in

Zo haal je alles uit je polarisatiefilter


12 september 2020, 07:20

Een polarisatiefilter is een enorm handig hulpmiddel voor allerlei soorten fotografie. Traditioneel wordt het vaak gebruikt door landschapsfotografen om reflecties in wateroppervlakken weg te krijgen, maar je kunt een polarisatiefilter op allerlei manieren inzetten. We leggen je uit hoe het werkt en hoe je er het beste mee kunt werken.

Het mooie aan een polarisatiefilter is dat zo’n filter iets doet wat je niet – of slechts heel moeizaam – kunt bereiken tijdens de nabewerking. Zo’n filter kan dus een echte ‘life saver’ zijn als je een situatie tegenkomt waarin reflecties je hinderlijk in de weg zitten. Een polarisatiefilter is een filter dat je voor je objectief schroeft en dat je kunt draaien.

In elke situatie waarin reflecties van licht je parten spelen als fotograaf kun je een polarisatiefilter gebruiken om dat probleem helemaal of gedeeltelijk op te lossen.

Hinderlijke reflecties worden veroorzaakt door licht dat vanuit een bepaalde richting op het onderwerp valt dat je wilt fotograferen. Licht gaat van nature rechtdoor en verandert enkel van richting als het ergens tegenaan komt. Licht dat weerkaatst wordt, dat verandert op dat moment dus van richting. Een polarisatiefilter zorgt ervoor dat alleen licht dat vanuit één richting komt doorgelaten wordt. De reflectie (het licht dat van richting is veranderd) wordt dus tegengehouden en zie je niet in je foto terug.

Op deze manier kun je reflecties uit zo ongeveer ieder reflecterend onderwerp weghalen of verminderen. Glas, water, hout, lakwerk, metaal. Noem het maar op. Veel (professionele) fotografen vertrouwen dagelijks op een polarisatiefilter in hun werk en lossen daar schijnbaar onoplosbare problemen in enkele seconden mee op. De foto wordt er ook beter van op het gebied van de kleuren en contrasten, want het filter haalt de ‘ruis’ die het reflecterende licht veroorzaakt weg uit je beeld. Kleuren, structuren en materialen komen dus een heel stuk beter naar voren.

Een polarisatiefilter mag dan een wonderlijk effectief middel zijn, ook dit wondermiddel heeft zijn grenzen. Kijk je bijvoorbeeld te ‘plat’ op een reflecterend oppervlak, dan lukt het ook het filter niet om de reflecties uit je beeld weg te krijgen. Verander je vervolgens van standpunt en kijk je van een hogere plaats naar datzelfde oppervlak, dan zijn je kansen weer een stuk groter. Gelukkig is ter plekke en snel te zien of dat een draai aan het polarisatiefilter je probleem oplost, vermindert of juist niet. Dat maakt het een intuïtief en handig gereedschap om mee te werken, als je weet waar je op moet letten. Zoals ieder gereedschap vereist ook een polarisatiefilter de nodige oefening, maar al snel weet je goed te voorspellen in welke situaties het filter uitkomst kan bieden en in welke niet.

Kortom: fotografeer je vaak glas, ramen, brillen, metaal, winkelpuien, meubels, kunst of andere reflecterende oppervlakken? Neem in dat geval een polarisatiefilter mee en je zult zien dat je veel problemen eenvoudig op kunt lossen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Vergrotingsfactor bij zoomen

Expertuitdaging: Reflecties