in

De 20 mooiste fotolocaties voor landschapsfotografie in Nederland

Landschapsfotografie is een enorm populaire vorm van fotografie. Niet zo gek, landschappen verrassen immers altijd en Nederland zit vól met schitterende landschappen. Je hebt niet veel nodig voor een landschapsfoto, in feite is een simpel beekje bijvoorbeeld al voldoende. Toch is het leuk om soms ook eens flink uit te pakken en op zoek te gaan naar een mooi natuurgebied om vast te leggen. Daarvoor hebben wij dit lijstje voor je opgesteld.

Iedereen kent de Veluwe, maar Nederland heeft veel meer mooie landschappen dan alleen de Veluwe. In dit artikel bespreken we daarom de mooiste locaties voor landschapsfotografie. Daarbij geven we je ook nog wat handige tips voor landschapsfotografie. Zo kun je goed voorbereid op pad.

Meer leren over landschapsfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Landschap in Nederland!

1. Verdronken Land van Saeftinghe

Een natuurgebied dat absoluut niet erg bekend is in Nederland, daarom vonden we dat deze locatie zeker op dit lijstje thuishoort. Dit schorrengebied is 3580 hectare groot, in heel West-Europa vindt je niet zo’n grote brakwater-wildernis. Het is een kwelder: een begroeid gebied met brak water, dat met gemiddeld hoogtij niet meer onder water stroomt. Enorm bijzonder om te zien én vast te leggen.

landschapsfotografie

Foto: haroldvdb – ISO 100 · ƒ/11 · 200s · 78mm

2. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

In het midden van Nederland kun je dit prachtige natuurgebied vinden. Zandvlaktes, heidevelden, bossen en plassen, je vindt het hier allemaal. Zoals de naam van dit gebied al zegt, is het een heuvelachtig gebied. Top voor landschapsfotografie dus, dat kan namelijk zorgen voor diepte en een mooi overzicht.

landschapsfotografie

Foto: steinmann.rp – ISO 100 · ƒ/11 · 2/5s · 90mm

3. Loonse en Drunense Duinen

De Nederlandse Sahara, zo worden de Loonse en Drunense Duinen ook wel genoemd. Als je er rondloopt, begrijp je direct waarom. Deze enorme, gele zandvlakte is enorm fotogeniek en loop je er rond, dan lijkt het net alsof je door een andere wereld wandelt. 

landschapsfotografie

Foto: musfoto – ISO 200 · ƒ/20 · 30s · 12mm

4. Nationaal Park de Biesbosch

Ook de Biesbosch staat bekend om het vele water, dat is dan ook wat zo kenmerkend is voor de Biesbosch. In de Biesbosch kun je echter ook prachtig wandelen door graslanden en bossen. Je kunt hier onder andere de visarend, de zeearend en de bever spotten. Vooral die laatste twee zijn bijzonder, zij zijn namelijk pas sinds korte tijd weer terug te zien in Nederland.

landschapsfotografie

Foto: rickierik – ISO 200 · ƒ/11 · 30s · 14mm

5. Oisterwijkse Bossen en Vennen

Deze locatie is een echte trekpleister voor fotografen en dat is ook helemaal niet zo gek. Het is een klein natuurgebied, maar wel adembenemend mooi. Kom in de ochtend, als er een dunne mist boven de vennen hangt, of later in de avond, wanneer er prachtige kleuren in de lucht zitten. 

landschapsfotografie

Foto: weimaraan – ISO 100 · ƒ/13 · 1/100s · 35mm

6. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een prachtig, afwisselend natuurgebied waar je schitterend kunt wandelen. Je loopt hier over smalle paadjes, over de duinen, door bossen en langs kleine vennetjes. Klim je een duintop op, dan kun je genieten van een waanzinnig mooi uitzicht. Je kunt hier ook Schotse hooglanders en Konikpaarden vinden.

landschapsfotografie

Foto: Nathan-vd

7. Nationaal Park de Maasduinen

De Maasduinen is een schitterend natuurgebied tegen de grens van Duitsland. Je verwacht het misschien niet direct, maar hier vind je echte duinen. Heide, bossen en vennen, het is er allemaal. In sommige gebieden grazen schapen en Nederlandse landgeiten, maar natuurlijk kun je er ook redelijk wat wild spotten.

landschapsfotografie

Foto: wendy1985 – ISO 100 · ƒ/11 · 1/100s · 50mm

8. Nationaal Park de Groote Peel

Dit nationale park is misschien wat minder bekend dan veel van de natuurgebieden en nationale parken die we al genoemd hebben. Dat maakt de Groote Peel echter niet minder mooi. Vroeger werd hier turf gewonnen en dat is nog goed te zien aan het landschap: moerassen, heidevelden, weidse graslanden, bossen en een hoop vennen kun je hier vinden. Bijzondere vogels zoals dodaars, de roerdomp, de nachtzwaluw en de blauwborst kun je ook hier spotten.

landschapsfotografie

Foto: wendy1985 – ISO 200 · ƒ/6.3 · 4/5s · 24mm

9. Nationaal Park Dwingelderveld

Dit natuurgebied ligt in de buurt van de Veluwe. Zoals de naam van het gebied al zegt, vind je hier veel heidevelden. Staatsbosbeheer is, sinds de aankoop van het gebied, flink met het gebied bezig geweest, waardoor het natuurgebied enorm ontwikkeld is en er mooie wandelingen doorheen lopen. Wandel je door dit gebied, dan kom je talloze vennetjes, bossen en grafheuvels tegen.

landschapsfotografie

Foto: ErikEsterFotografie – ISO 640 · ƒ/14 · 1/50s · 14mm

10. Nationaal Park Weerribben-Wieden

Met ruim 10.000 hectare is Nationaal Park Weerribben-Wieden het grootste aaneengesloten laagveen moerasgebied. Plassen, meren, slootjes, sprookjesachtige moerasbossen, weidse rietpercelen en hooilanden vol bloemen en planten kun je hier allemaal vinden. Niet voor niets is het een populair natuurgebied voor fotografen én dieren.

landschapsfotografie

Foto: WilkoVisscher – ISO 100 · ƒ/11 · 1 3/10s · 85mm

11. Nationaal Park Alde Feanen

In Friesland kun je dit schitterende natuurgebied vinden. Het is een nat natuurgebied en met zijn bijna 4000 hectare een van de grootste moerasgebieden van West-Europa. Je vindt er veel vogels, maar ook bijvoorbeeld otters. Rietlanden, graslanden en uitgestrekte meren wisselen elkaar af.

landschapsfotografie

Foto: KlaasJorritsma – ISO 100 · ƒ/14 · 1/30s · 16mm

12. Nationaal Park Schiermonnikoog

Nationaal Park Schiermonnikoog is waarschijnlijk het kleinste nationale park van Nederland. Het is namelijk slechts 18 vierkante kilometer. Toch is dit nationale park rijk aan natuur. Zo leven er zo’n 300 verschillende soorten vogels en kun je er zo’n 500 verschillende soorten planten vinden. Dit landschap is daarbij niet alleen overdag schitterend om te fotograferen, maar ook ‘s nachts. Er is namelijk niet veel lichtvervuiling, al is het niet net zoals Terschelling een Dark Sky Park. Ga hier dus ook een ‘s nachts op pad voor het fotograferen van de Melkweg, de maan, of vallende sterren.

landschapsfotografie

Foto: ronaldrozema – ISO 100 · ƒ/13 · 2s · 15mm

13. Nationaal Park Lauwersmeer

Ook het Lauwersmeer staat bekend om het vele water, het park heeft dan ook niet voor niets het woord ‘meer’ in de naam. Je kunt hier enorm veel vogelsoorten vinden en tussen het riet door maak je prachtige foto’s van het landschap. Ook kun je, met heel veel geluk, de otter hier spotten, die is namelijk sinds een tijdje weer terug. Het Lauwersmeer is overigens wel een Dark Sky Park en hier kun je dus ook ‘s nachts erg goed terecht.

landschapsfotografie

Foto: avdmeulen – ISO 3200 · ƒ/1 · 15s · 12mm

14. Hoeksche Waard

Een van de Zuid-Hollandse eilanden is de Hoeksche Waard. Je vindt hier 60 polders en vrijwel alle originele dijken zijn nog aanwezig. De eerste polders uit het gebied stammen uit de 14e eeuw en dat maakt dat het gebied een lange geschiedenis heeft. De uitgestrekte uitzichten geven de Hoeksche Waard daarbij een unieke schoonheid en maken dit gebied perfect voor landschapsfotografie.

landschapsfotografie

Foto: BernySchop – ISO 100 · ƒ/11 · 1/640s · 300mm

15. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug heeft wel wat weg van de Utrechtse Heuvelrug. Ook hier kun je wat heuvels vinden, waardoor je met schitterende diepte in je foto’s kunt werken. Het hoogste punt, de Grote Koningsbelt, ligt op 75 meter boven NAP. De heuvelrug is bebost en je loopt hier dan ook tussen prachtige bossen door.

landschapsfotografie

Foto: dutchiez – ISO 50 · ƒ/11 · 1/8s · 44mm

16. Nationaal Park de Drentsche Aa

De Drentsche Aa is een oud landschap met veel geschiedenis. Er worden dan ook enorm veel archeologische vondsten gedaan. Water en beken mogen hier hun gang gaan, het water vormt dan ook het landschap. Maak je een wandeling door dit gebied, dan kom je langs weidse landschappen, prachtige heidevelden, kronkelende beekjes en schitterende bossen.

landschapsfotografie

Foto: HansvanderHoning – ISO 124 · ƒ/2.8 · 1/25s · 3.61mm

17. Nationaal Park Meinweg

Loop je door Nationaal Park de Meinweg, dan krijg je niet het idee alsof je in Nederland bent. Het kenmerkende terrassenlandschap valt op en is enorm fotogeniek om vast te leggen. Je kunt in dit nationale park genieten van een hoop prachtige uitzichten en je kunt er schitterend wandelen. Dat zijn wel stevige wandelingen, want dit natuurgebied bestaat uit heuvels.

landschapsfotografie

Foto: jhekkie – ISO 100 · ƒ/11 · 1/13s · 20mm

18. Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide

Dit rustige natuurgebied loopt over de grens met België. Het is een flink natuurgebied en je kunt hier dan ook een goed eind wandelen. De wandelingen zijn daarbij erg goed uitgezet. Je loopt door bossen, kleine zandvlaktes en langs prachtige heidevelden die perfect zijn om vast te leggen.

landschapsfotografie

Foto: ThomasVdW – ISO 100 · ƒ/11 · 1/3s · 16mm

19. De Wadden

Iedereen kent de Wadden en velen komen er minimaal één keer in hun leven om er te genieten van de prachtige natuur. Ga bijvoorbeeld wadlopen. Bij eb komt hier een waanzinnig mooi landschap naar boven, waar enorm veel vogels te vinden zijn. Met een beetje geluk kom je ook nog een zeehond tegen.

landschapsfotografie

Foto: ArjanSijtsma – ISO 100 · ƒ/11 · 1/50s · 11mm

20. Nationaal Park de Oosterschelde

In Nationaal Park de Oosterschelde vindt je eens geen, of in ieder geval veel minder, bossen. Dit natuurgebied bestaat voornamelijk uit water en waterlandschappen. Vogels, zandplaten, beekjes, zeehonden en bruinvissen, dat is het beeld dat je voorgeschoteld krijgt in dit natuurgebied.

landschapsfotografie

Foto: JolandadeLeeuw – ISO 50 · ƒ/13 · 2s · 16mm

De fotolocaties voor landschapsfotografie op de kaart

Goed, we hebben alle 20 fotolocaties even kort voor je beschreven. Natuurlijk is het ook fijn om te weten waar je die locaties precies kunt vinden. Om je daarbij te helpen, hebben we alle natuurgebieden hieronder voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes voor meer informatie.

Tips voor landschapsfotografie

Ga je op pad, dan wil je natuurlijk een mooie foto maken. Hieronder geven we je daarom ook een paar korte tips voor landschapsfotografie. Zo helpen we je met het maken van een prachtige foto.

Groothoeklens

Een groothoeklens is de meest gebruikte lens bij het maken van landschapsfoto’s. Niet zo gek, zo kun je namelijk prachtig brede foto’s maken en dus veel landschap vastleggen. Ga je daarom op pad voor landschapsfotografie, dan kan je groothoeklens niet ontbreken. Natuurlijk is dat niet verplicht, je kunt ook met een andere lens prachtige landschapsfoto’s maken. Het is in ieder geval altijd slim om goed te bedenken wat voor foto je wilt gaan maken.

landschapsfotografie

Foto: ArjanSijtsma – ISO 100 · ƒ/11 · 1/25s · 11mm

Statief

Bij landschapsfotografie ben je niet gebonden aan snelle sluitertijden, het zou dus kunnen dat je graag een wat langere sluitertijd wilt gebruiken. In veel gevallen kan een statief erg handig zijn als je een landschap gaat fotograferen. Zo kun je rustig aan je compositie werken en vervolgens de instellingen gebruiken die jij het fijnste vind. Het statief houd je camera stil en zorgt ervoor dat je foto toch mooi scherp blijft.

landschapsfotografie

Foto: KarindeBruin – ISO 100 · ƒ/14 · 1s · 24mm

Filters

Filters zijn een handige tool voor landschapsfotografie en veel landschapsfotografen maken er dan ook gebruik van. Wanneer je aan de slag gaat met water, kun je bijvoorbeeld een polarisatiefilter gebruiken. Wil je een wat langere sluitertijd gebruiken, maar is het daar nog te licht voor? Dan schroef je een ND filter voor je lens en als je alleen de lucht wat donkerder wilt maken en niet de voorgrond, kun je kiezen voor een grijsverloopfilter.

landschapsfotografie

Foto: richard33 – ISO 100 · ƒ/6.3 · 1/13s · 169mm

Bekijk de video!

Ben je nog op zoek naar wat tips, maar kijk je liever een video? In onderstaande video vertellen we je meer over het gebruik van verschillende standpunten in landschapsfotografie. Ben je op zoek naar nog meer video’s? Wij maakten een playlist landschapsfotografie op YouTube. De hele playlist check je hier.

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar ben je eerst nog op zoek naar wat inspiratie? In de galerij Weidse Landschappen zetten we een aantal schitterende foto’s bij elkaar. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

landschapsfotografie

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sigma 16-28mm F2.8 DG DN | Contemporary

Zo verwijder je toeristen uit een vakantiefoto in Photoshop