in

Wil je geen macro-obectief aanschaffen? Dit zijn een paar alternatieven


24 juni 2020, 06:23

Macrofotografie is ontzettend populair en niet zonder reden. Door dichter op je onderwerp te kruipen kom je soms in een heel andere wereld terecht. Alledaagse onderwerpen kun je op die manier spannend en abstract vastleggen. Een macro-objectief is vaak alleen nogal kostbaar. Zijn er ook alternatieven?

Het aanschaffen van een kostbaar macro-objectief is vaak niet de beste optie. Misschien heb je het geld er niet voor (over), of weet je niet of macrofotografie je zal bevallen waardoor je het risico loopt op een kostbaar objectief dat later ligt te verstoffen in je kast. Zijn er opties denkbaar die minder geld kosten, maar die je wel laten proeven van de macrofotografie? Jazeker.

Zo heb je close-up-filters die je eenvoudig voorop je objectief kunt schroeven. Deze filters verkorten de minimale scherpstelafstand van je objectief op basis van speciaal geslepen glas. Ze komen in verschillende sterktes en je kunt ze ook nog ‘stapelen’ door er gewoon meerdere op elkaar te schroeven. Let dan wel op extra vignettering. Al met al een relatief goedkope en interessante optie. Verwacht uiteraard geen wonderen van zo’n filter, maar ze leveren je wel een bescheiden inkijkje in de wondere wereld van de macrofotografie.

Ook heb je macro-tussenringen die je tussen je ‘normale’ objectief en je camerabody kunt monteren. Zo’n tussenring is in feite een verlenging van je objectief in de vorm van een ring. Een holle ‘buis’ met aan elke kant de juiste aansluitingen om op je camera en op je objectief te passen. Er zijn al dan niet contacten aanwezig die je camera voorzien van de nodige informatie over belichting en scherpstelling. Met zo’n tussenring kun je met je eigen objectief opeens macrofoto’s maken doordat de beeldafstand – de afstand tussen je beeldsensor en je objectief – groter wordt en je scherp kunt stellen op onderwerpen die dichter bij je camera staan. Net zoals bij de macro-filters het geval is, kun je verschillende tussenringen tegelijk gebruiken en op die manier het effect vergroten.

Bij zowel de filters als de tussenringen is het belangrijk dat je investeert in kwaliteit. De zwakste schakel in het hele proces beïnvloedt natuurlijk direct de beeldkwaliteit. Ook kan het zijn dat je door het gebruik van een filter, een tussenring of allebei, wat licht verliest. Dat lichtverlies zul je moeten compenseren in je instellingen, via een wat hogere iso-waarde of een langere sluitertijd. Overigens zal dat lichtverlies in de praktijk best wel meevallen, dus maak je er niet al teveel zorgen over.

Ook kun je – heel apart – via een omkeerring je objectief andersom op je camera monteren. Dat zorgt ervoor dat je met je huidige objectief opeens enorme vergrotingen kunt maken. Het effect is afhankelijk van je brandpuntsafstand – hoe meer groothoek, hoe meer vergroting. Verder werkt het fotograferen natuurlijk helemaal anders, want de elektronica doet niet mee en autofocus is er natuurlijk niet bij. Scherpstellen gaat door middel van afstand en het naar voren of achteren bewegen van je camera. Daarnaast is de scherpte heel klein en is flitsen zo ongeveer noodzakelijk. Het vergt dus wat oefening en is behoorlijk onwennig, maar het geeft prima resultaten.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review Panasonic G100

Nikon is beter dan Canon, of was het andersom?