in

8 redenen waarom je juist in de regen moet gaan fotograferen


12 februari 2020, 09:08

Nederland kent gemiddeld zo’n 240 dagen per jaar waarop iets van neerslag valt. Als je al die dagen binnen moet blijven zitten, kom je bijna niet meer aan fotograferen toe. Gelukkig zijn er genoeg redenen om juist wél te gaan fotograferen als het regent.

Portret

Hoewel je zou denken dat zonnig weer zich leent voor een portret, is juist het tegenovergestelde waar: bij bewolking krijg je gemakkelijk zachter licht en dus ook mooiere huidtinten, hooglichten en zachte schaduwen. Door de regen krijg je sneller meer emotie in een portret: druppels zorgen voor extra details, kleuren en reflecties.


Foto: Foxstyle

Paraplu’s

Op een regenachtige dag maken paraplu’s deel uit van het straatbeeld en dat zorgt voor leuke plaatjes. Mensen die gebukt onder hun paraplu door de straten lopen. Vaak waait het ook tijdens zo’n regenbui en dan zie je mensen soms echt vechten met hun paraplu. Of fotografeer een drukke straat vol paraplu’s eens van boven. De mogelijkheden zijn eindeloos.


Foto: bjornsnelders

Weerspiegeling

Waterplassen werken net als spiegels. Door gebruik te maken van een weerspiegeling van bijvoorbeeld een gebouw of een persoon, kun je heel interessante beelden krijgen. Een beeld dat anders een beetje gewoon zou zijn, is dan opeens een stuk boeiender.


Foto: PierreVerhoeven

Dramatische wolken

Vlak voor een regenbui hangt de lucht vaak vol met donkere, dramatische wolken. Zeker als de zon dan nog schijnt krijg je vaak mooie beelden. Veel landschapsfotografen zweren bij een scherpe, contrastrijke wolkenlucht, waar soms ook nog eens verschillende kleuren en tinten blauw zijn te ontdekken. Zo krijg je meer diepte en leven in je foto.


Foto: Thombrouwer

Natte ramen

Alles wordt nat als het regent (let dus goed op je apparatuur) zo ook de ramen. Door een raam fotograferen geeft je niet alleen een tof kader om mee te werken, als dat raam nat is geeft dit ook nog eens een heel interessant beeld. Het heeft iets triests en dromerigs en geeft wat extra textuur aan je foto.


Foto: Karen25

Spelende kinderen

Regenplassen nodigen uit om in te spelen. Lekker springen en stampen in die plassen, kijken hoe hoog je het water op kunt laten spatten. Kinderen vinden dat maar al te leuk. Maak daar gebruik van, geef ze leuke laarsjes en een regenjasje aan en je bent klaar om te gaan. Gebruik een korte sluitertijd en een hogere ISO-waarde om de spetters haarscherp vast te leggen.


Foto: luciadedycker

Macrofotografie

Ook voor macrofotografen ligt er een schat aan onderwerpen om te fotograferen. Na of tijdens een regenbui liggen er vaak hele kleine druppeltjes op bloemen en spinnenwebben. Als je deze van heel dichtbij op de foto zet geeft dat net iets extra’s aan je macrofoto.


Foto: JacobaCornelia

Regenbogen

Hoewel ze niet altijd even mooi te zien zijn, zijn regenbogen vaak wel leuk om op de foto te zetten. Ze kunnen als extra kader dienen of gewoon als tof natuurfenomeen.


Foto: Cas119

Toch liever binnen fotograferen? Wij geven je 5 tips om binnen te fotograferen op een regenachtige dag.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een keer wat anders: variatie in je macro onderwerpen

De invloed van sensor-grootte op scherptediepte