in

Gebruik oude lenzen op je nieuwe body

Willem Lutgerink 29 mei 2014, 09:21

De meeste objectieven uit het analoge tijdperk liggen stof te happen in een fototas op de zolder. Zonde! Willem Lutgerink legt uit hoe je deze lenzen op je nieuwe body kunt gebruiken!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Wie loopt er niet met Koninginnedag over de rommelmarkt en ziet de oude “onbruikbare” objectieven liggen. Het kopen van een dergelijk stuk glas zou wel eens het begin kunnen zijn van een goed bruikbaar objectief voor een droomprijs.

De meeste objectieven uit het analoge tijdperk liggen stof te happen in een fototas op de zolder. Met een beetje kennis en aanpassingen zijn deze lenzen prima te gebruiken op je digitale camera.

Welk objectief?

Waar moet je op letten als je een dergelijk objectief op je digitale body wilt schroeven? Kijk alleen naar zogenaamde prime objectieven. Oudere zoomobjectieven zijn vaak van een slechte kwaliteit. Dit heeft niets met het gebruik van de lenzen te maken, maar men was simpelweg nog niet in staat om goede zoomlenzen te maken. Het eerste “praktische” zoomobjectief is in 1950 ontwikkeld door Dr. Frank Back van de Zoomar Corporation.

Een prime objectief is een objectief met een vaste brandpunt afstand. De oudere prime objectieven zijn vaak van zeer hoge kwaliteit waardoor je ook mooie foto’s maakt. Prime objectieven zijn vaak lichtsterk en deze kom je vaak voor weinig geld tegen. Hieronder zie je een 135 mm Pentax objectief dat ik voor het heftige bedrag van 5 euro heb gekocht tijdens een rommelmarkt.


Adapter of verloopring

Om een dergelijke oude lens op je digitale camera te gebruiken heb je een verloopring of adapter nodig. Het is belangrijk om te weten of er een passende adapter beschikbaar is voor de lens en jouw camera.

Registerafstand
Om de juiste verloopring te kopen moet je de registerafstand (in het Engels flange focal distance) van je camera weten. Dit is de afstand tussen de metalen montagering van de camera tot de chip of film in het camerahuis. Om een adapter te maken die tot in het oneindige kan focussen zonder toegevoegde correctie lenzen moet je er voor zorgen dat de afstand tot de chip / film van de gebruikte lens op de originele camera groter is dan de camera waar je de lens op gaat gebruiken.

2 illustarties van de registerafstand: De afstand tussen de montagering van de camera tot de chip in het camerahuis

Een voorbeeld ter verduidelijking:
Mijn Canon heeft een registerafstand van 44 mm. De lens die ik wil gebruiken heeft een registerafstand van 45.46 omdat de registerafstand van deze lens groter is dan de registerafstand van de camera kan ik een adapter gebruiken zonder correctie lenzen. Gebruik ik bijvoorbeeld een lens met een registerafstand van 28,80 mm dan moet ik een adapter gebruiken met een correctielens. Adapters met een correctielens zijn een stuk duurder. Probeer daarom lenzen op de kop te tikken die een grotere registerafstand hebben dan jouw camera.

Om het een en ander wat makkelijker te maken is er een overzicht met daarin alle registerafstanden van de meest voorkomende camera systemen. Bekijk hier het overzicht.

Aandachtspunten

Naast de adapter ring zijn er nog een aantal zaken die belangrijk zijn zoals:

  • Draaien de lamellen van het diafragma mooi en soepel?
  • Zitten er geen krassen op het glas, met name de achterste lens
  • Zijn de lenzen mooi helder? Of zie je een troebel of wit deel (stof in de lens)?
  • Treedt er geen schimmelvorming op? Is de schroefdraad niet beschadigd?
  • Zijn er geen vervormingen bij bajonet sluitingen?

Neem indien mogelijk een passende adapter ring mee en controleer of alles past op de adapter ring en dus op je camera.

Lensvatting kopen

Er zijn heel veel verschillende lensvattingen te koop. De adapters zonder correctielens zijn erg goedkoop verkrijgbaar. Een adapter met een correctielens is een stuk duurder.

Zelf haal ik adapters bij www.fotoshopaalten.com. Af en toe kun je ook adapterringen met een chip kopen. De chip zorgt ervoor dat de autofocus blijft werken. Meestal moet je bij deze oudere lenzen handmatig de focus instellen (vaak was er nog geen autofocus toen de lens werd ontwikkeld).

Voorbeeldfoto’s

Hieronder zie je een tweetal foto’s die met de eerder genoemde lens van 5 euro zijn gemaakt. De mooie bokeh op de achtergrond is typerend voor dit soort lenzen. Door het verloop van scherp naar onscherp zijn deze lenzen ook prima geschikt voor portretten met zacht strijklicht.

Foto’s gemaakt met een lens van 40 jaar van slechts 5 euro

Omdat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn besef ik dat dit artikel niet alle mogelijkheden behandeld. Toch hoop ik dat je met dit artikel inzicht hebt gekregen in de mogelijkheden van oude lenzen op je digitale camera.

En als je dan zo’n mooie lens voor weinig hebt gekocht begint het experimenteren en het kijken naar de eigenaardigheden maar ook naar de geweldige platen die je ermee kunt maken.

Heel veel foto plezier!

Wie is deze auteur?

Ik ben Willem Lutgerink en in 2001 ben ik begonnen met het maken van digitale foto’s. Ik maak deel uit van Imagehoorn een enthousiaste digitale fotoclub, tevens geef ik af en toe les in Photoshop en Lightroom voor twee fotoclubs. In het dagelijkse leven werk ik in de ICT en fotografie is voor mij een fijne tegenhanger van de dagelijkse stress. Met mijn fototas de polder in uitwaaien en thuiskomen met 1 of 2 mooie platen. Openstaan voor nieuwe mogelijkheden en je grenzen verkennen in het vastleggen van het beeld is voor mij de uitdaging.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Photoshop: Storend object verwijderen

Kooptip: Waarom iedere fotograaf een 50mm F/1.8 nodig heeft