in

Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift – Zonder perspectief


4 november 2020, 13:02

Met de Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift presenteert Venus Optics ’s werelds breedste groothoek met shift-mogelijkheid voor fullframe en middenformaatcamera’s van dit moment, aldus het persbericht.

Correctie van perspectief

De Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift heeft een beeldcirkel van 65mm doorsnede en beschikt over de mogelijkheid om een deel van de lensgroepen ongeveer 11mm te verschuiven ten opzichte van de optische as. Daarmee kun je perspectivische problemen corrigeren: het “achterover vallen” van een gebouw, wat normaal is als je je camera omhoog richt. Volgens Venus Optics heeft de nieuwe 15mm shift tevens een ‘close-to-zero’ vertekening (geen bolstaande lijnen, vandaar het Zero-D in de naam) en is het objectief geschikt voor gebruik op fullframe camera’s én op sommige middenformaat camera’s. De 11mm shift geldt namelijk voor fullframe, maar de beeldcirkel is zo groot dat je de 15mm ook op een Fujifilm GFX of Hasselblad X1D kunt zetten. Dan is verschuiving tot maximaal 8mm zonder vignettering mogelijk vanwege de grotere sensormaat.

Statiefadapter

De beeldhoek is 110° en de minimale instelafstand is 20cm, wat fijne compositiemogelijkheden biedt en van pas komt in kleine ruimtes. De constructie bestaat uit 17 lenselementen in 11 groepen, waarvan de voorste helft dus met behulp van een ontgrendelingsknop en een stelschroef naar wens te verschuiven is. Perfect voor architectuur- en interieurfotografie. Om het gemakkelijker te maken panorama’s zonder vertekening te kunnen stitchen heeft Venus Optics bovendien een speciale statiefadapter gepresenteerd waarmee je de 15mm aan de voorkant vastklemt zodat de optische as niet kan wijzigen bij het shiften.

Prijs en beschikbaarheid

De Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift wordt eind november leverbaar voor Nikon F en Canon EF. De Canon RF- Nikon Z- en Sony FE- versies volgen februari 2021. Prijzen vanaf $1199,-. De Nederlandse prijs is nog niet bekend op moment van schrijven.
www.venuslens.net
www.venuslens.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Scherptediepte mythes ontkracht

Bossen fotograferen: de Utrechtse Heuvelrug