in

Photoshop: Storend object verwijderen

Dirk Schoofs 6 maart 2014, 09:00

Tijdens de opname is je niets opgevallen, maar in de nabewerking zie je ineens dat sensorstofje of die storende pukkel. Gelukkig kunnen beeldbewerkingsprogramma’s steeds slimmer storende elementen wissen.

Wil je alles leren over Photoshop voor de mooiste bewerkingen? Bekijk dan onze Cursus Photoshop

Hoe verwijder je een storend object in Photoshop?

Wanneer er een element op je foto is gekomen dat je er liever niet op ziet, kun je dit in Photoshop eenvoudig verwijderen. Volg de stappen hieronder en je leert hoe je dat doet.


Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


Voor en na

foto: Mirjam de Ruiter (kiek-mirjam)

01 Snel retoucheerpenseel

In Photoshop Elements is het symbool van de correctietool een pleistertje. Dit pleistertje bestaat uit twee varianten: het Snel retoucheerpenseel en het Retoucheerpenseel. Het Snel retoucheerpenseel kijkt naar de pixels rond het object dat je wilt verwijderen. Voor het herstellen maakt hij namelijk gebruik van de structuur, belichting, transparantie en schaduweffecten van de omgeving. Selecteer het Snel retoucheerpenseel en kies bij Type Inhoud behouden. Kies de penseelgrootte iets breder dan het object dat je wilt verwijderen. Bestaat de afbeelding uit verschillende lagen dan kun je de optie Monster van alle lagen inschakelen. Sleep met het Snel retoucheerpenseel over het object dat je wilt verwijderen. Eerst verschijnt daar een donkere vlek, maar een fractie van een seconde later is die vlek samen met het storende element verdwenen.

02 Retoucheerpenseel

Ook met het Retoucheerpenseel laat je onvolkomenheden naadloos opgaan in hun omgeving. Het verschil met het gereedschap Snel retoucheerpenseel is dat je met het Retoucheerpenseel zelf de pixelmonsters aanduidt waarmee je de te vervangen pixels verwisselt. Voor je ermee aan de slag gaat, stel je een aantal opties in. Bij Bron kies je Monster om de pixels van de huidige afbeelding te gebruiken. Druk de Alt-toets in, zodat de muisaanwijzer in een kruisje verandert. Daarmee klik je op een zone die dienst doet als brongebied waar Photoshop Elements straks de nieuwe pixels vandaan zal halen. Daarna laat je de Alt-toets los en strijk je met de tool over het storende element. De inhoud zal worden vervangen door de inhoud van het brongebied.

03 Behoud van inhoud

In de professionele versie van Photoshop kennen we sinds versie CS5 de functie Vullen met behoud van inhoud of Content-aware fill. Hierbij selecteer je het ongewenste deel van de opname. Vervolgens verwijder je het door simpelweg op de Delete-toets te drukken. Het venstertje Vullen verschijnt dan op het scherm. Bij Gebruik kies je de optie Inhoud behouden en dan klik je op OK. Photoshop gebruikt ook hier de omgeving als voorbeeld. Het past belichting, kleurtoon en zelfs ruis aan om de achtergrond naadloos te laten doorlopen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

6 belangrijke tips voor het fotograferen van vogels

Gebruik oude lenzen op je nieuwe body