in

Waarom elke serieuze natuurfotograaf ook een verrekijker gebruikt


25 september 2019, 09:19

Veel natuurfotografen hebben naast een camera en objectieven ook nog een verrekijker in hun fototas zitten. Maar waarom eigenlijk? We vertellen je waarom elke serieuze natuurfotograaf ook een verrekijker nodig heeft.

Op het eerste gezicht lijkt zo’n verrekijker misschien een vreemde eend in de bijt, toch zweren veel natuur- en vogelfotografen bij een goede verrekijker in hun fototas. Daar zijn diverse redenen voor.

Scannen

Als je vogels of andere wilde dieren fotografeert is het noodzakelijk om de omgeving goed in je op te nemen. Nu sta je als fotograaf doorgaans erg ver weg en is het met het blote oog niet zo gemakkelijk om vogels, dieren en andere situaties op afstand goed te beoordelen. Je kunt dan natuurlijk door je tele-objectief gaan turen, maar hoewel zo’n objectief ideaal is als het op fotograferen aankomt, is het helemaal niet zo handig om de omgeving mee te ‘scannen’. Zo’n tele-objectief is groot, zwaar en door de beperkte beeldhoek is het niet gemakkelijk om een onderwerp te volgen. Een kwartier door een 500mm tele-objectief kijken is vermoeiend en draagt niet bij aan je humeur. Dat kan beter.

Serieuze natuur- en dierenfotografen hebben daar dus een oplossing voor: ze nemen altijd een goede verrekijker mee op pad. Daarmee ‘scannen’ ze de omgeving, zoeken ze naar onderwerpen en verkennen ze de verre hoeken van het landschap. Een goede verrekijker voelt heel natuurlijk aan doordat het beeld – net zoals normaal – opgebouwd is uit informatie voor het linker- en rechteroog. Daarnaast zijn de meeste verrekijkers lekker licht en compact, waardoor het niet vermoeiend is om er een kwartiertje doorheen te kijken.

Verrekijker vs objectief

Een verrekijker en een tele-objectief hebben optisch veel gemeen. Veel bekende objectief-fabrikanten zijn daarom van oudsher ook actief op het gebied van verrekijkers: zo maken onder meer Nikon, Zeiss, Leica en Pentax ook verrekijkers. Andere merken zijn: Bushnell, Swarovski en Celestron.

Specificaties

Als je op pad gaat voor een verrekijker dan is er een aantal specificaties erg belangrijk. Elke verrekijker heeft een aanduiding die er bijvoorbeeld zo uitziet: 7×25. Deze aanduiding bestaat cijfermatig uit de vergroting (het eerste getal) en de diameter van de frontlens (het tweede getal). Dit zijn twee belangrijke gegevens. De eerste kun je simpel gezegd vergelijken met wat de brandpuntsafstand betekent voor de beeldhoek van je objectief. Hoe meer vergroting, hoe meer vergroting en hoe ‘beperkter’ de beeldhoek.

Ook bestaan er zoom-verrekijkers, waarbij de aanduiding er zo uitziet: 7-12×25. Het tweede cijfer beschrijft de diameter van de frontlens. Die diameter is belangrijk, want in combinatie met de vergroting zegt dat iets over hoe goed de verrekijker presteert in diverse lichtomstandigheden. Een ’25’ is prima voor overdag, maar heeft moeite om goed te ‘zien’ als het donkerder wordt. Wordt het getal groter, zoals bij een ’50’ dan is de verrekijker over het algemeen meer geschikt voor donkere omstandigheden. Dit soort verrekijkers is natuurlijk groter, zwaarder en kostbaarder. Want net zoals bij objectieven is er een enorme keuze en variëteit te koop: van betaalbaar tot (heel) duur.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Basisinstellingen voor mooie paddenstoelenfoto’s

Voorkom cliché’s in je foto door een sterke compositie