6 februari 2021, 07:17
De kans is groot dat je vooral enkele beelden maakt. Foto’s die in één keer moeten doen waar ze voor bedoeld zijn: een verhaal vertellen, een contrast laten zien of een onderwerp er op zijn mooist uit laten zien. Toch kan het een interessante uitdaging zijn om eens anders te denken en een serie beelden te maken. We leggen uit hoe je dat doet.
Een serie is een reeks beelden die bij elkaar horen qua thematiek, maar toch ieder een ander onderdeel van het verhaal vertellen. Samen vertellen ze hetzelfde verhaal, maar doordat ieder beeld een verhaal op zich vertelt wordt dat verhaal groter en completer dan dat je met één beeld voor elkaar zou kunnen krijgen.
Als je een serie maakt word je gedwongen om anders na te denken over je beelden. Het gaat immers niet meer om de compositie en het onderwerp van één beeld, maar over de samenhang en de sfeer van de hele serie.
Denk ook aan de kwaliteit van de beelden, want doordat ze samenwerken kunnen ze elkaar versterken, maar ook verzwakken. Het zwakste beeld in je serie zorgt er daarmee voor dat de hele serie minder goed zal zijn. Kies daarom met zorg en zorg ervoor dat enkel de beelden die elkaar versterken in je serie terechtkomen.
Kiezen
Het kiezen van de juiste beelden is een erg belangrijk onderdeel als je een serie maakt. Je kunt nog zo’n goede set foto’s maken; als je vervolgens precies de verkeerde beelden uitkiest en in je serie plaatst is de serie alsnog verloren. Neem daarom de tijd voor je keuze en ga niet over één nacht ijs. Maak desnoods twee of drie verschillende series en kies achteraf welke je van die series het beste vindt. Een nachtje slaap of de blik van een ander doet overigens ook vaak wonderen.
Variatie
Een serie heeft baat bij zo veel mogelijk variatie, want een serie met drie beelden waarin in al die beelden precies hetzelfde verteld wordt is natuurlijk niet goed. Dan kun je net zo goed toch bij het enkele beeld blijven en dat tot in perfectie uitvoeren. Zorg voor variatie in thema binnen hetzelfde verhaal en zorg ervoor dat je ook beeld-technisch genoeg variatie aanbrengt. Daarmee bedoelen we dat je ook visueel genoeg onderscheid aan moet brengen in je verschillende beelden.
Vaak zit er één ‘overzichtsbeeld’ in een serie die als hoofdbeeld het grootste gedeelte van het verhaal vertelt en de kijkers duidelijk maakt waar ze nu precies naar aan het kijken zijn. Daarnaast zitten er vaak ook close-ups en detailbeelden in een serie, die ervoor zorgen dat kleinere details in het verhaal niet ondergesneeuwd raken. Zorg er in dat geval altijd voor dat je niet de context uit het oog verliest en zoek altijd naar aanknopingspunten die ervoor zorgen dat ook de close-ups en de detailbeelden passen in het grote verhaal. Kijk daar zowel visueel als op onderwerp-niveau naar.
Het maken van een serie is een erg leuke bezigheid en maakt dat je heel anders met beeld bezig bent. Probeer het dus eens en neem alle voorgaande tips mee in het proces, dan weten we zeker dat jullie met een mooie serie beelden thuiskomen.