in

Waarom iedere fotograaf een 50mm in de fototas zou moeten hebben


24 februari 2021, 09:12

Voor veel fotografen is de 50mm een vaste en vertrouwde basis in de fototas. Dat is niet voor niets zo, want een 50mm heeft kwaliteiten op allerlei gebieden. We leggen uit waarom iedere fotograaf er eentje in de tas zou moeten hebben.

Natuurlijk perspectief

Een 50mm is een handig perspectief dat je voor heel veel soorten fotografie kunt gebruiken. Een 50mm is een ‘standaard’ brandpuntsafstand, die in de buurt komt van het menselijk perspectief. Je kunt er dus allerlei soorten beelden mee maken, van portretten tot overzichtsbeelden. Een 50mm gebruikt op een camera met een aps-c-sensor is uiteraard een 75mm en die is minder geschikt voor ruime beelden met veel overzicht, maar ideaal voor portretten of beelden die wat meer telekwaliteiten vereisen.

Onscherpe achtergrond

Veel fotografen zijn op zoek naar een mooie onscherpe achtergrond in hun foto’s. Een lichtsterke 50mm is daar het juiste instrument voor, waardoor je geen enkel probleem hebt om die onscherpe achtergronden te creëren met je 50mm. Dat komt door twee dingen: een 50mm heeft vaak een fraai groot diafragma (een klein f-getal). Daarnaast is de afstand tot je onderwerp vaak wat groter door de brandpuntsafstand van 50mm en biedt de telewerking je daardoor een betere scheiding tussen onderwerp, voor- en achtergrond.

Lichtsterk

Een 50mm heeft vaak een fraai groot maximaal diafragma, dus een grote opening waar licht doorheen kan vallen. Ze zijn dus lichtsterk en dat betekent dat je met een 50mm vaak prima kunt werken in uitdagende lichtomstandigheden. Als er weinig licht aanwezig is kun je met een 50mm f/1.8 of f/1.4 (of zelfs f/1.2) prima beelden maken. Dat geeft je veel vrijheid en marge, waardoor je met beter beeld thuiskomt.

Kwaliteit voor relatief weinig geld

Een mooie 50mm is helemaal niet duur, zeker relatief gezien niet. Doordat een 50mm geen enorm ingewikkeld objectief is om te maken voor de fabrikant, kunnen ze deze meestal voor een relatief concurrerend bedrag aanbieden. Dat betekent dat je als fotograaf veel waar voor je geld koopt en dat je met een 50mm f/1.8 een echt kwaliteitsobjectief in huis hebt voor een prettig bedrag.

Klein en licht

We schreven het al: een 50mm is niet enorm ingewikkeld qua constructie en opbouw. Zeker als je die kwaliteiten combineert met eenvoudige materialen kan een 50mm klein en licht blijven. Je neemt ze dus gemakkelijk mee en je zult er geen problemen mee hebben om je camera plus objectief heel de dag om je nek te hebben. Ze passen ook prima in elke fototas, waardoor je de 50mm niet thuis hoeft te laten wegens plaatsgebrek of overdreven veel gewicht in je bagage.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Op pad in Nederland: tips om waterlandschappen te fotograferen

Sigma 28-70 F2.8 DG DN | Contemporary – Werkpaard voor E- en L-Mount