in

Hoe kies ik de beste fotocursus of foto-opleiding? | Een overzicht van alle fotografiecursussen

Annet Maseland 13 januari 2015, 10:00

We bekeken het gigantische cursusaanbod van fotografie-cursussen en fotografie-opleidingen. Hoe kies je de beste fotocursus voor jou?

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Je zoekt een cursus fotografie als beginner, serieuze amateur of misschien overweeg je zelfs van je hobby je beroep te maken? Hoe pak je dat aan? Google is dan niet je beste vriend. Je ziet door het bomen het bos niet meer en je komt websites tegen waar twijfelachtige ex-leerlingen over-enthousiaste referenties achterlaten.

Zoom Academy

De Zoom Academy biedt je uitgebreide fotografiecursussen op verschillende fotografiegebieden. Het aanbod wordt met regelmaat uitgebreid. De docenten van de Zoom Academy zijn stuk voor stuk ervaren fotografen, ieder met een eigen expertise. Ze kunnen veel vertellen over bijvoorbeeld camerabediening, basiskennis van het fotograferen of fotobewerking met Lightroom of Photoshop.

Een kleine greep uit het aanbod is: Lightroom, Photoshop, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie en Smartphonefotografie . Vaak kun je cursussen ook combineren met complete leerzame cursusboeken.

Nagenoeg iedere cursus fotografie van Zoom Academy is geschikt voor spiegelreflex of systeemcamera’s.

Dit zijn slechts enkele van de cursussen van de Zoom Academy.
Kijk hier voor een overzicht van alle fotocursussen van de Zoom Academy

Vakopleiding: Fotoacademie of Fotovakschool?

We beginnen onze wandeling door cursusland met de beroepsopleidingen. Van je hobby je werk maken, kan op twee manieren: via het hbo-kunstonderwijs of een vakopleiding. Fotografie is op de kunstacademie ingebed in breed onderwijs, zodat je ook kennismaakt met film, animatie en vormgeving. Alleen Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag leidt echte fotografen op. De techniek leer je beter op een vak-opleiding. De bekendste twee zijn de Fotovakschool, met zeven locaties in het land, en de Fotoacademie, die alleen in Amsterdam zit. De deeltijd Fotovakschool is van oudsher gericht op wat oudere omscholers en biedt een degelijke technische basis, al is er de laatste jaren wat meer aandacht voor concept en inhoud. De hbo-opleiding aan de Fotoacademie heeft ook studenten vers van school en staat meer in de kunstzinnige traditie. Praktischer en technischer zijn de twee aan de Fotoacademie gelieerde vakcursussen op mbo-niveau aan de Fotoschool/Fotogram.

Maar er zijn nog meer wegen. Statief in Utrecht bijvoorbeeld opereert al jaren in de luwte. Het vrij nieuwe Amsterdamse Photowise is kleinschalig opgezet. Je treft er een persoonlijke sfeer en het is goedkoper dan de bekende twee, maar het heeft nog niet de naam. Andere opleidingen houden het midden tussen een beroepsopleiding en een intensieve fotocursus, zoals de Fotofactory in Amsterdam en de School voor Fotografie in Breda en Utrecht.

Basiscursus aan Fotovakschool of Fotoacademie

Aan al deze instituten kun je als amateur ook cursussen en workshops volgen. Om te beginnen de basiscursus. Begrippen als scherptediepte en bewegingsonscherpte, objectiefkeuze en brandpuntsafstand, compositie en inhoud, belichting en flitstechniek, raw/jpg, kleurtemperatuur en witbalans; het komt allemaal voorbij. Natuurlijk, alles staat ook wel op internet, maar op school leer je de dingen veel sneller, in samenhang, en je krijgt ter plekke antwoord op de vragen die bij je opkomen. Voor anderen is het een schop onder de kont om nou toch echt een keer serieus werk te maken van die hobby.De twee grote foto-instituten hebben daarbij nog een uitgebreidere basisopleiding van een paar maanden, waarbij je de basisbegrippen verder uitdiept en serieus aan de slag gaat met beeldbewerking, concept en compositie. Met dit certificaat op zak krijg je toegang tot de vakopleiding.

Foto José Puister (Jose89)

José volgde een fotografiecursus bij Kisp in Mariakerke. Kisp is een school voor volwassenenonderwijs in België met verschillende vestigingen. De reden om voor Kisp te kiezen was voor José omdat ze zelf in Terneuzen woont en België goed te doen is wat betreft rijafstand. Ook spreekt het onderwijs in België haar aan en niet onbelangrijk de kosten voor een cursus in België liggen een stuk lager dan in Nederland. Zij was erg tevreden over deze cursus.

Volksuniversiteit Fotografiecursussen

Een stuk goedkoper zijn de beginnerscursussen op volksuniversiteiten. Ook hier begint de docent bij scratch en wandelt hij langs de basisbegrippen als diafragma, sluitertijd en scherptediepte. Je leert zelf de camera instellen. De ene volksuniversiteit is veel meer fotografie-minded dan de andere. Veenendaal bijvoorbeeld heeft naast de basiscursus een uitgebreid aanbod workshops, van nachtfotografie tot documentaire- en portretfotografie. Elke docent stelt zijn eigen programma samen, dus aanpak en inhoud verschillen per regio. De kwaliteit loopt ook sterk uiteen. Sommige cursussen brengen je op een vergelijkbaar niveau als de basiscursus van de gevestigde instituten, andere zijn meer hobbymatig ingesteld. Vraag daarom na welke onderwerpen aan de orde komen. Let ook op of je de dingen ter plekke kunt oefenen. Staan er bij beeldbewerking genoeg computers zodat je zelf met begeleiding kunt oefenen? Of bestaat de les uit een verhaal waarmee je zelf thuis aan de slag moet? Duur zijn deze cursussen niet, hoewel de prijzen sterk uiteenlopen van 7 tot 16 euro per uur. De volksuniversiteit is voor mensen met een stadspas nog eens extra goedkoop: voor 20 euro heb je in Rotterdam al een workshop fotografie in de pocket. Ook het buurtcentrum heeft vaak een cursus fotografie. De kwaliteit hangt hier nog sterker af van de docent. Soms tref je zomaar een hele goeie en kun je voor een prikkie toplessen volgen. Want goedkoper dan bij het (gesubsidieerde) buurtcentrum krijg je de lessen nergens. Nog een voordeel: je volgt de lessen met buurtgenoten, zodat de cursisten vaak buiten de lessen samen op pad gaan. Uit sommige klassen ontstaan fotogroepen die nog jaren samen foto’s maken en bespreken.

Bekijk het Overzicht van Volksuniversiteiten

Fotografiecursus bij Culturele centra

De diverse culturele centra hebben hun lessen op creatieve leest geschoeid. Je leert er naast de techniek ook goed kijken en nadenken over beeld. Bij het SKVR in Rotterdam leer je straatfotografie op straat – uiteraard -, maar ook door te kijken naar het werk van grootheden als Ed van der Elsken en Walker Evans. Wie in het Eindhovense kunstencentrum de cursus ‘Anders kijken, betere foto’s‘, volgt, moet wel z’n camera meenemen, maar de nadruk ligt er op het ontwikkelen van een ‘fotografisch oog’. In de culturele centra vind je ook workshops voor de echte crea’s, zoals pinhole, analoge fotografie en zelfportretten. Veel universiteiten hebben culturele instituten, zoals Crea in Amsterdam en de Uitwijk in Utrecht. Ook deze cursussen zijn wat artistieker van opzet. Ze zijn tamelijk duur voor niet-studenten, maar heel erg aantrekkelijk voor studenten en ex-studenten (met ‘alumnipas’).

Fotografieworkshop bij camerawinkels

Leuke lessen – cameragericht en algemeen – van door de wol geverfde vakgenoten zijn te halen bij de grotere camerawinkels (zoals CameraNU, KameraExpress). De workshops zijn bovendien goedkoop, omdat je als potentiële klant ook voorlichting krijgt over apparatuur. Bij de grote cameramerken kun je voor een habbekrats instapcursussen met je nieuwe camera volgen.

Foto Peter Winterswijk (PeterE3)

Toen Peter van zijn vrouw een Olympus e-3 kreeg van zijn vrouw kon hij niet met de camera uit de voeten. Hij koos voor een beginnerscursus bij een fotograaf in Rotterdam en boekte tot slot ook een gevorderden cursus.

Fotografie-workshop van professionele fotografen

De meest effectieve en leuke manier voor een wat meer gevorderde fotograaf is waarschijnlijk een praktijkles van een professional. Een dag op stap met een oude rot, die je nou net de tips en trucs vertelt die je nodig had, kan je lichtjaren verder helpen. Het aanbod van masterclasses en workshops is overweldigend, vooral in de natuurfotografie. Een aantal natuurfotografen van naam heeft zich verenigd in de site Natuurfotoworkshop.nl, je vindt er zowel themaworkshops als excursies naar natuurgebieden onder begeleiding van een prof. Ga niet voor de eerste de beste fotograaf om de hoek, als je in elk specialisme ook les kunt krijgen van professionals. Op het gebied van licht is dat bijvoorbeeld Frank Doorhof. Voor natuurfotografie kun je meekijken over de schouder van Jan Vermeer, Bart Heirweg, Marco de Paauw, Marsel van Oosten, Frans Lanting (dan moet je alleen wel naar Amerika reizen), en zo er zijn er nog véél meer. Fokko Muller is een ervaren straatfotografiedocent. Martin Hogeboom weet weer alles van flitsen en beeldbewerking. Een bekende fotograaf en docent in de portretfotografie is Mich Buschman. En voor workshops naaktfotografie is Eric Kellerman een vertrouwd adres, met goede modellen. Voor een workshop of masterclass hoef je niet het internet af te struinen. De meeste fotografen zijn graag bereid een workshop op maat te geven aan een groep gelijkgestemde fotografen. Gewoon even bellen dus.

Fotografie-docenten

Iedereen mag zich fotografiedocent noemen en in deze tijden van crisis is het aanbod van fotografen die óók lesgeven gigantisch gegroeid. Goed nieuws voor de cursist: de prijzen zakken. Vergelijk die prijzen dus goed, maar let ook goed op of de docent de kwaliteit heeft die jij zoekt. Waar heeft je docent zelf het vak geleerd? Is z’n achtergrond kunstzinnig en vindt hij techniek maar onbelangrijk of is het een echte vaktechneut? Is het een bevlogen amateur of een professional die zijn sporen heeft verdiend in het vak? Weet hij digitaal van wanten en is zijn workflow up-to-date? Wat is zijn werkveld? Bij iemand die uitsluitend theater of sport fotografeert, wil je geen portretfotografie leren. Ziet de website er professioneel en overzichtelijk uit? Iemands eigen werk ten slotte geeft al een goed beeld of dit de juiste leermeester voor jou is. Een fotografiedocent zonder portfolio op het web kun je maar beter uit de weg gaan.

Foto: Etsko Nap (harns)

Foto is gemaakt tijdens de verlichte Molenweek in Kinderdijk die 1 keer per jaar plaats vind in september.

Groepen

Fotografie hoeft geen eenzame hobby te zijn. Een van de leerzaamste manieren om verder te komen, is naar foto’s van anderen kijken en feedback krijgen. Je leert een eigen smaak ontwikkelen en denkt na waarom iets geslaagd is of juist niet. Voor beginners zijn de tips en trucs van door de wol geverfde hobbygenoten op een forum als Zoom.nl van onschatbare waarde. In fotoclubs houden de leden elkaar scherp, maar de kritiek kan er nog wel eens ongezouten opgediend worden. Voor wie zich daar onprettig bij voelt, is een eigen fotogroep een alternatief. Op diverse plaatsen bestaan groepen die met en van elkaar leren. Zo begeleidt natuurfotograaf Geurt Besselink jaargroepen natuurfotografen die samen lessen volgen en hun beelden bespreken. Het beoordelen van elkaars werk is vaak het zwakke punt bij fotogroepen. Mensen durven elkaar geen kritiek te geven of ze komen niet verder dan dat iets ‘wel mooi’ is. Werk beoordelen is een vak apart. Je moet een foto kunnen lezen en plaatsen in de geschiedenis. Je moet iets weten over compositie en stijlen en waarom iets werkt. Een cursus fotobeoordeling kan je als groep op weg helpen of de persoon die bij een fotoclub de beoordeling leidt. Fotografen als Edwin Westhoff , beiden met een onderwijskundige achtergrond, hebben zich hierin gespecialiseerd. Ze bieden cursussen op maat voor docenten, mentoren bij fotoclubs en fotogroepen. Voor serieuze amateurs zijn er ook portfoliolessen, waarbij je werk wordt beoordeeld en je kritisch naar je eigen werk leert kijken.

Fotografiecursussen Online en thuis

Een optie voor wie graag in eigen tijd zelf aan de slag aan de gaat, is een cursus bij instellingen als LOI en NTI. Nadelen: goedkoop is het niet en je moet alles zelf onder de knie krijgen. Een docent kan niet ter plekke meekijken op je camera. Bovendien is het bij fotografie handig om de dingen te zien gebeuren. Daarom kun je – ook thuis – veel opsteken van Zoom.nl’s eigen videocursussen. Voor wie het ook zonder leraar af kan, is zeker als je goed Engels spreekt, werkelijk alle mogelijke informatie gratis te vinden. Van de behulpzame tutorials op PhotoshopuserTV tot de Ehows over alle mogelijke fotografie-onderwerpen. Live kun je gratis colleges van experts volgen op channel Creative Live. Een goede, gratis Nederlandstalige cursus Photoshop CS6 vind je op Gratiscursus.be. PhotoFacts Academy heeft Nederlandstalige videocursussen online, maar gratis zijn ze niet. Dat zijn de blogs van Zoom.nl weer wel, de Zoom.nl videocursussen zijn gratis voor abonnees.


Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


Jouw cursus

We hebben je hierbij wat mogelijkheden en tips gegeven om de fotocursus te vinden die het best bij jou past. Heb jij ervaring met bepaalde organisaties of fotografen, deel ze vooral in de reacties!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste camera gadgets voor onweerfoto’s

Hoe brandpuntsafstand je portretfoto’s beïnvloedt