in

De beste camera gadgets voor onweerfoto’s


17 juni 2020, 06:43

In deze tijd van het jaar kun je er meestal niet omheen: onweer. Op mooie dagen word je in de avond vaak getrakteerd op een portie donder en bliksem. Met deze gadgets wordt de kans op een mooie onweersfoto een heel stuk groter!

Onweer is vaak imposant en indrukwekkend, maar soms ook ietwat angstaanjagend. Toch is het aan de andere kant ook ontzettend fotogeniek. Een bliksemschicht precies op het goede moment gefotografeerd staat garant voor een fantastische foto. Veel fotografen wagen het er dan ook op en richten hun objectief op een onheilspellende wolk in de hoop op een prachtig contrastrijk schouwspel. Je zou zeggen dat geluk het belangrijkste element is bij het fotograferen van onweer. Je kunt immers niet echt voorspellen wanneer er een bliksemschicht uit het firmament neerdaalt, toch? En als je dat al zou kunnen, dan ben je vaak nog te laat. Toch zijn er manieren waarop je via apparatuur het fotograferen van onweer een stukje eenvoudiger en gemakkelijker kunt maken. Deze gadgets kunnen je dus helpen bij het maken van een fraaie onweer-plaat:

Statief

Allereerst is een goed statief erg belangrijk voor het maken van een goede onweersfoto. Je hebt meestal een wat langere sluitertijd nodig om een goede foto te maken in deze omstandigheden en uit de hand is dat nu eenmaal wat ingewikkelder. Gebruik dus een stevig en een kwalitatief statief en zorg dat je de beeldstabilisatie die je misschien tot je beschikking hebt uit te zetten. Op een statief kan het beeldstabilisatie-systeem zelf namelijk zorgen voor trillingen. Als je vanaf een statief werkt kun je ook beter je compositie bepalen. Vaak gaat het je natuurlijk niet enkel en alleen om de bliksemschicht, maar past die bliksemschicht in een totaalplaatje met voorgrond en achtergrond. Als je ad hoc reageert omdat je opeens een bliksemschicht ziet heb je niet de tijd om heel uitgebreid over die compositie na te denken. Stel je compositie daarom vooraf samen en zorg dat je camera er helemaal klaar voor is. Eventueel kun je de voorgrond wat bijlichten met een (zak)lamp tijdens het maken van de foto zelf. Voor de ultieme vrijheid gebruik je natuurlijk een app of een draadontspanner om je camera van een afstand te kunnen bedienen. Zo sta je zelf beschut en minimaliseer je de kansen op een bewogen foto.

Trigger

Onweer voorspellen is niet zo ingewikkeld. Vaak wordt het groots aangekondigd in het nieuws of tijdens het weerbericht. Anders heb je wel een app die de komst en het verloop van onweer kan voorspellen. Het voorspellen van een bliksemschicht is echt een heel ander verhaal, dat kan eigenlijk niet. Gelukkig hoef je niet volledig te vertrouwen op je gevoel en een portie geluk, maar kun je ook hulp zoeken bij een trigger. Er bestaan namelijk triggers die je camera laten fotograferen als ze een bepaald ‘signaal’ herkennen via hun sensor(en). Dat kan licht zijn, maar bijvoorbeeld ook beweging of geluid. In dit geval is licht natuurlijk het belangrijkste signaal. Zo’n trigger schuif je bovenop je camera en via een sensor herkent die trigger vervolgens razendsnel een bliksemschicht. Zo snel dat hij tegelijkertijd de camera het signaal geeft te fotograferen, waardoor je de bliksemschicht kunt fotograferen.

Op deze manier wordt de kans op een fraaie onweersfoto een heel stuk groter. Geluk blijft daarnaast echter een belangrijke factor, want je moet je camera natuurlijk wel op de goede plek positioneren, de goede instellingen gebruiken én bijvoorbeeld het juiste objectief gebruiken (een zoom-objectief is handig vanwege de flexibiliteit).

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Verschil in compositie: regel van derden en de gulden snede

Hoe kies ik de beste fotocursus of foto-opleiding? | Een overzicht van alle fotografiecursussen