in

Zo maak je wél mooie portretfoto’s met de ingebouwde flitser

12 oktober 2019, 10:10

De ingebouwde flitser kan voor veel fotografen niet veel goeds doen. Toch zijn er momenten en manieren waarop zo’n flitser een positief effect heeft. Geef je ingebouwde flitser dus nog een kans.

De ingebouwde flitser gebruiken is voor veel fotografen een schrikbeeld. Te hard en onflatteus licht, dat is de eerste associatie bij velen. Dat is natuurlijk deels de waarheid. De sterkte van de flits is relatief zwak, je hebt relatief weinig controle over het licht van je popup-flitser en bij portretten haalt het gebruik van zo’n flitser vaak alle sfeer en alle (goede) schaduwen uit je beeld. Daardoor krijg je overbelichte platgeslagen beelden, of juist beelden waarbij het flitslicht helemaal geen effect heeft. Toch zit die flitser daar niet voor niets. Met een beetje kennis en de juiste aanpak kun je er toch profijt van hebben. Schuif die ingebouwde flitser dus niet meteen terzijde, maar geef hem nog een kans.

Gebruik hem voor een invulflits

Eén van de belangrijkste redenen om hem nog een kansje te gunnen is de mogelijkheid om hem te gebruiken voor het creëren van een invulflits. Een invulflits is een flits van bescheiden sterkte om hinderlijke, ongewenste en onflatteuze schaduwen weg te halen uit een beeldelement naar keuze. Vooral bij portretten in de volle zon waarbij de zon zich achter je hoofdpersoon bevindt geeft een invulflits een fantastisch resultaat. Vaak geeft de beperkte sterke van je ingebouwde flitser een erg natuurlijk effect, waardoor je helemaal niet ziet dat er geflitst is maar je tegelijkertijd wel de voordelen van het flitslicht gebruikt.

Gebruik hem op de juiste afstand

Een ingebouwde flitser heeft slechts beperkt kracht en is daardoor absoluut niet te vergelijken met een reportageflitser of een losstaande flitsset. Dat verschil in kracht uit zich bijvoorbeeld in de te overbruggen afstand van het flitslicht. Een ingebouwde flitser presteert enkel op korte afstand, afhankelijk van je camera slechts enkele meters. Als je die kennis hebt weet je vervolgens dat het geen zin heeft om je ingebouwde flitser te gebruiken als je onderwerp zich op een grote(re) afstand bevindt. Is je onderwerp dichtbij, dan kun je overwegen om toch een beroep te doen op je popup-flitser. Doordat het licht nogal direct op je onderwerp valt is het aan te raden dit niet bij ieder onderwerp te doen, maar alleen bij onderwerpen waarbij dit geen kwaad kan. Een portret is wat dat betreft misschien niet de juiste keuze, maar een ander onderwerp kan dus zeker profiteren van een beetje extra licht.

Probeer het licht te sturen

Elke serieuze flits-fotograaf stuurt het flitslicht naar de plek waar hij of zij het wil hebben, afhankelijk van de apparatuur met lichtvormers of gewoonweg met het standpunt van de flitsers. Dit gaat natuurlijk niet met een ingebouwde flitser, want die zit altijd op dezelfde plek bovenop je camera. Wel kun je het licht proberen te sturen en het bijvoorbeeld te filteren of te sturen. Met een vel papier of een ander reflecterend oppervlak kun je het licht opvangen en ombuigen richting een witte muur of een plafond en er op die manier voor te zorgen dat het licht indirect op je onderwerp valt. Je hebt daar overigens ook kant en klare opbouw-softboxjes, diffusers en andersoortige lichtvormers voor.

Het is niet altijd gemakkelijk en het kost wat creativiteit, maar er zijn dus wel degelijk manieren om het potentieel van je ingebouwde flitser ten volste te benutten.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor portretfotografie met je smartphone

Je foto klaarmaken om te printen