in

Tip voor je creativiteit – Gebruik je objectieven eens anders!


17 maart 2021, 07:31

Als fotograaf heb je een tas of een kast vol met objectieven. Vaak gebruik je elk objectief voor specifieke onderwerpen of situaties. Toch kun je objectieven vaak op allerlei andere en creatieve manieren inzetten. Gebruik je objectief dus eens op een andere manier. We vertellen je hoe je dat kunt doen.

Zet je groothoek in voor portretten met context

Een portret maak je doorgaans niet met een groothoekobjectief. Tenminste, dat wordt door de vertekening die bij een groothoek om de hoek komt kijken meestal afgeraden. Toch kun je prima portretten maken met een groothoek, als je maar niet té dicht bij je model komt. Een groothoek is daarom prima geschikt voor portretten waarbij ook de omgeving of context een (grote) rol speelt. Als je iemand in zijn eigen interieur fotografeert, dan kan dat dus prima met een (milde) groothoek. Zorg er natuurlijk wel voor dat je model niet vlakbij de camera zit, maar op een afstandje. Op die manier zorg je ervoor dat je model een natuurlijk middelpunt van de foto wordt en dat ook de context een verhalende rol speelt in je beeld.

Je macro-objectief als portretobjectief

Een macro-objectief is bedoeld als een objectief om onderwerpen van heel erg dichtbij te fotograferen. Vaak hebben ze een 1:1 vergrotingsfactor, waardoor je het onderwerp in ware grote af kunt beelden. Omdat je met kleine en vaak detailrijke onderwerpen te maken hebt, zijn macro-objectieven vaak optisch erg goed en scherp. Die kwaliteiten kun je natuurlijk ook op andere vlakken inzetten. Zo is een macro-objectief vaak ook een prachtig portretobjectief. Allereerst heb je de optische kwaliteiten waar we zojuist over spraken, maar daarnaast zijn de brandpuntsafstanden vaak ideaal voor het maken van een portret. Veel macro-objectieven hebben namelijk brandpuntsafstanden als 85mm, 100mm en 110mm en zijn lichtsterk. Dat betekent dat ze prachtig in te zetten zijn voor beeldvullende portretten met een onscherpe achtergrond. Op die manier kun je je kostbare macro ook voor andere doeleinden inzetten en heb je er ‘gratis’ een nieuw en goed portretobjectief bij. Twee vliegen in één klap.

Tele voor weidse beelden en onscherpe achtergronden

Een tele-objectief zet je meestal in om onderwerpen op grote afstand dichterbij te halen en deze mooi beeldvullend te fotograferen met een onscherpe achtergrond. Toch zijn er meer mogelijkheden beschikbaar om je tele in te zetten. Het vereist wel de nodige ruimte en weidsheid, maar zo kun je er bijvoorbeeld mooi landschappen mee fotograferen. Doordat je het perspectief platdrukt met je tele krijg je daardoor vrijwel automatisch een prachtig ‘coulissen’ effect, waarmee je erg bijzondere beelden kunt maken. Stel je voor dat je uitkijkt op een weiland met daarin op allerlei verschillende afstanden rijen met bomen. Met je tele-objectief kun je daar een prachtige ‘kijkdoos’ achtige foto van maken, waarbij iedere rij bomen elkaar net of net niet overlapt.

Vergeet ook niet dat er nog meer mogelijkheden zijn met je tele-objectief. Als je van onscherpe achtergronden houdt maar geen kostbaar lichtsterk objectief in je fototas hebt zitten, kun je een tele (ja, ook een eenvoudige) inzetten om dat toch voor elkaar te krijgen. Doordat je een grote afstand hebt tot je onderwerp, kun je ook met relatief kleine diafragma’s (bijvoorbeeld f/8) toch een onscherpe achtergrond creëren. Probeer het maar eens.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony FE 50mm F1.2 GM

Aan de slag met je flitser: tips om te flitsen bij landschapsfotografie