in

Inspiratie voor thuis: rook fotograferen!


9 december 2020, 07:56

Wie heeft er nooit naar kringelende rook gestaard? Rook kan mooie, altijd veranderende, abstracte vormen aannemen. Het mooie van rook fotograferen is dat je er niet zo heel veel voor nodig hebt. Aan de slag dus.

Rook fotograferen

Uiteraard heb je iets nodig dat de rook produceert en liefst in een constante rookkolom. Dat maakt het fotograferen namelijk wat makkelijker. Wierook is hier uitermate geschikt voor en heeft als bijkomend voordeel dat het voor een habbekrats te koop is. Maar je kunt natuurlijk ook met andere materialen experimenteren.

Verder heb je een donkere achtergrond nodig. Verlichte rook is immers licht van kleur en we willen dat de rook goed afsteekt tegen de achtergrond. Denk aan een groot vel zwart papier of een zwart laken of een deken.


Foto: Jacky Lemmens, jackylemmens.zoom.nl

Rook is altijd in beweging. Om rook mooi te kunnen fotograferen, moet je de beweging bevriezen. Dit doe je met een korte sluitertijd. Daarvoor heb je licht nodig … veel licht. Daarom wordt vaak een flitser gebruikt.

Flitsen

Ideaal is een reportageflitser, los van de camera. Die kan met een kabel of draadloze trigger worden aangestuurd. De ultrakorte flits bevriest de beweging, waardoor je niet meer zo afhankelijk bent van de sluitertijd van de camera. De truc bij een reportageflitser is om de flitskracht handmatig zo laag mogelijk in te stellen. Bij een lagere flitskracht is de flitsduur korter en heb je minder kans op bewegingsonscherpte.

Werken met een studioflitser kan ook. Die heeft niet het voordeel van die heel korte flitsduur, maar geeft wel een grote hoeveelheid licht af. Optie drie om de sluitertijd zo kort mogelijk te houden, is een zeer sterke lamp gebruiken, zoals een bouwlamp.

Rook kun je het best schuin van voren of vanaf de zijkant verlichten. Let wel op dat er geen licht valt op de zwarte achtergrond. Als je de verlichting niet nauwkeurig kunt sturen – omdat een lamp het licht breed verspreidt bijvoorbeeld – kun je de achtergrond afschermen van het licht met een stuk zwart karton.

Door een mooie rookkolom te kopiëren en te spiegelen ontstaan er nieuwe vormen. Deze vormen krijgen met een kleurrijk jasje een nieuw uiterlijk dat niet eens meer aan rook doet denken.


Foto: Remko Lieverse, remko2210.zoom.nl


Deze opstelling gebruikte Remko om de rookpluim te fotograferen. Daarna bewerkte hij die foto nog uitvoerig.

Rook vastleggen

Bij rook is de positie van de rook sterk afhankelijk van de beweging in de lucht. In een compleet windstille omgeving stijgt de rook – zeker in het onderste deel van de rookpluim – recht boven het brandende puntje van het wierookstokje op. Dat maakt het puntje van het wierookstokje het perfecte scherpstelpunt. Schakel daarna de autofocus uit. Samen met een klein diafragma (groot F-getal) zal een groot deel van de opnames goed in focus zijn. Valt er voldoende licht op de rook én heeft jouw camera een snelle autofocus? Dan is het ook mogelijk om de autofocus gewoon aan te laten.

Je compositie wordt om te beginnen bepaald door de vorm van de rookpluim. Maar je bent niet totaal afhankelijk hiervan, je hebt ook eigen keuzes te maken. De onderkant van de rookkolom zal vaak op een redelijk voorspelbare plek zitten. Het is aan jou om te bepalen waar deze in beeld verschijnt. Horizontaal, verticaal of juist spannend diagonaal? Neem je de bron van de rook wel of niet mee in beeld? Fotografeer je heel close of neem je het beeld juist iets ruimer? Door de abstracte vormen van de rook kun je ook achteraf een interessante uitsnede zoeken. Snijd, draai, spiegel. Kortom, speel met het beeld! Veel plezier.


Als je je fantasie de vrije loopt laat, kom je op dit soort foto’s uit. Slim gebruik van een voorwerp, kleuren en draaien in de nabewerking.

Foto: Karina Kleijn, karinakleijn.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Geld verdienen met je foto’s

Thuisopdracht 9: Het Perfecte Plaatje