in

Flitsen bij avondfotografie: buiten in het donker


27 januari 2021, 07:23

In de avond is een flitser een geweldig hulpmiddel. Waar het normaal gezien een uitdaging kan zijn om in de avond een goede foto te maken, maakt de flitser dat een stuk gemakkelijker. Maar flitsen kan echter ook een uitdaging zijn. We laten zien hoe je een flitser in kunt zetten voor avondfotografie.

Buiten aan de slag

Weet je hoe je ermee omgaat, dan geeft het flitslicht je enorm veel vrijheid om de ultieme avondportretten te maken, met een mooi uitgelicht model én een interessante context. Hoeveel vrijheid je hebt, ligt onder andere aan met wat voor flitser je werkt. Gebruik je de pop-up-flitser die in de camera ingebouwd zit? Of een reportageflitser op of extern van de camera, of zelfs een studioflitser die al dan niet draadloos werkt?

Pop-up flitser

De eerste en meest eenvoudige flitser, de pop-up-variant, geeft je de minste vrijheid. De camera en flits zijn één. Het licht komt dus altijd vanuit dezelfde richting en je hebt slechts erg beperkte middelen om dat licht te sturen of indirect te werken. Daarbij is de kracht van zo’n flitser gering en het effect dus ook.

Reportageflitser

De reportageflitser geeft je al heel veel meer mogelijkheden. Die is, afhankelijk van welk model je gebruikt, een heel stuk krachtiger. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de kop te draaien en dus indirect te werken. Buiten is het ingewikkelder om indirect te flitsen dan binnen: je hebt immers geen muren om het flitslicht tegenaan te laten kaatsen. Toch kan ook een (reflectie)scherm of de muur van een toevallig aanwezig gebouw prima werken.

Een andere optie is het gebruik van een extra lichtvormer in de vorm van een kleine softbox die je over de kop van je flitser kunt plaatsen. Die verspreidt het licht en maakt het zachter. Dit is ideaal, zeker als je model relatief dichtbij staat.

Reportageflitser los van de camera

Helemaal prettig is het werken met een reportageflitser die je extern van de camera gebruikt. De communicatie tussen de flitser en camera kan dan draadloos, via infrarood of via radiografische communicatie. Je flitser kun je op die manier op elke denkbare plek zetten op een statief, waardoor je het model heel creatief en goed kunt belichten. Zorg er uiteraard wel voor dat het statief van die flitser stabiel staat, want je bent tijdens het fotograferen niet in de buurt om het eventueel op te vangen als de wind grip krijgt op je kostbare apparatuur.

De flitser los van de camera gebruiken geeft je creatieve mogelijkheden. Zo kun je ook een selfie maken!

Jan Hermans, jannemanneke.zoom.nl
Nikon D700 · ISO 200 · F 9 · 1/30 SEC · 14 MM

Studioflitser

Een studioflitser is ook een goede oplossing voor avondfotografie, en dan met name de modellen op accu die je zonder problemen mee naar buiten kunt nemen. Een studioflitser is een heel stuk duurder dan een reportageflitser, maar geeft je veel meer kracht en licht. Ben je van plan om grotere scenes uit te lichten of over een grote afstand te gaan flitsen, dan kun je met dit soort flitsers aan de slag. Bovendien zijn ze gemaakt om eenvoudig met diverse lichtvormers te worden gebruikt, waardoor je professioneel en vertrouwd aan het werk bent.


In deze foto zorgt het flitslicht voor de nodige spanning.

Cor van der Waal, fotografiecor.zoom.nl
Sony A7 III · ISO 200 · F onbekend · 1/200 SEC · MM onbekend

Sfeer

Je kunt dus verschillende flitsers gebruiken, maar het is tegelijkertijd niet heel gemakkelijk om ’s avonds een mooie balans te krijgen. Avondfotografie draait vooral om sfeer, en als je niet op de juiste manier flitst kan het flitslicht heel de sfeer uit je foto weghalen. Flitsen in de avond draait daarom vooral om balans en om subtiliteit.

Over het algemeen is het zo dat de meeste fotografen op zoek zijn naar flitslicht dat niet meteen opvalt, maar dat subtiel en fraai mengt met het bestaande andere licht. Ook als er weinig omgevingslicht is, blijft dat een belangrijk aspect van flitsfotografie.

Een portret maken waarbij enkel de ‘beflitste’ hoofdpersoon te zien is, maar de omgeving compleet zwart is geworden door een onbalans in de belichting is meestal niet echt fraai. Fraaier is een beeld waarin de achtergrond (hoe donker ook) nog zichtbaar is, en het model subtiel en evenwichtig uitgelicht is en logisch en natuurlijk opgaat in de achtergrond.

Balans krijgen

Je moet dus een goede balans vinden. Om dit te bereiken zorg je dat je eerst een foto maakt van de omgeving alsof er geen model is. Dit doe je nog zonder de flitser te gebruiken. Onthoud de waarden waarop je de camera instelt (iso, sluitertijd, diafragma). Vervolgens positioneer je de flitsers zodat het aanvullende licht op de manier op het model valt zoals jij het wilt hebben. Houd dezelfde camera-instellingen aan, zodat de omgeving hetzelfde belicht blijft. Het model belicht je met de flitser(s). Zet die flitser niet te sterk. Ga nu testen hoe je een mooie belichting op je model krijgt. Besteed de nodige aandacht aan het vinden van die balans!

Deze foto is door Iris en haar man zelf gemaakt. Er staat een flitser op statief achter het stel, en de camera (ook op statief) wordt vanaf afstand bediend.

Iris Otte, iris-otte.zoom.nl
Nikon D5500 · ISO 100 · F 8 · 1/20 SEC · 10 MM

Subtiel flitsen geeft vaak de mooiste resultaten.

John Ponsteen, etsie.zoom.nl
Canon 6D II · ISO 100 · F 10 · 1/500 SEC · 32 MM

Grote onderwerpen

Het uitlichten van grotere voorwerpen, zoals een gebouw, is een stuk lastiger. Het licht uit je flitser heeft natuurlijk slechts een beperkte sterkte en bereik, waardoor een groot voorwerp uitlichten een uitdaging is. Dat vereist een professionele en zeer kostbare aanpak.

Wel kun je binnen architectuurfotografie in de avond aan de slag met je flitser om zo diverse accenten in je beeld aan te brengen of (te) donkere gedeeltes wat meer licht te geven. Zie dit als het ophelderen van de schaduwen aan de donkere kant van een gezicht bij portretfotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met de Lightroom catalogus: zo importeer en organiseer je je foto’s

Panasonic Lumix S 85mm F1.8 – Betaalbare veelzijdigheid