in

De voordelen van tethered fotograferen


7 november 2020, 07:51

Het is belangrijk om tijdens je shoot te controleren of dat alles goed gaat. Vaak zul je dan ook om de paar foto’s even naar je schermpje kijken om te zien of dat de scherpte, compositie en belichting kloppen. Dat kan echter handiger, want je kunt ook bedraad of ’tethered’ fotograferen. In dat geval verschijnen je beelden meteen op het computerscherm in het programma waarmee je normaal gesproken je foto’s zou bewerken. Dat klinkt ingewikkeld, maar is prima te doen. Hoe? Dat vertellen we je in dit artikel.

Je hebt het vast weleens gezien: een fotograaf die bekabeld schiet waardoor de foto’s meteen te zien zijn op het grote scherm. Vaak zijn het professionals die dit soort technieken gebruiken op een (kostbare) set, maar in principe kan iedereen genieten van de voordelen van deze techniek. Want die zijn er namelijk zeer zeker.

Als eerste is het een erg groot voordeel dat je foto’s op een groter scherm te zien zijn dan enkel op het schermpje achterop je camera. Die schermpjes zijn vaak prima, maar kunnen niet het detail en de diepte laten zien die je wel op een groot computerscherm kunt ontwaren. Je kunt op deze manier dus beter controleren of dat het beeld op allerlei vlakken overeenkomt met je wensen.

Daarnaast is het op deze manier veel eenvoudiger om anderen mee te laten kijken tijdens je shoot. Je model en een eventuele opdrachtgever kunnen zo veel beter zien hoe het gaat en wat er eventueel anders moet. Ook kun je samen met andere belangstellenden foto’s waarderen of markeren.

Tenslotte scheelt het ook werk, want doordat je foto’s direct in het fotobewerkingsprogramma terechtkomen hoef je ze naderhand niet meer in te laden. Dat scheelt gedoe met sd-kaartjes. Niet te vergeten heb je ook altijd genoeg opslagruimte voorhanden, de computer is één grote geheugenkaart in dit geval!

Gemakkelijk

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken in het helemaal niet ingewikkeld om tethered te gaan fotograferen. In principe heb je enkel een kabel nodig die tussen je camera en je computer zit om de gegevens over te dragen. Deze kun je bij de meeste camerawinkels aanschaffen en kost een paar tientjes. Deze kabels zijn in verschillende versies aan te schaffen met als belangrijkste verschil de aansluitmogelijkheden. Kijk goed naar welke aansluitingen jouw camera en computer aan boord hebben en pas daar je keuze op aan. Vaak zullen dit soort kabels oranje van kleur zijn. Dat zijn ze met een goede reden, want er moet natuurlijk voorkomen worden dat je halverwege je shoot over de kabel struikelt en deze uit je camera of computer trekt. Tegen dat gevaar zijn overigens ook verschillende oplossingen verkrijgbaar, de zogenoemde ‘jerk stoppers’. Deze zorgen ervoor dat de kabel veilig in je computer of camera blijft zitten als er druk op uitgeoefend wordt. Pas wel op: als er erg veel kracht in het spel is kunnen er natuurlijk nog steeds vervelende ongelukken gebeuren.

Natuurlijk heb je ook een computer nodig die je mee kunt nemen naar de plaats van de shoot, maar die zullen de meesten van jullie wel hebben. Het hoeft overigens niet per se een laptop te zijn, ook een desktop of een all-in-one kun je meenemen, al kost dat wat meer moeite en planning.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Naaktfotografie: hoe ga je te werk bij een naaktshoot – do’s en don’ts

Oproep: Wat is jouw mooiste foto uit een verre bestemming?