Met de Kleurtintcurve in Adobe Photoshop heb je iets meer controle over het contrast tussen licht en donker in je foto dan met alleen een schuifje in de Standaard-tab. We leggen je de curve uit!
Kleurtinten aanpassen
Als je het contrast in je foto wilt verbeteren, kun je daar het Contrast-schuifje van de Standaard-tab voor gebruiken, maar dat heeft een nadeel.
Met dat schuifje kun je niet beïnvloeden hóé het contrast wordt aangepast, alleen dát het wordt aangepast. Contrast verhogen doe je door de donkere tinten nog wat donkerder te maken, en de lichte tinten nog wat lichter.
Dat hoef je echter niet precies in dezelfde mate te doen, en dat kan door de Kleurtintcurve te gebruiken in plaats van het Contrast-schuifje. Er zijn zelfs twee curves: twee manieren waarop je je wijzigingen kunt aanbrengen.
De Parametrische curve stel je in met de vier schuifjes onder de curve. Die lijken natuurlijk erg veel op de vergelijkbare vier schuifjes in de Standaard-tab, maar nu kun je met de driehoekjes direct onder de curve ook nog eens instellen welk bereik ieder schuifje krijgt.
De parametrische curve in Adobe Camera Raw.
Zoals je ziet, leidt een verhoging van het contrast tot een curve die links naar beneden wordt getrokken en (eventueel) rechts naar boven.
Met de Puntcurve kun je dit handmatig doen, door gewoon de curve beet te pakken en te verslepen. Je kunt net zo veel punten op de curve toevoegen als je zelf wilt, dus je kunt ook heel extreme curves maken om bizarre effecten te krijgen.
Daarnaast kun je hier ook een curve per kleurkanaal maken. Zo kun je bijvoorbeeld minder blauw in de schaduwen krijgen door het blauwe kanaal te kiezen en daarin een curve te maken die links een beetje naar beneden is getrokken. Let op dat de Parametrische curve en de Puntcurve altijd beide werken, ook al kun je er maar één tegelijk zien.
In de puntcurve kun je zelf klikken en slepen om de curve aan te passen, en dat kan ook per kleurkanaal.