in ,

Zo werk je als fotograaf aan een sterk portfolio

Het portfolio van de fotograaf is ontzettend belangrijk. Zeker voor jezelf, maar ook als je op zoek gaat naar potentiële klanten. In dit artikel geven we je een paar tips om te werken aan een sterk portfolio.

Werk in het begin aan een breed portfolio

Zeker als je net begint met fotograferen hoef je nog niet meteen te denken aan je portfolio. Stel je in de beginfase juist experimenteel op en ga kijken waar je krachten als fotograaf liggen. Probeer veel verschillende genres binnen fotografie uit om te leren over alle facetten binnen fotografie. Daarnaast leer je door veel te fotograferen ook waar je goed in bent, en natuurlijk ook niet onbelangrijk: wat jij leuk vindt. Maak veel eigen werk en experimenteer erop los!


Foto: Santakees

Kies je expertise

Stel jezelf uiteindelijk de vraag: waar ligt mijn expertise precies? Verzamel daarbij vooral sterke punten die jou werk kunnen opleveren. Als je eenmaal je expertise hebt ontwikkeld, denk dan ook vanuit het perspectief van je klanten bij het ontwikkelen van je portfolio. Hoe specifieker de doelgroep, des te makkelijker je kunt kiezen wat je wilt laten zien in je portfolio.


Foto: JLugtenberg

Gebruik je portfolio voor zelfreflectie

Als je eenmaal jouw sterke punten hebt gevonden, en weet welke kant jij op wilt als fotograaf moet je je portfolio gaan specialisteren en ontwikkelen. Heb hier ook geduld bij: een goed portfolio kost echt jaren. Gebruik de opbouw van je portfolio ook voor zelfreflectie: onderzoek wat je goed kunt en minder goed kunt. Zo kun je je meer richten op de dingen waar je goed in bent, of juist hard werken aan je minder sterke punten.


Foto: robbout

Wees daarbij erg kritisch op jezelf en op je werk. Laat niet al je foto’s zien in je portfolio, maar kies er liever een paar die jouw sterke punten goed laten zien. Twijfel je een beetje over welke beelden je moet kiezen voor je portfolio? Vraag dan anderen om advies. Zo kun je bijvoorbeeld aan kennissen die in jouw doelgroep vallen vragen wat zij sterk vinden aan jouw stijl en portfolio. Zo leer je wat jouw doelgroep interessant vindt en kun je je beter daarop specialiseren.


Foto: fotoleinportraits

Gebruik social media

Versterk het merk dat jij maakt door slim gebruik te maken van social media. Op Instagram bijvoorbeeld zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Hier zijn vijf simpele tips om je Instagramaccount te laten groeien:

  • • Plaats regelmatig, maar niet teveel. Wees kritisch en laat alleen je mooiste werk zien.
  • • Zorg voor voldoende context bij de beelden die je plaatst. Graag lezen mensen ook het verhaal achter een foto, of volgen ze jouw account omdat ze weten dat ze van jou kunnen leren.
  • • Zorg voor interactie met je volgers. Plaats bijvoorbeeld af en toe een vraag en reageer op hun vragen en verzoeken.
  • • Kies de momenten waarop je post strategisch. In de ochtend en in de avond zit men over het algemeen meer op hun telefoon.
  • • Wees zelf ook actief. Volg andere accounts die je inspireren en kijk hoe zij bepaalde dingen aanpakken. Leer ervan, maar probeer wel je eigen stijl te hanteren.


Foto: wesleyheyne

Een exclusieve online video masterclass door William Rutten
Voor het eerst in zijn carrière deelt topfotograaf William Rutten persoonlijk zijn kennis en ervaring in een unieke video masterclass. Leer in ruim twee uur exclusief videomateriaal, de belangrijkste lessen uit 33 jaar aan ervaring en expertise. Deze masterclass bevat tal van onmisbare elementen voor iedere fotograaf met ambitie.

Daarnaast geeft William vanuit Studio 34x een complete studiosessie, waarin alle onderdelen van een shoot aan bod komen. Hij bespreekt verschillende lichtopstellingen en laat zien welk effect kleine aanpassingen al kunnen hebben op je beeld. William werkt in deze sessie niet alleen met high-end studioverlichting. Een van de opstellingen bevat een eenvoudige reportageflitser, waarmee hij een vogue-achtige stijl weet neer te zetten.

Beleef het nu:
Alle informatie over de masterclass en de mogelijkheid om direct te starten vind je op: williamruttenmasterclass.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het juryoordeel van de fotowedstrijd Lentegevoel

Zo gebruik je de kleurtintcurve in Photoshop