in

Werken met Photoshop: een raam verlichten

Als je in Photoshop een opname overdag naar een nachtfoto omtovert, geven lantaarns en ramen in eerste instantie geen licht. Dat oogt onnatuurlijk. Nadat we zojuist een lantaarn hebben aangestoken, gaan we ditmaal een raam verlichten.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Voor

Na

Nieuwe laag

Hoe je van een opname overdag een nachtopname maakt, hebben we net al gezien, dus we starten nu meteen met zo’n nachtfoto. Je kunt wel even de aanpassingslaag uitzetten, zodat je beter ziet wat je doet. Selecteer de achtergrondlaag en gebruik de Veelhoeklasso om het raam te selecteren. Stel een Doezelaar in van 1 à 2 px (pixels). Bij een raam met spijlen, zoals hier, selecteer je elk ruitje apart. Houd de Shift-toets ingedrukt, dan krijg je zes aparte selecties. Gebruik vervolgens de toetscombinatie Ctrl+J (Mac: Cmd+J) om deze naar een nieuwe laag te kopiëren, en sleep deze laag dan naar boven zodat die boven de aanpassingslaag zit (zet die laag nu ook weer aan). Hierdoor zie je het raam alweer lichter worden, maar nog niet genoeg om de indruk te wekken dat er echt een lamp in de kamer brandt.

Wil je meer geschikte opties zien voor Photoshop voor fotografen? Bekijk dan hier onze Photoshop livestream!

Selecteer het raam door de individuele ruitjes te selecteren. Kopieer de selecties naar een nieuwe laag en sleep die laag naar boven, zodat deze boven de aanpassingslaag komt.

Licht aandoen

Om het te laten lijken alsof de kamer verlicht is, krijgt het raam zijn eigen aanpassingslaag Curven. Hef eerst even de selectie op, anders wordt die omgezet naar het masker van deze laag. Om de aanpassingslaag alléén op het raam te laten werken, klik je op het meest linkse icoontje onder in het paneel. Vervolgens trekken we de RGB-curve flink omhoog, zodat het raam een stuk lichter wordt. Vaak zul je nu wel een erg koele kleur houden, alsof het licht eerder daglicht is dan kunstlicht (wat natuurlijk ook zo was). Trek daarom de curven voor Blauw en Groen linksonder iets naar rechts, zodat het geheel geler wordt.

Benieuwd naar andere mogelijkheden met aanpassingslagen? In dit artikel laten de optie Kleurtoon/verzadiging zien.

Zet een aanpassingslaag Curven bovenaan, en druk op het knopje om die laag alleen op de laag eronder te laten werken. Zo kun je uitsluitend het raam nog lichter en wat geler maken.

Overstraling toevoegen

Het enige wat we nu nog missen, is het effect van licht dat door het raam naar buiten straalt. Daarvoor gaan we als volgt te werk. Maak bovenin een lege nieuwe laag aan en maak dan een selectie van het totale raam met een randje extra eromheen. Je kunt hier gewoon het Rechthoekig selectiekader voor gebruiken: het is niet nodig om weer alleen die zes ruitjes te selecteren. Vul die selectie met een lichte gele kleur (die kun je oppikken uit het raam zelf) en hef dan de selectie op. Ga nu naar Filter, Vervagen, Gaussiaans vervagen en gebruik zo’n hoge waarde dat dit gele vlak helemaal vervaagt tot alleen maar een overstralend effect. Vind je het effect te sterk, verminder dan de Dekking van de laag tot bijvoorbeeld 80%. Dat hebben we hier ook gedaan.

Meer leren over Gaussiaans vervagen? Lees dan ons artikel over de soft-focus techniek in Photoshop.

De straling van het licht naar buiten wordt via een aparte, sterk vervaagde laag gemaakt.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 2 van de Quickstart uit Zoom editie 4 2023 over bewerken in Photoshop. Lees ook het eerste deel van het artikel, waarin we een dagfoto omzetten naar nacht, en licht toevoegen aan een straatlantaarn.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lagen in Photoshop, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zoom.nl magazine editie 4 2023 is uit!

5 tips voor een succesvol account op Instagram