in

Werken met Photoshop: even een lichtje aandoen

Een foto die overdag werd gemaakt veranderen in een nachtopname is een koud kunstje in Photoshop. Het probleem is wél dat lantaarns en ramen dan geen licht geven. In twee Quickstarts laten we zien hoe je dat rechtzet. We beginnen met een lantaarn opsteken. In het tweede artikel laten we zien hoe je licht kunt toevoegen aan een donker raam.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Voor

Na

Van dag naar nacht

Hollywood gebruikt het vaak bij films. Een nachtopname wordt gewoon overdag geschoten en via belichting en filtering tot een nachtopname omgetoverd. In Photoshop is dat met een simpele aanpassingslaag te doen. Voeg een aanpassingslaag Curven toe (Laag, Nieuwe aanpassingslaag, Curven), en trek de RGB-curve aan de rechterbovenhoek een flink stuk naar beneden. Maak er een kleine bocht in met een tweede punt, anders wordt het contrast erg laag. Omdat blauw licht ‘s nachts overheerst, trekken we de curve voor Blauw links juist een beetje omhoog. Daarmee worden vooral de meest donkere pixels wat blauwer.

Wil je meer geschikte opties zien voor Photoshop voor fotografen? Bekijk dan hier onze Photoshop livestream!

Met een aanpassingslaag Curven maak je van een daglichtfoto een nachtopname. De blauwe curve trek je links juist een beetje omhoog, zodat de donkere delen iets blauwer worden.

Licht opsteken

De volgende stap is natuurlijk dat die mooie lantaarn nu ook licht moet geven. Daar heeft Photoshop een fraai filter voor. Voeg een nieuwe laag toe (Laag, Nieuw, Laag) en maak een ronde selectie met de lantaarn precies in het midden daarvan. Dit doe je met het Ovaal selectiekader. Trek vanuit de lantaarn terwijl je de Alt-toets (Mac: Option-toets) én de Shift-toets ingedrukt houdt. Vul de selectie met zwart via Bewerken, Vullen, en verander dan de Overvloeimodus van de laag in Bleken. Daardoor wordt het zwarte rondje weer helemaal doorzichtig. Kies dan Filter, Rendering, Zon.

Wil je meer leren over overvloeimodi in Photoshop? In dit artikel leggen we uit hoe ze werken!

Maak een nieuwe laag met een ronde selectie die je met zwart vult, als basis voor het lampje dat we zo gaan maken. Zet de Overvloeimodus op Bleken. Dat houdt witte pixels wit, maar maakt zwarte pixels doorzichtig.

Masker waar geen licht komt

Zoals je ziet, is dit eigenlijk een filter om overstraling van de zon in een lens te simuleren. Kies onder Lenstype voor 105 mm en plaats die zon precies in het midden van de cirkel door het kruisje te verslepen als dat nodig is. Klik op OK en je lampje is aangestoken. Het enige wat je nu nog moet doen, is kritisch kijken of het ‘licht’ op delen van de straat schijnt waar het in werkelijkheid niet zou kunnen komen. Hier is dat de muur links. Daar moeten we het licht dus weghalen met een masker. Hef de selectie op met Ctrl+D (Mac: Cmd+D), voeg een masker toe door onder het lagenpaneel op Laagmasker toevoegen te klikken en schilder met zwart die delen weer weg waar het licht nooit op zou kunnen schijnen vanuit de dieper gelegen lantaarn.

Wil je meer leren over laagmaskers? In dit artikel leggen we uit hoe laagmaskers werken in Photoshop!

Nadat je het lampje hebt ‘aangestoken’, gebruik je een masker om die stukjes ‘licht’ weg te halen die op plekken vallen waar dat technisch onmogelijk zou zijn.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 1 van de Quickstart uit Zoom editie 4 2023 over bewerken in Photoshop. Lees ook het tweede deel van het artikel, waarin we licht toevoegen in een donker raam.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lagen in Photoshop, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zoom.nl magazine editie 4 2023 is uit!

5 tips voor een succesvol account op Instagram