in

5 tips voor een succesvol account op Instagram

Voor fotografen is Instagram een belangrijk medium om hun werk te delen. Instagram kan je immers enorm helpen met je marketing en ervoor zorgen dat je door veel meer mensen gezien wordt. Het is dan wel belangrijk dat je op de juiste manier ermee aan de slag gaat. In dit artikel geven we je vijf handige tips voor een succesvol account op Instagram.

Als fotografiebedrijf is het belangrijk dat je online aanwezig bent. Zo kunnen potentiële klanten je werk immers makkelijk vinden en krijgen ze een goed beeld van de foto’s die je maakt. Natuurlijk heb je daarvoor een website gemaakt, maar ook sociale media spelen een grote rol hierin. Daarbij kun je sociale media goed inzetten voor online marketing.

In deze serie proberen we je op verschillende gebieden te helpen met het opstarten van je fotografiebedrijf. Benieuwd naar de andere artikelen? Die kun je hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Instagram voor Fotografen!

1. Wees actief op Instagram

Het belangrijkste van het gebruiken van Instagram als fotografiebedrijf, is dat je actief bent. Wil je namelijk opvallen op Instagram, dan moet je regelmatig posten. Anders laat het algoritme van Instagram je vallen en krijgen veel minder mensen je berichten te zien. Belangrijk is dat je minimaal drie keer per week iets post. Het is echter nog veel beter om dagelijks een post te plaatsen. Door de app namelijk veel te gebruiken, beloont Instagram je als het waren door jouw berichten in de tijdlijn van veel mensen te plaatsen.

instagram

Foto: ric4rdography – ISO 800 · ƒ/13 · 1 3/10s · 16mm

2. Gebruik de statistieken van Instagram

Als je een Instagramaccount aanmaakt, kun je kiezen voor een persoonlijk account of een bedrijfsaccount. Gezien je een account aanmaakt voor je fotografiebedrijf, kun je het beste kiezen voor een bedrijfsaccount. Het voordeel van een bedrijfsaccount is daarbij ook dat je een hoop statistieken van je posts op Instagram kunt zien. Die statistieken kunnen je helpen inzicht te krijgen in je account en je volgers. Aan de hand van die statistieken kun je bijvoorbeeld zien welke beelden het best bekeken en geliked worden.

3. Maak gebruik van hashtags

Hashtags zijn handige middelen om mensen buiten je ‘online bubbel’ te bereiken. Mensen kunnen namelijk zoeken op hashtags of ze zelfs volgen. Door de juiste hashtags te gebruiken, zullen dus meer mensen je beelden zien. Dat kun je ook zien in de statistieken, bij berichten kun je namelijk zien hoeveel mensen er via de hashtags bij het bericht terecht zijn gekomen. Gebruik wel enkel hashtags die echt op je account of je foto slaan en gebruik er ook niet te veel. Dat werkt juist storend.

instagram

Foto: frankygoes2 – ISO 400 · ƒ/3.5 · 2s · 11mm

4. Werk met een planning

Dagelijks een foto, reels en/of story posten, is behoorlijk veel werk en daar zul je lang niet altijd tijd voor hebben. Gelukkig zijn er verschillende tools waarmee je posts in kunt plannen. Zo kun je bijvoorbeeld een paar uur per week gaan zitten voor je sociale media en kun je direct content voor de hele week inplannen. Je kunt gebruik maken van de app Later. Dit is een populaire social mediaplanner met een gratis versie. Helaas mag je met het gratis account slechts 10 posts per maand per platform plaatsen. Je kunt ook de Meta Business Suite van Facebook gebruiken. Wanneer je op Facebook ook een bedrijfspagina hebt en deze koppelt aan je Instagram account, kun je zowel Instagram als Facebook posts inplannen. Dit is volledig gratis en je kunt zo veel posts inplannen als je wilt.

5. Zorg met interactie met je volgers op Instagram

Engagement is belangrijk. Door actief aanwezig te zijn en snel te reageren op berichten in je DM, of onder je posts, laat je zien dat je echt betrokken bent bij je volgers. Je kunt ook je volgers om hun mening vragen of ze een kijkje achter de schermen geven. Voornamelijk de Instagram stories zijn erg geschikt voor interactie met je volgers. Laat je ook zien bij andere accounts. Reageer bijvoorbeeld op de posts van andere fotografen (natuurlijk wel op een leuke, positieve manier). Zo zien mensen je accountnaam meer voorbij komen.

instagram

Foto: eachat – ISO 100 · ƒ/3.5 · 1/200s · 70mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met Photoshop: een raam verlichten

Statief kopen? Tips voor de zoektocht naar de juiste statiefkop