18 juli 2017, 18:00
Of je nu je portfolio aan opdrachtgevers wilt laten zien, of je wilt jouw eigen foto’s gewoon op print in huis hebben; zo zorg je ervoor dat jouw portfolio er goed en professioneel uit komt te zien!
We weten inmiddels dat er talloze aanbieders zijn van het maken van je eigen fotoboek. Denk aan Hema, Albelli, Pixum, CEWE, noem maar op! Je kunt jouw foto’s in een standaard boek laten printen, met een bijbehorend programma zelf inrichten of, wanneer je hier goed in bent, zelf maken met bijvoorbeeld Adobe InDesign.
Maar op welke dingen moet je nou letten om voor jou het perfecte fotoboek of portfolio te maken? We geven je 5 tips!
Formaat, papier en omslag
Het is nuttig om eens naar een boekenwinkel te gaan en daar verschillende bestaande fotoboeken te bekijken. Welk formaat ligt nou fijn in de hand? Op welk papier komen de foto’s er volgens jou het beste uit? Is dit glans of mat? En welke dikte moet het papier hebben? Wil je een verharde omslag of mag jouw portfolio een soort magazine-gevoel hebben met een zachte omslag?
Ga na wat voor jouw portfolio geschikt is. Houd hier rekening met het aantal foto’s en dus pagina’s die je van plan bent te laten drukken, want dit bepaalt ook vaak de manier van inbinden van een (foto)boek. Laat je informeren bij een drukker, de klantenservice van de dienst die je gaat gebruiken, of ga zelf op zoek op het internet. Goed weten wat je wil geeft duidelijkheid aan de drukker en scheelt je veel tijd.
Foto’s
Bepaal welke foto’s je in het boek wilt uit je portfolio. Maak hier een bepaalde verdeling in. Je kunt het fotoboek indelen per jaar of per gemaakte serie foto’s. Zorg ervoor dat hier een bepaalde structuur in zit, want dat is veel fijner kijken en doorbladeren voor de lezer/kijker.
Plaats de foto’s met dezelfde soort nabewerking bij elkaar, zodat hier ook eenheid in ontstaat. Het is prettiger om een serie in dezelfde nabewerking te zien, dan willekeurig en verschillend bewerkte foto’s. Het straalt ook professionaliteit uit, wanneer de inhoud van jouw fotoboek of portfolio geordend en netjes is.
Vormgeving
Veel diensten bieden al standaard-templates aan als het gaat om de vormgeving van een fotoboek. Je kunt hier zelf veel aan bewerken en veranderen, dus bedenk voor je zelf wat voor ‘look-and-feel’ je jouw fotoboek of portfolio wilt meegeven. Wil je dat de uitstraling rustig en met veel wit moet zijn? Of wil je jouw foto’s op een zwarte achtergrond zodat de kleuren wellicht beter uitkomen? Wil je tekst rond je foto’s of gaat het puur om het beeld? Komen er kleine onderschriften bij de foto’s? Hoe deel je de hoofdstukken in? Neem hier je tijd voor. Vaak neemt de vormgeving de meeste tijd in beslag. Ook het plaatsen van je foto’s op een bladzijde is bepalend voor de uitstraling van jouw fotoboek of portfolio. Zorg ervoor dat ook hier weer eenheid in zit. Plaats niet elke foto anders op de bladzijde, want dit zorgt voor een rommelig boek. Wissel grote foto’s op een hele spread af met portretten op één bladzijde, met twee foto’s op één pagina.
Gebruik je tekst tussen je foto’s? Misschien om een project uit te leggen of te benadrukken wat je hebt vastgelegd of wat je wilt duidelijk maken met je foto’s? Denk dan ook na over het lettertype dat je wilt gebruiken. Is dit lettertype schreefloos of kies je voor een sierlijk lettertype?
Informatie en gegevens
Het straalt professionaliteit uit wanneer je jouw gegevens in jouw fotoboek of portfolio zet. Zie het fotoboek als een soort visitekaartje en portfolio waarmee je familie of misschien opdrachtgevers laat zien wat je zoal doet en kan, waarbij je ook jouw gegevens en informatie geeft. Het is misschien ook een idee om het fotoboek in te leiden met een korte tekst. Dit kan gaan over jezelf, wat je doet als fotograaf en wat je wilt dat dit fotoboek of portfolio moet uitstralen.
Drukken
Houd goed contact met de dienst waarvan je gebruikmaakt voor het drukken van je fotoboek. Je kunt vragen of je een proefdruk mag laten drukken en inzien, want eenmaal echt gedrukt ziet het fotoboek of portfolio er altijd weer anders uit dan wanneer je op de computer bezig bent. Zo kun je nog beslissen om iets aan te passen, voordat je misschien een grote oplage laat drukken. Wees duidelijk en streng, want het gaat uiteindelijk om jouw werk, dus stel hoge eisen aan de drukker!