in

Tips voor het afdrukken van je foto’s!


17 februari 2021, 07:18

Hoewel het vroeger heel normaal was om je foto’s af te (laten) drukken, is dat nu een heel stuk minder populair. Toch is het heel waardevol om je foto’s fysiek in handen te kunnen houden. Er is natuurlijk wel een aantal zaken waar je op zult moeten letten, want afdrukken – of je foto’s voorbereiden op een afdruk bij een vaklab – is een vak apart.

Duizenden foto’s staan op de harde schijven van onze computers te verstoffen. Dat is zonde, want een goed afgedrukte foto is – ten eerste – mooi om te hebben en – ten tweede – is een foto die je fysiek vast kunt houden iets heel anders dan een digitaal bestand. Afbeeldingen die je in het echt vast kunt houden, schuin tegen het licht kunt houden en fysiek aan anderen kunt laten zien hebben iets magisch over zich. Iets dat een digitaal bestand simpelweg niet heeft. Je foto’s afdrukken is daarom niet alleen een interessant proces, maar geeft je daarnaast dus ook een heel andere kijk op je foto’s.

Resolutie en dpi

Allereerst zul je moeten kijken hoe groot je afbeelding kan worden. Je kunt wel een afdruk van 60 bij 40 centimeter willen maken, maar als je bestand dat niet toelaat ben je natuurlijk nergens. Hoewel een foto genomen met een camera met weinig megapixels op een scherm prima kan ogen, lukt het je niet om deze zelfde afbeelding goed groot scherp afgedrukt te krijgen. Dat heeft te maken met de resolutie en de hoeveelheid inktdruppels die per vierkante inch aanwezig zijn, de DPI-waarde. Een scherpe afdruk maken lukt alleen met de juiste DPI-waarde. Vaak wordt 150 daarvoor als minimale waarde aangehouden, maar 300 is beter. Het ligt er ook aan van welke afstand je de afbeelding wilt gaan bekijken. Als je foto ook van dichtbij écht scherp moet zijn heb je minimaal 300 dpi nodig. Welke dpi-waarde je foto heeft, kun je natuurlijk pas berekenen als je weet hoe groot de afbeelding gaat worden. Dezelfde afbeelding heeft een hogere dpi-waarde als je hem kleiner af gaat drukken dan bij een grote afdruk. Hoe meer pixels je camera kan opnemen, hoe gemakkelijker je een grote scherpe afdruk kunt maken.

Verhouding

Kijk ook goed naar de verhouding van je afbeelding. Zeker als je de afbeelding door een ander laat afdrukken of deze later in een lijst of andersoortig kader wilt tonen is het goed om zeker te weten dat je daar de juiste verhouding voor gebruikt. Dit kun je eenvoudig controleren en aanpassen in je fotobewerkingsprogramma.

Kalibratie

Als je ervoor kiest je beelden af te drukken loop je tegen uitdagingen aan die je anders misschien nooit opgemerkt zou hebben. Je foto kan er op jouw beeldscherm namelijk prachtig uitzien, maar als print enorm tegenvallen. Een goede afdruk valt of staat bij een goed en gecontroleerd proces en een juiste weergave van het beeld op alle ‘schakels’. Je beeld moet er zowel op je computerscherm als op de print namelijk hetzelfde uitzien. Dat is vaak een uitdaging, omdat zowel je scherm als de printer én het papier de weergave van je beeld kunnen beïnvloeden. Door het toepassen van de juiste profielen van de gebruikte printer en het gebruikte papier kun je ervoor zorgen dat je beeld er op alle ‘schakels’ van het proces hetzelfde uitziet. Natuurlijk is ook een gekalibreerd scherm een must. Dit geldt overigens ook als je het printen van je beeld uitbesteedt aan een vaklab, want ook dan kan er nog steeds sprake zijn van een andere interpretatie van je beelden. Vaak kun je de printer- en papierprofielen die zo’n lab gebruikt downloaden voor een juiste voorbereiding op je eigen computer.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips om handmatig scherp te stellen met je camera

Lumix S 70-300mm – Telezoom voor Lumix S