in

Preview: Canon EOS-1D X Mark III – supersnel vlaggenschip



7 januari 2020, 02:00

Vandaag brengt Canon de nieuwe EOS-1D X Mark III spiegelreflexcamera uit. De 1D-X serie wordt door professionele fotografen wereldwijd gebruikt, vooral door sport- en wildlifefotografen. Met dit vlaggenschip is Canon helemaal klaar voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Zoom.nl mocht de camera alvast uitproberen in een sportieve omgeving.

Opmerking: Alle afbeeldingen zijn gemaakt met een pre-production Canon beta sample model, definitieve beeldkwaliteit kan verschillen.

De voorganger van dit topmodel stamt uit 2016 en met de aankomende Olympische spelen is dit een goed moment voor deze opvolger. Op een racecircuit in het zuiden van Spanje ligt voor ons een review-model van de EOS-1D X Mark III klaar. De rondscheurende auto’s zijn een zeer geschikt onderwerp om de nieuwe eigenschappen van de camera met 20,1 megapixel aan de tand te voelen. De eerste indruk is een zeer robuust, professioneel topmodel. Je merkt het aan het gewicht, de ergonomie en de magnesium body met weersbestendige afdichting. De vernieuwde menu-interface is erg overzichtelijk en biedt enorm veel mogelijkheden tot het personaliseren van de instellingen. Opvallend is ook de vernieuwde AF-ON-knop die voorzien is van een touch-sensor waarmee een AF-punt gekozen kan worden. Deze button doet denken aan de touchbar van de EOS R, met het verschil dat deze alle kanten op reageert, wat snel went en praktisch is.

Razendsnelle en intelligente focus tracking

Een van de speerpunten van deze camera is de vernieuwde AF-sensor. De vernieuwde AF-sensor heeft een 28 keer grotere resolutie dan de 1D X Mark II en maakt gebruik van AF-algoritmen met ‘deep learning’-technologie dat in de meeste situaties moet zorgen voor snelle focus tracking. In het menu vind je 4 presets die naar smaak zijn aan te passen. Via de optische zoeker werkt de AF-tracking goed, maar merkbaar minder dan via liveview, wat logisch is omdat daar niet direct gebruik wordt gemaakt van de beeldsensor, maar van de fasedetectie van de AF-sensor en iTR: Intelligent Tracking and Recognition. Ook het dynamisch bereik van de AF-sensor is vergroot waardoor de camera in donkere en lichtere situaties kan scherpstellen. Vooral in liveview werkt de autofocus indrukwekkend, samen met de Dual Pixel CMOS AF levert dit onder andere face- en eyetracking, maar ook snel passerende racewagens weet de camera goed te volgen.

Opslag in HEIF bestandsformaat

Nieuw is de mogelijkheid om beelden in het HEIF bestandsformaat op de slaan. Een HEIF bestand, wat staat voor High Efficiency Image File Format, ook wel High Efficiency Image Coding (HEIC) genoemd, slaat 2x zo veel informatie op binnen eenzelfde bestandsgrootte en zorgt voor een betere beeldkwaliteit en voorkomt bijvoorbeeld het verschijnsel jpg banding bij fijne kleurovergangen. Dit omdat HEIF 10-bit is en JPG 8-bit. De compressietechniek is gebaseerd op het High Efficiency Video Compression (HEVC), beter bekend als H.265.

4K video mogelijkheden

Dit is de eerste Canon camera (buiten de cinema-serie) die met 5,5K 12-bit RAW video interne opslag werkt. Door de mogelijkheid te filmen in RAW worden bestanden veel groter, maar dit maakt het nabewerken wel een stuk sneller. Ten behoeve van de prestaties is autofocus niet in alle standen beschikbaar. Om deze grote opslag te ondersteunen is dit de eerste Canon met twee CFexpress kaartsloten.
• Dual pixel autofocus in 1080p and 4K at 23p/24p/30p
• 4K 60p met 10-bit 4:2:2 Canon Log (geen Dual pixel autofocus in 4K 50p/60p)
• 5.4K RAW internal video opnames (geen Dual pixel autofocus in RAW)
• Geen crop in 4K or RAW video opnames


Eigenschappen van de Canon EOS-1D X Mark III

• Waar de Mark II met een Dual DIGIC 6+ beeldprocessor werkt is de Mark III uitgerust met de nieuwste DIGIC X beeldprocessor.
• Het aantal pixels is nagenoeg gelijk gebleven en staat op 20,1 megapixel (CMOS sensor met Dual Pixel AF)
• Opslag in HEIF bestandsformaat.
• De vernieuwde AF-sensor met een 28 keer grotere resolutie dan de 1D X Mark II + ‘deep learning’-technologie
• Verbeterde gebruikersinterface voor eenvoudigere en intuïtievere bediening.
• Framerate van 16 fps met de optische zoeker, maar ook 20 fps met de elektronische sluiter in de Live View-modus met volledige AE (auto-exposure) en AF (auto-focus).
• AF helderheidsbereik: -4 EV tot 21 EV
• AF helderheidsbereik liveview: -6 EV tot 18 EV
• Nieuwe verlichte knoppen en een AF-ON-knop die voorzien is van een touch-sensor die een nieuwe manier van AF-puntselectie biedt.
• Het aantal focuspunten is gestegen van 61 naar 191 (waarvan 155 crosstype).
• Verbeterde voice-tagging voor professionele fotografen.
• 1000+ beelden buffer (raw+jpg) + 4K-video tot 60p en de optie om RAW- of 10-bits-video vast te leggen met Canon Log, dankzij twee CFexpress-kaartsloten die snelheden van 1400MB/sec mogelijk maakt. (raw+heif: ongeveer 350 beelden)
• Snelle verbindingsmogelijkheden via high-speed gigabit ethernetpoort en usb-c.
• 5.5K 12-bit RAW video internal recording
• verbeterde accuduur dankzij de LP-E19-accu

Hoewel Canon waarschijnlijk wel werkt aan stabilisatie in de camera (IBIS), zit dat nog niet in deze camera. Ook beschikt de camera naast de optische zoeker en het lcd-scherm voor liveview, niet over een elektronische zoeker.

Conclusie

Deze camera maakt onze verwachtingen zeker waar. Het is een zeer robuuste, supersnelle camera met indrukwekkende focustracking en een zeer hoge framerate. De mogelijkheid om in 4K RAW te filmen en in RAW/JPG/HEIF beelden op te slaan op razendsnelle CFexpress-kaarten is ook een slimme verbetering. Interne stabilisatie laat nog even zich wachten. Dit samen met de vernieuwde voice-tagging functie en ingebouwde ethernetport is de verwachting dat professionele (sport)fotografen de overstap zullen maken.

Prijs en beschikbaarheid van de Canon EOS-1D X Mark III

De Canon EOS-1D X Mark III krijgt een verkoopadviesprijs van € 7419,99 en zal naar verwachting in februari 2020 leverbaar zijn.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EOS M200

Zo gebruik je sluitertijd voor de mooiste druppelfoto’s