22 juli 2019, 14:09
Canon heeft voor ieder wat wils in het grote assortiment. Hoewel het merk de laatste tijd veel systeemcamera’s uitbrengt, wordt ook de ‘klassieke’ spiegelreflexcamera niet vergeten. De EOS 200D krijgt nu een opvolger in de vorm van de 250D. Wat heeft die te bieden?
In het middensegment van de digitale spiegelreflexcamera is Canon traditioneel sterk aanwezig. De EOS 200D was dan ook populair. Canon vond het echter al tijd voor een opvolger, en dat werd deze 250D. De grootste veranderingen zijn aan de binnenzijde te vinden; qua uiterlijk is de nieuweling bijna niet van zijn voorganger te onderscheiden. Dat geeft niet, want waarom zou je een geliefd en beproefd uiterlijk op de schop gooien? De camera houdt prima vast en is door iedere (Canon-)fotograaf eenvoudig te bedienen. De gebruikte materialen zijn stevig, al zijn sommige plastics wat aan de harde kant. Het fijne verstelbare touchscreen is gebleven.
Meteen fraaie foto’s
Zoals gezegd moeten we voor de grotere veranderingen aan de binnenkant kijken. Een belangrijke toevoeging is de mogelijkheid om in 4K-resolutie te filmen, mits je genoegen neemt met een flinke crop op de sensor en contrast-AF. Jammer, want in Full HD heb je de beschikking over de heerlijke Dual Pixel CMOS AF van Canon waarmee je makkelijk en vloeiend je onderwerp kunt volgen. Deze fijne techniek is ook beschikbaar bij het fotograferen in de live-view-modus, en zorgt ervoor dat je meer controle hebt over de scherpstelling. Bij de EOS 250D werkt dit nu ook samen met de oogdetectie, waarbij de camera automatisch scherpstelt op eventuele ogen in het beeld.
Verder is een nieuwe en sterkere DIGIC 8-processor aanwezig, die de camera meer kracht geeft om alle ingewikkelde berekeningen te doen. De EOS 250D biedt ook de mogelijkheid om tijdens het filmen te fotograferen met ‘4K Frame Grab’. Daarnaast kun je met de 250D time-lapses maken.
De 24,1-megapixelsensor (dezelfde als in de spiegelloze M50) levert prima prestaties. In zijn segment een keurige allrounder, maar verwacht geen wonderen op het gebied van dynamisch bereik of ruisprestaties. Zoals altijd bij Canon zijn de kleuren van de jpeg-foto’s van topkwaliteit. Ideaal voor fotografen die meteen fraaie foto’s willen schieten en geen interesse of tijd hebben voor uitgebreide nabewerking.
Conclusie
De EOS 250D is geen gigantische upgrade vergeleken met zijn voorganger. Mocht je die hebben, dan is er waarschijnlijk geen reden om meteen naar de fotowinkel te stappen. In andere gevallen is deze EOS 250D een interessante keuze in het middensegment, al is er veel concurrentie en leveren systeemcamera’s in dit prijssegment vaak net iets meer innovatieve functies. Anderzijds heb je met de traditionelere EOS 250D de beschikking over een enorm arsenaal aan Canon EF-objectieven, en gaat één acculading vaak dagenlang mee.
- Plus- en minpunten
- Prima beeldkwaliteit
- Grote accucapaciteit
- Niet bijzonder innovatief
Beoordeling
- Ergonomie
- Functie
- Snelheid
- Beeldkwaliteit
- Prijs/kwaliteit
Score: 7,8
Specificaties
- ModelCanon EOS 250D
- Prijs€ 559,99 (body)
- LeverancierCanon Nederland, www.canon.nl
- Sensorcmos-sensor, 24,1 megapixel, aps-c
- Resolutie6000×4000
- Videoresolutie3840×2160
- Lichtgevoeligheidiso 100-25600 (uitbreidbaar)
- Burstrate5 bps
- Opnameformaatjpg, raw
- Meegeleverd geheugengeen, SD
- Soort lenzenCanon EF
- Verlengingsfactor1,6x tov 35 mm
- Scherpstellenfasedetectie, Dual Pixel CMOS AF (live-view), handmatig
- Zoekeroptisch, pentaspiegel
- LCD-monitor7,7 cm, verstelbaar tft-touchscreen
- Gewicht/ Afmetingen body449 gram/122,4×92,6×69,8 mm