in

Review: Canon EOS 90D


17 oktober 2019, 14:26

Canon vergeet de dslr-fotograaf niet en komt na allerlei spiegelloze introducties nu met een opvolger voor de EOS 80D: de EOS 90D. Kan deze 90D de grote schoenen van z’n populaire voorganger vullen?

Hoewel ook bij Canon de laatste tijd veel nadruk ligt op de systeemcamera, wordt de dslr-markt niet verwaarloosd. Canon is daar vanouds een grote speler en die positie wil men behouden. De EOS 80D met aps-c-sensor was erg populair in het middensegment, en de opvolger heeft dus een belangrijk gat te vullen.

Groot nieuws is de nieuwe sensor met maar liefst 32,5 megapixel. Dat is veel, zeker voor aps-c-formaat. Daarmee zet de fabrikant een nieuwe topscore op het bord. Uiteraard is de DIGIC 8, de nieuwste processor die ook in andere recente Canon-producten te vinden is, eveneens present.

Dslr-kwaliteiten

Deze EOS 90D is een directe broer of zus van de eveneens nieuwe EOS M6 Mark II spiegelloze systeemcamera, die dezelfde sensor bezit. De EOS 90D onderscheidt zich door de aloude dslr-kwaliteiten. Zo is de body mooi groot en uitgekristalliseerd qua ergonomie en bediening, met een ontzettend prettige grip. Natuurlijk is de 90D wat groter en kloeker: een eigenschap die veel gebruikers waarschijnlijk waarderen. Verder is een optische zoeker aan boord: een heel fijne, heldere en grote variant. Deze kwaliteiten zorgen ervoor dat de spiegelreflex nog steeds een grote groep fotografen aanspreekt.

In de live-view-modus heb je de beschikking over het bekende en fijne Dual Pixel CMOS AF-systeem. Zo kun je ‘m als een traditionele spiegelreflex maar ook als een soort systeemcamera gebruiken, wat de camera extra veelzijdigheid meegeeft. Het reguliere autofocussysteem is snel en accuraat met zijn 45 kruissensoren. Gebruik je die live-view-modus, dan haal je maximaal 7 beelden per seconde. Bij gebruik van de optische zoeker gaat dat omhoog naar 10, waarmee dit een behoorlijk snelle camera is.

De nieuwe sensor biedt de raw-fotograaf veel voordelen: details, scherpte en tonaliteit zijn prima in orde. De hoge resolutie geeft je desgewenst veel vrijheid om te croppen en pas achteraf de uiteindelijke compositie te bepalen. In jpeg schieten gaat natuurlijk ook, maar is gezien het potentieel van deze camera niet de meest logische keuze. Ook is in dat geval de ruisreductie wat sterk, waardoor je detail verliest. Al met al zijn de ruisprestaties goed te noemen, maar de EOS 90D is geen klassementsaanvoerder.

Conclusie

Deze EOS 90D doet z’n voorganger eer aan en blinkt uit in ergonomie, grip en gebruiksgemak. De nieuwe sensor is goed en geeft je veel mogelijkheden. De traditionele minpunten van een spiegelreflexcamera tegenover een systeemcamera zijn er, maar daar staan weer een fijne optische zoeker, prettige bediening en een voor systeemcameragebruikers ongekende accucapaciteit tegenover.

Plus- en minpunten
Uitgebalanceerd systeem
prima nieuwe sensor
jpeg-ruisreductie te sterk

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

    ModelCanon EOS 90D
    Prijs€ 1.319,99 (body)
    LeverancierCanon Nederland, www.canon.nl
    Sensorcmos-sensor, 32,5 megapixel, aps-c
    Resolutie6960×4640
    Videoresolutie3840×2160
    Lichtgevoeligheidiso 100 – 25600 (uitbreidbaar)
    Burstrate10 bps
    Opnameformaatjpg, raw
    Meegeleverd geheugengeen, SD
    Soort lenzenCanon EF/EF-S
    Verlengingsfactor1,6x tov 35 mm
    Scherpstellenfasedetectie, Dual Pixel CMOS AF (live-view), handmatig
    Zoekeroptisch, pentaprisma
    LCD-monitor7,7 cm, verstelbaar tft-touchscreen
    Gewicht/ Afmetingen body701 gram/140,7×104,8×76,8 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Krijg controle over de scherptediepte in je foto

100 jaar Olympus – Olympus OM-D E-M5 Mark III