in

Review: Canon EOS 6D Mark II


10 oktober 2017, 08:50

We moesten maar liefst vijf jaar wachten op de opvolger van de 6D. Dat al die tijd het full frame instapmodel van de Japanse marktleider was. Voldoet de nieuwe Mark II aan de torenhoge verwachtingen?

Canon’s nieuwste budget full frame

De body doet ons qua lay-out erg aan de 80D denken, een betrouwbare en door ons goed geteste apsc-c body. Canon houdt slim en consequent vast aan hun menu en knoppen tradities. Dat is erg fijn als je al jaren met Canon schiet. Je hoeft immers niet opeens een compleet nieuwe menustructuur aan te leren, of te zoeken naar de voor jou zo bekende knoppen om bijvoorbeeld je AF mode of ISO gevoeligheid te veranderen.

De body is stof- en spatwaterdicht en voelt solide en fijn aan. De Mark II mist een interne flitser, iets dat professionals niet erg vinden maar instappers misschien soms wel missen. Ook heeft de body maar één SD slot wat in deze prijsklasse niet erg gebruikelijk is. Erg handig is het naar alle zijden draaibare aanraakscherm, wat vooral selfie makers en vloggers moet aanspreken. Je kunt er niet alleen heel makkelijk met je vinger je scherpstelpunt mee bepalen. Maar uiteraard ook als je een vlogger bent heel fijn je compositie mee in de gaten houden. Maar ook als je een laag of hoog standpunt wilt schieten of filmen is het draaibare touchscreen een uitkomst.

Video

Over wensen van vloggers gesproken; deze body heeft geen 4K videoresolutie. Iets wat op Youtube toch wel een hype is op dit moment. De body heeft helaas ook geen hoofdtelefoonaansluiting wat wel fijn is als je naast mooi beeld ook helder geluid op Youtube wil zetten. Bovendien stokt de 1080P resolutie al bij 60 beelden per seconde, en kunnen we videobeelden die de Mark II in Full HD aflevert niet ontzettend haarscherp noemen. Het lijkt wel of de engineers van Canon de term van full frame instapreflex wel héél erg letterlijk hebben genomen. Zo creëer je een duidelijke afstand in de range van de modellen.
En dat is erg jammer. Want de combinatie van met het aanraakscherm heel snel doeltreffend scherp stellen en de betrouwbare focus van de dual pixel af in live view en video zijn absoluut een uitstekende tools voor het maken van prachtige videoclips.

AF

Met 45 autofocus punten is deze instap full frame reflex anno 2017 niet ruim maar voldoende bemeten. Omdat ze allemaal cross type zijn kan de body snel bewegende onderwerpen heel goed volgen. Het is alleen erg jammer dat die fasedetectie punten heel erg in het midden van je compositie zitten, wat je bij creatieve sportopnames toch wat beperkt. De autofocus was tijdens de testperiode, ook in de continu stand, snel en trefzeker.

Beeldkwaliteit

De nieuwe sensor in de 6D mark II heeft niet op alle fronten een sprong voorwaarts gemaakt. In de hogere gevoeligheden scoort de body erg goed, en zijn de ruisniveau’s verbeterd. Maar in de laagste ISO waardes zien we dat de contrastomvang niet is gegroeid. Wie alleen maar in Jpeg schiet zal alleen maar de prachtige volle natuurgetrouwe Canon kleuren zien. Ben je heel precies in het belichten met je histogram dan heb je met deze Mark II dus helemaal niks te klagen. Wie verder wil en in raw onderbelichte schaduwen op wil trekken zal merken dat deze nieuwe sensor op het gebied van contrastomvang toch iets minder presteert dan die van de directe concullega’s.

Plus- en minpunten
26 megapixel full frame sensor
stof- en spatwaterdichte body
draaibaar aanraakscherm
Wifi en bluetooth
45 AF punten, waarvan 45 cross type
GPS
Digic 7 beeldprocessor
Geen 4K video
Geen hoofdtelefoonaansluiting
Maar één SD slot
Geen ingebouwde flitser

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelCanon EOS 6D Mark II
  Prijs€ 2129,- (body)
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103, www.canon.nl
  Sensor24X36mm type CMOS dual pixel sensor, full frame formaat, 26 megapixel
  Resolutie6240×4160, 4160×2768, 3120×2080
  Videoresolutie1920x1080p, 60 beelden per seconde, stereo
  LichtgevoeligheidISO 100-40000 en automatisch
  Burstratemaximaal 6,5 opnamen per seconde
  Opnameformaatraw, jpeg (twee verschillende compressies), H.264 MOV, MP4
  Meegeleverd geheugengeen, één SD slot
  Soort lenzenCanon EF vatting
  Verlengingsfactor1x ten opzichte van 35mm
  Scherpstellenfasedetectie autofocus 45 punts (enkelvoudig of continu), dual pixel AF in live view mode, handmatig
  Zoekeroptische zoeker, 98% beeld
  LCD-monitor3,0 inch draaibaar TFT aanraakscherm, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body765 gram/14,4×11,0x7,4 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony FE 16-35mm F2.8 GM

Review: Tamron SP 24-70mm f/2.8 DI VC USD G2