in

Zo gebruik je sluitertijd voor de mooiste druppelfoto’s


7 januari 2020, 09:53

Druppelfotografie is een ware kunst en een goede timing is noodzakelijk. We leggen je uit hoe je met de sluitertijd moet werken voor mooie foto’s!

Je kent vast wel die foto’s waarbij een druppel uiteenspat op een mooie ondergrond, met misschien zelfs wel allerlei fraaie kleureffecten daarbij. Je kunt hierbij drie momenten onderscheiden: de druppel die boven het water zweeft, de golf die ontstaat wanneer deze onder water duikt en ‘de stalagmiet’ die verschijnt wanneer de druppel weer naar boven rijst.

Dit is het moment vlak voordat de rechter druppel weer omhoog ‘stuitert’.

Foto: cvthazn.zoom.nl

Bevriezen met flits

De grootste uitdaging bij druppelfotografie is dat je een supersnelle beweging wilt bevriezen. De kortste sluitertijd van een camera is echter beperkt: vaak kun je geen kortere sluitertijd dan 1/4000 of 1/8000 seconde gebruiken. De grote truc is dan ook het bevriezen van de beweging met een of meer flitsers.

Als je met een flitser werkt, doet de sluitertijd van de camera er niet meer zo toe. Het enige waarvoor je moet zorgen, is dat de sluitertijd kort genoeg is om niet het omgevingslicht vast te leggen. Je zou bijvoorbeeld in een donkere omgeving met een sluitertijd van 1/100 seconde kunnen fotograferen, terwijl de flitser jouw onderwerp slechts 1/40.000 seconde belicht. Vaak helpt het om in een donkere omgeving te werken.


Door middel van de flits wordt de beweging bevroren, je hebt dus niet per se een heel korte sluitertijd nodig.

Foto: htheunissen.zoom.nl

Apparatuur

Voor druppelfotografie heb je een camera nodig die je handmatig kunt instellen en die een of meer flitsers kan aansturen. De camera stel je in op de M-stand en je kiest een sluitertijd die niet korter is dan de ‘sync speed’ van de camera. Vaak is dat 1/125 seconde. Daarna kies je een diafragma dat ervoor zorgt dat de foto – zonder gebruik te maken van de flitser – een nagenoeg zwarte foto oplevert. Het omgevingslicht heb je dan uitgesloten.

De flitser(s) moet(en) manueel instelbaar zijn en het liefst een hoog richtgetal hebben. Hoe hoger het richtgetal van de flitser, hoe krachtiger hij is en hoe korter de flitsduur in de laagste stand vaak is. Verder heb je een kabel of een draadloze trigger nodig om de flitser aan te sturen.

Bij high speed-fotografie laat je de beweging meestal afspelen op een vooraf bepaalde plek. De camera en de flitsers staan precies op die plek afgesteld. Hiervoor is het handig om de camera en flitser(s) op een statief te zetten.

Vaak moet je het voorwerp zelf nog in beweging brengen (bijvoorbeeld iets in een bak water laten vallen). Dat kan een hele uitdaging zijn als je zelf ook nog de camera moet bedienen. Een afstandsbediening kan dan een handig hulpmiddel zijn.


Als je fanatiek wordt, kun je een opstelling bouwen die zorgt voor een constante toevoer van druppels. Deze opstelling is van Jan van Welt.

Opstelling flitser(s)

Het kan per onderwerp nogal verschillen waar en hoe je de flitsers opstelt. Vuistregel is dat je ze dicht bij het onderwerp neerzet, waarbij ze nog net buiten beeld blijven. Je wilt de flitsers niet te ver weg zetten, omdat ze dan meer licht moeten geven en de flitsduur langer wordt.

Houd ook rekening met het materiaal van je onderwerp. Als je een doorzichtig onderwerp (een druppel of glas) van voren belicht, dan zal het grootste deel van het licht door je onderwerp heen gaan en nooit de camera bereiken. Bij doorzichtige onderwerpen kun je dus het beste van achteren belichten. Je kunt dit doen door de flitser – net buiten beeld – van achter het onderwerp naar de camera te richten. Een andere methode is niet het onderwerp rechtstreeks te verlichten met de flitser, maar de flitsers op de achtergrond te richten. Het licht dat van de achtergrond weerkaatst, verlicht dan het onderwerp.

Het juiste moment

Het kiezen van het juiste moment om de foto te maken is het moeilijkste van deze tak van sport. Gaat het om een beweging die je vaak kunt herhalen, dan kun je met veel oefenen steeds beter worden (denk aan een kraan die om de paar seconden een druppel laat vallen). De timing heb je het snelste onder de knie als je álle handelingen zelf doet (en dus ook de camera bedient, eventueel met een afstandsbediening). Door dit een aantal keer te doen, ontwikkel je een gevoel voor de hoeveelheid tijd die tussen het laten vallen en de opname moet zitten.

Gewaagd: met de vinger op de afdrukknop, in de andere een naald en dan met de juiste timing de waterballon lekprikken! Dit was het eerste shot, gelijk raak.

Foto: bertnijholt.zoom.nl

Variëren met druppels

Als je in de smiezen hebt hoe druppelfotografie werkt, en je raakt enigszins verslaafd aan deze vorm van high-speedfotografie, dan ben je op een gegeven moment waarschijnlijk wel toe aan wat meer creativiteit.

 • Maak gebruik van verschillende vloeistoffen. Je kunt bijvoorbeeld een klein beetje melk bij het water doen om het wat ondoorzichtiger te maken. Of probeer het met alleen maar melk, of experimenteer juist met maar één enkele druppel water in melk.
 • Gebruik kleurstof.
 • Voeg zeep toe. Wil je een opspattende druppel met een lange, dunne kolom? Voeg dan wat vloeibare zeep of glansspoelmiddel aan je water toe. Let op! Dit mag maar heel weinig zijn, anders krijg je schuim. Met glycerine (te koop bij de drogist) krijg je meer stroperig water en dus weer andere vormen.
 • Varieer met diepe of ondiepe opvangbakken. Dit beïnvloedt ook de vorm van je druppel.
 • Laat de druppel eens op een vlak oppervlak vallen voor een extra opspattend effect, bijvoorbeeld op een gloeiende plaat.
 • Varieer met achtergronden. Gebruik afbeeldingen of combinaties van felle kleuren. Ook kun je met kleurenfilters op je flitsers eindeloze mogelijkheden maken.
 • Voor gevorderden: plaats een tekst of afbeelding op z’n kop in de achtergrond. In de druppel kun je de tekst of afbeelding vervolgens scherp krijgen. Dit vergt veel oefening, maar geeft een mooi resultaat.


Melk kun je ook mooi belichten met kleurenfilters.

Foto: jp-pictures.zoom.nl

Meer dan druppels

Je kunt je creativiteit niet alleen kwijt in de druppelfotografie zelf, experimenteer ook eens met verschillende voorwerpen die je op een vergelijkbare manier vast kunt leggen.

 • In water vallende voorwerpen, van aardbeien en kiwi’s tot dobbelstenen.
 • Een knallende ballon, zeker leuk als je hem met iets anders vult dan lucht.
 • Opspattende verf.
 • Spetterend water rondom een voorwerp, dit zien we in reclames zelfs terugkomen.
 • Kapot knallende voorwerpen: jaag een kogel door een glas of een ei en fotografeer precies het moment waarop het voorwerp uit elkaar spat.

In een aquarium kun je lekker experimenteren door verschillende voorwerpen in het water te laten vallen.

Foto: hawkelite.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Preview: Canon EOS-1D X Mark III – supersnel vlaggenschip

Dit gebeurt er met je camera als het vriest