in

Hoe fotografeer je de maan?

Julia de Vries

De maan fotograferen; het lijkt misschien moeilijk op het eerste gezicht, maar eigenlijk is het vrij eenvoudig. De ene dag is de grote, lichtgevende bol wat beter te zien dan de andere dag, maar met een beetje geluk is de maan goed te fotograferen. Wij geven je een paar tips hoe je het beste de maan kunt fotograferen!

Wil je meer leren over avond- en nachtfotografie? Bekijk dan onze Cursus Avond- en nacht-fotografie

Kies het juiste objectief

Bij het fotograferen van de maan is het handig om gebruik te maken van een telelens die erg ver kan zoomen. Het beste kun je gebruik maken van een superteleobjectief om dicht bij de maan te komen, maar ook met een objectief tot 200mm lukt het om de maan op de foto te zetten. Wanneer je met een 200mm objectief fotografeert kun je achteraf gewoon de foto croppen, zodat de maan groter in beeld komt. Wel kan de kwaliteit van je beeld wat afnemen, houd daar dus rekening mee. Ook is het eventueel mogelijk om extenders te gebruiken om je beeld meer te zoomen als je niet zo dichtbij kunt komen.

Bokie

Gebruik een statief

Voordat je begint met het fotograferen van de maan, is het essentieel om gebruik te maken van een stabiele ondergrond. Het handigste is om hiervoor een statief te gebruiken en dan het liefst een hele stevige. Bij het fotograferen van de maan is het belangrijk dat de camera aan helemaal geen of in ieder geval zo min mogelijk trillingen wordt blootgesteld. Doordat je gebruik maakt van een zo groot mogelijke telelens, is het vaak lastig om deze goed stil te houden. De kleinste trilling kan al zorgen voor onscherpte in je foto’s, wat je natuurlijk niet wilt. Kies daarom voor een zo stabiel mogelijke ondergrond voor je camera. Geen statief bij de hand? Probeer je camera op een andere manier goed stil te houden. Leg het eventueel op een pittenzak voor mee stabiliteit.

Ronwestbroek

De juiste instellingen

Als je camera eenmaal stabiel staat, is het tijd om de instellingen te kiezen. Bij het fotograferen van de maan is het niet verstandig om de instellingen over te laten aan je camera. Het beste kun je de handmatige functie gebruiken (M-stand). De maan is een felle, witte bol met daaromheen een zwarte lucht, wat het voor de camera erg lastig maakt om goed te focussen. Hierdoor kiest de camera op de automatische stand vaak niet de goede instellingen en krijg je niet het resultaat wat je uiteindelijk wil.

Sluitertijd
Een fout die veel fotografen maken die voor het eerst de maan fotograferen, is het verkeerd instellen van de sluitertijd. In tegenstelling tot wat je gewend bent bij nachtfotografie, is het helemaal niet nodig om gebruik te maken van een lange sluitertijd om je foto’s goed te belichten. Juist wanneer je je sluitertijd te lang zet, bestaat er de kans dat je foto onscherp wordt. Dit heeft te maken met de draaiing van de maan en de aarde, wat dus binnen enkele seconden al te zien kan zijn in je foto. Aangezien de maan zelf behoorlijk wat licht weerkaatst, werkt een korte sluitertijd dus prima. Kies bijvoorbeeld voor een sluitertijd van 1/100 sec of 1/200 sec. Je zult zien dat dit prima werkt in je foto’s.

Diafragma
Ook is het niet nodig om je diafragma zo open mogelijk te zetten. Immers zie je op deze afstand weinig van de scherptediepte. Het slimste is om je diafragma iets dicht te knijpen, omdat deze dan het scherpste resultaat levert. F/6.0 of F/8.0 is een geschikte instelling voor het fotograferen van de maan.

ISO
Om zo veel mogelijk ruis te voorkomen is het verstandig om je ISO-waarde zo laag mogelijk te houden. Probeer de lichtgevoeligheid dus zo laag mogelijk te houden bij het fotograferen van de maan. Een ISO-waarde van 100 of 200 is prima bij het fotograferen van de maan.

Uiteraard moet je wel even experimenten welke instellingen het beste werken voor jouw camera om de mooiste belichting te krijgen. Eventueel kun je de foto nog beter belichten of andere dingen aanpassen in de nabewerking wanneer je fotografeert in RAW.

KlaasdeJong

Zelf scherpstellen

Zoals eerder al genoemd, heeft je camera er moeite mee om goed te focussen op de maan. Het is dus verstandig om handmatig scherp te stellen om het beste resultaat te bereiken. Belangrijk is dat je het objectief op scherpstelling ‘oneindig’ zet (een liggend achtje als symbool). Deze stand ligt vaak nét iets van de verste scherpstelstand van je camera af en levert het scherpste resultaat. Draai je objectief dus niet helemaal door tot het eind, maar net een tikje terug.

Handig is om bij het scherpstellen je camera op live-view te zetten. Bij de meeste camera’s is het in de live-viewstand mogelijk om in te zoomen op het scherm. Op deze manier kun je erg nauwkeurig bepalen waar je precies op wil scherpstellen.

Original-Mostert

Gebruik de zelftimer

Om zo veel mogelijk bewegingsonscherpte te voorkomen in je foto, is het het beste om je camera op zelfontspanner in te stellen voor het maken van de foto. Zet de timer bijvoorbeeld op 5 seconden, zodat je de camera zelf niet aan hoeft te raken op het moment dat de foto gemaakt wordt. Zo voorkom je weer trillingen die je foto onscherp kan maken. Wat ook werk is een draadontspanner. Dit is een soort afstandsbediening waarmee je je camera vanaf een afstandje een foto kunt laten maken. Zo voorkom je uiteindelijk de meeste trillingen en kun je sneller achter elkaar foto’s maken.

Cin-dy

Timing en locatie

De uiteindelijke foto van de maan is niet alleen afhankelijk van de instellingen, maar ook van de timing en locatie van je foto. De helderheid van de lucht, de grootte, vorm en felheid van de maan zijn allemaal factoren die hierbij meespelen. Ook speelt de locatie een belangrijke rol en de manier waarop je de maan wil vastleggen. Wil je puur alleen de maan prominent in beeld of wil je ook de omgeving meenemen? Wanneer je alleen de maan wilt fotograferen, is het het beste dat je deze fotografeert wanneer het zo hoog mogelijk staat. De afstand die het licht aflegt is dan het kortste en geeft de minste verstoringen.

Het is ook erg mooi om de maan in een landschap te fotograferen. Op deze manier kun je goed verbeelden hoe groot en prominent de maan is ten opzichte van het landschap. Probeer ook eens de maan te fotograferen in combinatie met een skyline van een stad. De maan in combinatie met de vele lichten kan een mooi effect opleveren. Lukt het niet om zowel landschap als maan goed op de foto te krijgen? Dan is het een optie om twee verschillende foto’s te maken. Eentje van de maan en eentje van de omgeving. Later in de nabewerking kun je deze twee beelden bij elkaar voegen voor een geslaagd resultaat.

Adrianlimani

De maan fotograferen is veel oefenen, experimenten en vooral heel veel foto’s maken. Wissel tussen je instellingen en standpunten om uiteindelijk te vinden wat het beste werk voor jou en je camera. Met een beetje proberen kom je al een heel eind en het resultaat is zeker de moeite waard!


Inspiratie opdoen voor het maken van maanfoto’s? Bekijk hier onze prachtige collectie!


Bekijk ook deze video over het fotograferen van de maan:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor hondenfotografie – Maak prachtige portretten

Expertuitdaging: Documentaire fotografie