in

Expertuitdaging: Documentaire fotografie

Eline Sips

Probeer het maar eens; met een foto de werkelijkheid vastleggen, de aandacht van de kijker grijpen én een verhaal overbrengen. Weinig fotografen durven zich eraan te wagen, vandaar dat documentaire fotografie de expertuitdaging van deze week is!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Liever iets meer invloed op je foto’s? Ga dan eens aan de slag met portretfotografie in de regen!

Wat is documentaire fotografie?

Bij documentaire fotografie probeert de fotograaf de werkelijkheid te documenteren op een verhalende manier. Dat kan in een enkele foto, maar vaak wordt er ook met complete reportages gewerkt. Daarbij speelt iedere individuele foto een belangrijke rol in het totale verhaal. De fotograaf bevriest letterlijk op dat moment zijn visie en deelt deze met de rest van de wereld.

Veel mensen denken dat documentaire fotografie alleen door persfotografen kan worden uitgeoefend. Dat klopt niet. In principe is bijvoorbeeld straatfotografie ook een vorm van documentaire fotografie, waarbij we het moment op straat proberen vastleggen. Niet alleen nieuwsaanleidingen kunnen op een verhalende manier worden vastgelegd. Ook het dagelijks leven, of minder ingrijpende gebeurtenissen lenen zich heel erg goed voor dit onderwerp.

canipel

Een reportage of enkele foto?

Wanneer kies je voor een complete reeks en wanneer is één foto op zijn plaats? Dat is een lastige inschatting om te maken. Bedenk je vooraf wat het verhaal is dat je wilt vertellen en ga dan op zoek naar het ideale beeld dat daarbij past.

Stel je onderwerp is vergrijzing op het platteland. Dan zou je een reeks kunnen maken waarbij je continu ziet dat er ‘veel ouderen op het platteland iets aan het doen zijn’. Je zou het complete verhaal echter ook in één foto kunnen vangen. Denk bijvoorbeeld aan een grote groep geparkeerde rollators voor de supermarkt, met daarnaast één eenzame fiets met kinderzitje.

De fotoreportage maakt het vaak makkelijk om meerdere aspecten van een verhaal aan het licht te brengen. Je kan afwisselen tussen grote belangrijke elementen en kleine details. Een losse foto kan echter een veel sterkere impact maken en wordt door de kijker minder snel vergeten.

palac

Een hoger niveau behalen

Bij documentaire fotografie zal je vaak zien dat er zich situaties voordoen, die je totaal niet had verwacht. Daar moet je snel op inspelen en dat vereist (vanzelfsprekend) een flinke technische kennis van je camera. Er zullen zeker situaties zijn waarbij je geen tijd hebt om lang na te denken over de juiste instellingen. Het fotograferen moet in dat geval een soort onbewust reflex zijn.

Je kan het jezelf een stuk makkelijker maken als je goed nadenkt over waar je naar op zoek gaat. Bedenk vooraf een soort ideaal beeld dat je écht graag wilt maken. Dat ga je vervolgens proberen te maken, maar ondertussen houd je wel je ogen open voor alternatieve beelden en blijf je paraat voor het onverwachte. Houd continu tijdens het fotograferen je verhaal in je achterhoofd. Dat zorgt ervoor dat je je focus behoudt.

gerography

Zoek het dicht bij huis

Je kan een verhaal het beste vertellen, als je er zelf ook veel vanaf weet. Tuurlijk is het interessant om in een ver oord de levens van de lokale bevolking vast te leggen. Maar hoe weet je of wat jij ziet wel echt hun dagelijkse leven is? Is het niet veel interessanter om het juist dichtbij te zoeken en bijvoorbeeld naasten te fotograferen? De opbouw van bijvoorbeeld de carnavalswagen in jouw eigen dorp is super fotogeniek en enorm geschikt voor een mooie documentaire reportage.

vincentk

De uitdaging

Ga zelf aan de slag met een mooie reportage waarbij verhalende fotografie centraal staat. Als het je lukt; kan je ook proberen het moment in één foto te vangen. Upload je foto’s op Zoom.nl met de tag ‘documentairefotografie’ zodat wij van het resultaat kunnen meegenieten!

stijnmaas

Ook in huis kan je prachtige foto’s van topniveau maken! Wat dacht je van Rembrandt-portretten bij raamlicht?

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe fotografeer je de maan?

Praktijkvoorbeeld: het bereikmasker kleur gebruiken in Lightroom