in

Hoe werkt een flitser op je camera? Uitleg voor beginners


2 december 2019, 13:40

Beginner met fotografie? We leggen je uit hoe flitsen werkt. Zowel de flitser op je camera, als een externe flitser!

Flitser

In je camera is vast ook een flitser ingebouwd. Is het erg donker, dan kun je die gebruiken om het probleem van te weinig licht op te lossen. Maar helaas is het nut van de ingebouwde flitser van een camera vrij beperkt.

Dit komt doordat deze flitser vlak boven het objectief zit en recht naar voren flitst. Vaak krijg je als resultaat een platte en fel belichte foto met harde schaduwen en een grote kans op rode ogen. En is je onderwerp wat verder weg? Dan is deze flitser niet krachtig genoeg en zal je foto alsnog te donker worden.

Met de ingebouwde flitser bereik je gewoonlijk niet al te beste resultaten.

Externe flitser

Meer mogelijkheden heb je met een opzetflitser. Zo’n flitser zet je hoger op je camera en je hebt minder snel last van rode ogen. Bij de meeste modellen is het ook mogelijk om indirect te flitsen dankzij een draaibare kop. Flits bijvoorbeeld tegen een muur of plafond. Hierdoor weerkaatst het licht, waardoor het zachter aankomt. Ook kun je zo gemakkelijk variëren vanuit verschillende hoeken. Dat voorkomt gelijk dat de felle flits de hele sfeer in je foto’s verpest.

Deze opzetflitser van Canon heeft een draaibare kop.

Je kunt een losse flitser ook helemaal los van de camera gebruiken. Je zet hem bijvoorbeeld (met een softbox) aan de zijkant van een model om het gezicht vanaf die kant (extra) te belichten. Je kunt bij dit soort flitsers ook bepalen hoe fel je wilt flitsen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De voor- en nadelen van een lens-adapter

Werken met rook in je foto’s