in

9 tips voor food-fotografie (eten fotograferen)

Marije Scheening

Wie wel eens naar een restaurant gaat, weet dat koks hun eten prachtig kunnen presenteren. Misschien maak je zelf ook wel eens een maaltijd die mooi genoeg is om te fotograferen? Wij geven je negen food fotografie tips om prachtig eten te fotograferen!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Scherptediepte bij food fotografie

Het doel van food fotografie is om mensen zo te overtuigen dat ze zin krijgen in het eten wat je hebt gefotografeerd. Het is daarom belangrijk dat je de focus in je foto op het juiste onderwerp legt. Wat is eigenlijk het lekkerste ingrediƫnt/gedeelte van dit gerecht? Zorg dat alle aandacht dan ook naar dat punt gaat, door enkel het hoogstnodige in beeld te laten. Zo heeft een simpele punt taart geen uitgebreid gedekte tafel nodig die de aandacht kan afleiden. Als je toch een gedekte tafel fotografeert is een licht onscherpe achtergrond een prima manier om je eten uit je foto te laten springen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bord wel scherp is, maar het glas er achter licht onscherp.

Foto door benfrank

Meer leren?


Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


Kleur

Kleur is een handig middel om je eten er lekkerder uit te laten zien. In de meeste gevallen kun je beter een wat warmere tint in je foto gebruiken. Een goed stuk vlees ziet er bijvoorbeeld een stuk lekkerder uit bij wat rodere tinten dan bij blauw. Dit kun je gemakkelijk instellen met je witbalans. Let er ook bij het opmaken van je gerecht op, dat je mooie contrastkleuren gebruikt. Leg bijvoorbeeld geen pizza op een rode of donkere doek, maar gebruik liever iets lichts. In zomerse gerechten zoals salades is het bijvoorbeeld ook mooier om gebruik te maken van lichte tinten, terwijl je bij herfstgerechten meer gebruik maakt van wat donkerdere of aardetinten.

Foto door Fenna40

Eten op de juiste manier belichten

Gebruik zoveel mogelijk zacht en diffuus licht. Een daglichtlamp met een witte paraplu om het licht zachter te maken is bijvoorbeeld uitermate geschikt. Maak eventueel gebruik van een reflectiescherm om schaduwen op te lichten. Zorg dat het licht van links of rechtsachter komt. Zo krijg je een beetje tegen- en zijlicht. Ideaal om de structuur van het eten mooi uit te laten komen (Vooral bij etenswaren zoals brood, of appeltaart bijvoorbeeld).

Heb je geen studioapparatuur? Dan kan je het beste natuurlijk daglicht gebruiken door buiten of bij een raam te gaan staan. Zorg er dan wel voor dat je geen schaduwen of lelijke randen krijgt van de felle zon. Gebruik daarom ook in dat geval een reflectiescherm om eventuele schaduwen te verwijderen. Dit kan bij food-fotografie een kleintje zijn, eventueel zelf gemaakt van wat reflecterende aluminiumfolie.

Foto door AnneHaandrikman

Overbelichten

Eten ziet er lekkerder uit wanneer de foto net iets overbelicht is. Zo ziet het er namelijk verser uit. Wanneer je veel wit gebruikt, lijkt het ook nog eens schoner. Je camera zal zelf echter juist vaak kiezen voor een wat onderbelichte foto. Kijk dus of je een stop (of anderhalf) kunt overbelichten zonder dat er hierbij overbelichte delen in je foto komen.

Foto door Tinneke68

Garnering

Je kunt een gerecht complimenteren door gebruik te maken van objecten in je foto. Bij een foto van een ontbijt is het bijvoorbeeld erg mooi om er een kop koffie of verse jus d’orange bij te zetten. Bij een soep kun je bijvoorbeeld denken aan verse kruiden, maar ook fruit of bloemen bij een toetje werken heel goed. Let er wel op dat de aandacht op het gerecht blijft en niet op de garnering. Ook het plaatsen van een lepel of vaasje is leuk om er wat meer speling in te brengen.

Foto door jacky-B

Make-up voor je food foto

Als je een model fotografeert gebruik je ook make-up om haar net nog wat mooier te maken. Dit kun je ook doen bij food fotografie. Als je groente en fruit wilt laten glinsteren kun je het licht vernevelen met wat water. Hierdoor krijgt het meer glans en lijkt het verser. Vleesgerechten koelen snel af en zullen daarbij hun glans verliezen. Dit kun je voorkomen door het met een beetje bakolie in te smeren. Ook werkt dit trucje perfect bij pastagerechten die snel uitdrogen. (Wees wel voorzichtig want te veel olie zorgt voor een heel vettige uitstraling.) Gebruik echter altijd verse producten als je gaat fotograferen. Een doosje fruit of sla dat al een paar dagen in de koelkast ligt, kun je nooit meer vers en smakelijk op de foto krijgen, hoeveel water je er ook op sproeit!

Tijdens het eten

Een interessanter beeld krijg je door je gerecht alvast aan te snijden, alsof je het net wilt gaan eten. Een mooi voorbeeld is een taart waar je een taartpunt uit kunt halen, een sneetje brood wat je los kunt snijden, of denk aan een hele stapel pannenkoeken waar net de saus over is gegoten. Leg ook eens een vorkje op het bord in plaats van ernaast, of plaats je lepel zelfs al in je soep of yoghurt.

Foto door ellenvh

Actie

Een actiefoto heeft vaak nog meer impact. Beweging in de foto maakt het spannender en aantrekkelijker om naar te kijken. Zo zal een salade meer uitstraling krijgen als je de dressing erover giet, zal een pasta aantrekkelijker zijn als je het ook op een vork ziet zitten en zal een glas wijn nog speelser zijn als je er wijn in giet, in plaats van enkel het stilstaande volle glas te tonen.

Foto door stenger

Apparatuur voor food fotografie

Nu dat je een mooi gerecht hebt gemaakt is het eindelijk tijd om een foto te maken. Het eenvoudigst fotografeer je in dit geval als je dicht op je onderwerp zit. Een macro-lens is daarom ook handig, maar echter niet noodzakelijk. Wat wel handig is, is om een statief te gebruiken. Zo kun je tussen de foto’s door kleine dingen aan je gerecht aanpassen, zonder opnieuw je camera in te stellen of je compositie te verliezen. Bovendien is vaak een wat langere sluitertijd nodig om scherptediepte te creĆ«ren bij weinig licht. Met een statief vermijd je zo bewogen foto’s.

Wil je alvast wat inspiratie opdoen? Bekijk dan eens onze collectie food-fotografie!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen vanuit vogelhutten

Een tweedehands camera kopen: hier moet je op letten