in

Fotografie Dilemma: automatische witbalans, handmatig instellen of een preset?

De witbalans kun je op verschillende manieren instellen. Zo kun je kiezen voor een volledig automatische witbalans, kun je de witbalans helemaal automatisch instellen, of kun je kiezen voor een preset zoals Bewolkt of Zonnig. Voor welke instelling kun je nu het beste kiezen? In Fotografie Dilemma behandelen we deze vraag aan de hand van de discussie op het Zoom.nl Forum.

In Fotografie Dilemma behandelen we fotografie vragen die op het Zoom.nl Forum besproken worden. Zo bespraken we eerder al de ethische kwesties van reisfotografie en bespraken we ook het bewerken van je foto’s met AI. Aan de hand van de discussie op het Forum, proberen we je een duidelijk overzicht te geven van verschillende voor- en nadelen. Heb je zelf een dilemma? Dan kun je dat natuurlijk plaatsen in het Zoom.nl Forum Fotodilemma’s.

Meer leren over het instellen van je witbalans? Volg dan de Zoom Academy cursus Camerabeheersing!

Manieren om de witbalans in te stellen

Ga je je witbalans instellen, dan kun je dat op grofweg drie manieren doen. Zo kun je ervoor kiezen om je camera in te stellen op automatisch bij de witbalans. Je camera meet dan zelf het licht en de kleuren en stelt zo zelf de witbalans in.

Je kunt ook kiezen voor een zogenaamde preset. Dit zijn opties zoals Daglicht, Bewolkt of Zonnig op de camera. Stel je je camera zo in, dan weet de camera met wat voor soort licht en kleuren hij rekening moet houden. Aan de hand van deze informatie stelt hij de juiste witbalans in.

Je kunt de witbalans ook helemaal handmatig instellen. Dat doe je door een bepaald aantal Kelvin te kiezen. Hoe warmer het licht is, hoe minder Kelvin je instelt. Met een wit oppervlak of een grijskaart kun je de witbalans van je camera handmatig instellen. Je maakt dan een foto van de grijskaart of het witte oppervlak en aan de hand daarvan kan je camera de juiste hoeveelheid Kelvin bepalen.

Meer weten over hoe de witbalans precies werkt? Check dan de video hieronder!

Welke instelling voor witbalans gebruik je?

Welke instelling je gebruikt voor je witbalans, hangt natuurlijk volledig van je persoonlijke voorkeuren af. De een vindt het fijn om de witbalans volledig handmatig in te stellen, de ander maakt gebruik van de presets of de automatische witbalans. Forumlid stefankoem schrijft bijvoorbeeld in het topic: ‘Bij mij staat hij in de camera altijd op automatisch. Ik merk dat mijn Z5 automatisch dichter bij ‘mijn’ ideale witbalans zit dan mijn d7100.’ Ook corvee1r schrijft: ‘Op de camera stel ik vrijwel altijd in op daglicht.’

witbalans

Foto: JMW – ISO 100 · ƒ/11 · 219s · 26mm

Fotograferen in RAW en de witbalans aanpassen

Wat zowel stefankoem als corvee1r aangeven te doen, is fotograferen in RAW. Fotografeer je namelijk in RAW, dan kun je naderhand in de nabewerking in bijvoorbeeld Lightroom of Photoshop de witbalans nog volledig aanpassen. Voor welke witbalans je gekozen hebt, maakt dan dus niet zo veel meer uit. Forumlid stefankoem schrijft daarover: ‘Ik schiet in RAW, dus in adobe schuif ik vaak nog wel een beetje, afhankelijk van de sfeer die ik wil creëren.’

Wel is het natuurlijk fijn om de witbalans al enigszins op de juiste manier in te stellen. Zo kun je immers veel beter zien of de foto goed gelukt is en of je de juiste sfeer in je foto hebt gebracht. Daarom is het handig om voor jezelf goed te bepalen welke instelling voor witbalans het beste bij jou past.

witbalans

Foto: Jannemanneke

Inspiratie nodig? Check de galerij witbalans!

Ga je binnenkort op pad? Check dan de galerij Witbalans om te zien welke invloed de witbalans kan hebben op je foto’s. Klik op de foto hieronder, of op de galerijtitel om naar de galerij te gaan.

witbalans

Klik op de foto om naar de galerij te gaan!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe ziet jouw perfecte fotovakantie eruit?

Selecties maken op basis van licht en donker: zo werken bereikmaskers in Lightroom