in

Een kennismaking met Ray Master filters



21 november 2016, 13:42

Dat filters voor fotografie weer helemaal in trek zijn, bewijst het steeds groeiende aanbod van filtermerken. Beheersten vroeger merken als LEE, Hitech en Cokin de markt, tegenwoordig worden steeds meer merken actief op filter gebied, zoals Benro, 84.5, NiSi of Lensinghouse. Ray Master filters is geen nieuwe speler op de markt, maar belooft filters van hoogwaardige kwaliteit voor een goede prijs. Landschapsfotograaf Maurice Hertog voelde deze filters eens aan de tand.

Ray Masters is een producent van hoogwaardige camera filters, negen jaar geleden opgericht door gepassioneerde fotografen. De productie en ontwikkeling vindt plaats in Slowakije. De filters worden onder strenge voorwaarden geproduceerd en voldoen aan hoge kwaliteitsnormen. Elk filter is optisch getest in gesimuleerde daglicht condities. De filters zijn gemaakt van hoge kwaliteit kunststof en competitief geprijsd.

Unboxing

Een set van vier gradatiefilters, de ND8 Soft en Hard Grad, de ND4 Hard Grad en de ND8 Reverse Grad, werden door de fabrikant beschikbaar gesteld voor een uitgebreide test. De filters worden geleverd in een kartonnen mapje waarin deze stevig vast zit. Een plastic beschermlaag zit aan beide zijden, welke makkelijk los komt.

De kwaliteit van de kunststof filters is goed, je ziet direct dat de gradaties goed gemaakt zijn en er geen duidelijk kleurzweem te zien is. Het kunststof zelf is stevig en zover te zien zijn ze lastig te bekrassen.

Het mapje zelf geeft meteen een overzicht van de beschikbare filters.

In het veld

De filters gingen mee op een recente trip naar Texel. Qua gradatie en kleurneutraliteit doen de Ray Master filters absoluut niet onder voor mijn huidige LEE filters. Laten we ze dus eens op de houder zetten en testen.

De filters passen prima op de LEE filterhouder, zonder bewegingsruimte of juist strakheid. Ook zullen ze geen problemen hebben met andere compatibele houders. Ray Master Filters bied zelf ook goed ontworpen filterhouders aan. Het materiaal voelt vertrouwd en vrijwel hetzelfde als mijn LEE filters; goede kwaliteit resin die stevig is en niet snel krast als je er voorzichtig mee omgaat.

Hieronder een selectie van de beelden die ik met deze mooie filters maakte.

Conclusies

De Ray Master filters zijn gunstig geprijsd voor deze kwaliteit; de verkoopprijs ligt rond de € 60,- per stuk voor de normale 100 mm gradatiefilters. Zij kunnen zich meer dan matchen met de duurdere merken zoals LEE!.

Voor wie geïnteresseerd is, Ray Master Filters zijn, los of als set, exclusief te koop in de webshop van Maurice Hertog Fotografie, met leuke introductiekortingen tot het einde van het jaar!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: de nabewerking van een boslandschap

Review: Panasonic Lumix LX15