14 september 2020, 08:03
ND-filters zijn er in verschillende soorten. Het meest bekend zijn de normale grijsfilters, die verkrijgbaar zijn in verschillende sterktes. Deze sterktes worden aangeduid met een ND-getal en geven daarmee aan hoeveel licht ze tegenhouden.
Soorten ND-filters en sterktes
Een ND4-filter is dus minder sterk dan een ND8-filter. Bedenk dus goed welke sterkte in filters je nodig denkt te hebben, voordat je naar de winkel rent.
Dan is er ook nog de Big Stopper: een ND-filter met een sterkte van maar liefst tien stops. Daarmee kun je een sluitertijd dan van 1/60 naar 16 seconden brengen. Deze big stoppers worden aangeduid met ND1000.
De filters zijn er in verschillende varianten: het ronde voorschroeffilter óf in de uitvoering van een filtersysteem. Wil je voorschroeffilters gebruiken, let dan op de filtermaat van je lens. Dit staat vaak op je lens zelf vermeld of in je lensdop.
Filtersystemen werken met een adapterring en een houder, waar je vervolgens je filters inschuift. Door extra adapterringen te kopen kun je het hele systeem passend maken voor al je huidige of toekomstige lenzen: een enorme besparing ten opzichte van schroeffilters, waarvan je voor elke lens er één nodig hebt.
Een ND-filter die je op je lens kan schroeven.
Een filtersysteem bestaat uit een adapterring en een houder. In deze houder kan je verschillende filters schuiven.
Variabele ND-filters
Afhankelijk van de omstandigheden en het gewenste effect wil je soms een lichte grijsfilter gebruiken, maar een andere keer een wat sterker type. Je kunt natuurlijk een setje met de verschillende sterktes aanschaffen, maar het kan ook anders: het variabele filter. Met een variabel grijsfilter kun je de sterkte namelijk traploos instellen. Zo’n variabel grijsfilter bestaat uit een vatting met twee polarisatiefilters, waarvan je er eentje verdraait om de sterkte te veranderen. Het traploze bereik loopt meestal van twee tot acht stops, voldoende voor de meeste toepassingen. Houd er wel rekening mee dat in bepaalde posities – meestal iets voorbij de maximale sterkte – er zwarte vlekken of een kruispatroon (cross effect) in beeld kunnen verschijnen. Variabele ND-filters zijn dus handig, maar let dus een klein beetje op die vlekken en check je beeld voordat je je foto maakt.