in

Bomen en bladeren fotograferen in het bos

Veel fotografen gaan graag naar het bos in de herfst. De bladeren krijgen prachtige kleuren en er hangt vaak een mooie sfeer in het bos. Bomen en bladeren zijn dan al snel een onderwerp dat veel wordt vastgelegd, maar hoe doe je dat nu precies? In dit artikel vertellen we je daar wat meer over.

Ga je bladeren aan bomen fotograferen, dan kan dat in eerste instantie best lastig zijn. Je krijgt immers vaak te maken met tegenlicht en grote contrasten. Zet je bomen op de foto en ga je dus aan de slag met bosfotografie, dan zijn er enorm veel opties. Zo kun je spelen met lijnen en figuren, maar ook bijvoorbeeld met bewegingsonscherpte.

Check de video over bladeren en bomen fotograferen!

Wij zijn gek op de herfst en dat betekent dat we er alles aan doen om jou zo goed mogelijk te helpen bij het vastleggen van dit prachtige seizoen. Samen met Marcel Scholing gingen we op pad in een bos op de Veluwe om op zoek te gaan naar de beste tips om bomen en bladeren te fotograferen. Die tips hebben we in dit artikel voor je opgeschreven. Benieuwd naar meer? In de video hieronder komen de tips uit dit artikel nog eens aan bod en vertellen we je nog wat meer over bladeren en bomen fotograferen. Daarbij gaan we ook kort in op het fotograferen van paddenstoelen aan een boom.

Bladeren fotograferen in het bos

Ga je op zoek naar bladeren om te fotograferen in het bos, dan zijn er volgens Richard een paar dingen waar je op moet letten. Kies een boom waarvan je vindt dat er mooie bladeren aan hangen. Kijk naar de kleuren van de bladeren, maar ook naar de vormen. Zo ga je heel bewust op zoek naar bladeren die je mooi vindt om op de foto te zetten. Door ze op de juiste manier te kadreren, kun je de vormen mooi naar voren laten komen, net als de nerven van de bladeren.

bladeren

Foto: Thomas-J

Bomen fotograferen met bewegingsonscherpte

Veel bossen in Nederland zijn aangeplant. Op veel plekken kun je dat nog goed zien, de bomen staan daar namelijk in rijtjes. Zeker wanneer het gaat om naaldbomen, is dit erg duidelijk. Waar loofbomen vaak nog wat krommer en ‘wilder’ groeien, groeien naaldbomen gewoon recht omhoog. Zo’n plek waar je een hoop naaldbomen in rijen ziet staan, vormt vaak een mooi patroon en dat zorgt al snel voor een mooi beeld.

Zo’n bomenpatroon zorgt voor een leuk beeld, maar je kunt er nog veel meer mee doen. Dat kan trouwens ook met loofbomen. Zo kun je ervoor kiezen om de bomen met wat bewegingsonscherpte te fotograferen. Dat doe je door je sluitertijd wat langer te zetten en zonder statief te fotograferen. Kies bijvoorbeeld voor een sluitertijd van 0,5 seconden. Je stelt dan zoals normaal scherp op de bomen, maar op het moment dat je de foto maakt, beweeg je een klein beetje met de camera. De camera beweeg je dan naar boven, met de lijn van de bomen mee. Zo ontstaat er een kleine bewegingsonscherpte in je beeld en kun je een dromerige bosfoto maken.

bladeren

Foto: IngridVD – ISO 400 · ƒ/13 · 1/4s · 155mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Photoshop 2023 Update livestream: meld je nu aan!

Wij zijn op zoek naar de mooiste steegjes van Nederland!