in

Zonneharpen en de zon fotograferen in het bos

Als fotograaf is de kans groot dat je regelmatig het bos induikt om daar te gaan fotograferen. In de herfst krijgen de bladeren prachtige kleuren en hangt er een heerlijke sfeer in het bos. Zeker als de zon tussen de bomen door komt, kun je daar prachtige foto’s van maken. In dit artikel vertellen we je hoe je de zon kunt gebruiken in je foto’s.

Foto: phaaksma

Hoewel de zon natuurlijk het felst schijnt midden op de dag, is dat meestal niet de beste periode om te gaan fotograferen. Het licht is dan namelijk vaak te hard, waardoor de contrasten in je foto erg groot zijn. Ga je vroeg in de ochtend, of later op de avond, dan is het licht een stuk zachter.

Meer leren over bosfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Herfst!

Check de video over fotograferen met zon in het bos!

Om jou te helpen bij het maken van een zo goed mogelijke foto, hebben we een video gemaakt waarin we je verschillende technieken laten zien. Zo behandelen we in de video hoe je mooi kunt fotograferen met tegenlicht en hoe je zonneharpen vastlegt. Naast de tips die we je in dit artikel geven, geven we je in de video nog een aantal andere tips. Zo ga jij binnenkort helemaal voorbereid op pad!

De zon gebruiken in je bosfoto

Komt de zon net op, dan heb je te maken met mooi zacht licht dat op de bladeren valt. Dat zorgt voor een heerlijke sfeer in het bos, maar de bladeren zelf zijn dan ook prachtig. Je kunt dan bijvoorbeeld mooi de bladeren fotograferen met het zonlicht dat erdoor schijnt. Kies hiervoor een boom met bladeren waar het zonlicht net opvalt en zoek een paar mooie bladeren uit. De kleuren van de bladeren komen dan prachtig naar voren.

zon

Foto: mirjam-van-der-heijden – ISO 200 · ƒ/5.6 · 1/320s · 212mm

Zonneharpen fotograferen

Voornamelijk in de vroege ochtend kun je ook zonneharpen tegenkomen in het bos. Zeker als het nog wat mistig is in het bos en de zon langzaam door komt, zie je die zonneharpen vaak doorkomen. Daarom is de herfst ook de perfecte tijd om zonneharpen te fotograferen.

Ga je zonneharpen fotograferen, neem er dan even de tijd voor. Voordat je dan met je camera aan de slag gaat, is het goed om eerst even goed om je heen te kijken. Zo kun je bepalen waar je precies kunt gaan staan en welk perspectief je het beste kunt kiezen. Denk er ook bewust over na of je je foto staand of liggend maakt. Een staande foto past vaak mooi, aangezien de lijnen van de bomen natuurlijk ook verticaal lopen. Heb je echter te maken met brede zonneharpen, dan kan een liggend beeld ook erg mooi zijn.

zon

Foto: Sanderros – ISO 100 · ƒ/14 · 1/125s · 42mm

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort naar het bos om aan de slag te gaan met bosfotografie, bijvoorbeeld om zonneharpen op de foto te zetten? Dan ben je misschien op zoek naar wat inspiratie. Om je daarbij te helpen hebben wij de galerij Zonneharpen voor je samengesteld. In deze galerij vind je een paar van de mooiste foto’s van zonneharpen. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan!

zon

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuw! De Laowa 58mm f/2.8 2X Ultra Macro

Lightroom Classic versus Luminar Neo: welke is beter?