in ,

Zo breek je door als fotograaf

Veel fotografen dromen ervan om van hun passie hun beroep te maken. Maar hoe maak je die stap van hobbyist naar professioneel fotograaf? Hieronder geven we je een aantal tips.

Ontwikkel een eigen stijl

Hoewel je je in de beginfase juist experimenteel op moet stellen en gaat kijken waar je krachten als fotograaf liggen, moet je ook steeds meer daarin een keuze durven maken: waar ligt je expertise precies? Een van de belangrijkste positieve punten om jezelf te ontwikkelen als fotograaf is het hebben van een eigen stijl. We verstaan hieronder het totaal van technische middelen die je gebruikt waardoor je look-and-feel uniek wordt. Er zijn als fotograaf een hoop knoppen waar je aan kunt draaien, en de combinatie ervan maakt een stijl. Vergis je niet: elk onderdeel van een stijl is al eens gedaan, het gaat om de combinatie die de chemie maakt. Gebruik de opbouw van je portfolio ook voor zelfreflectie: onderzoek wat je goed kunt en minder goed kunt. Maar een goed portfolio kost jaren, dus heb geduld hierbij.


Foto: Jiscafotografie

Klanten werven

Uiteindelijk draait het er natuurlijk allemaal om dat je voldoende klanten binnenhaalt zodat je je geen zorgen hoeft te maken om je financiële situatie. Soms is het echter nogal lastig om klanten te werven, omdat je nog maar net begint en nog niet zo gesetteld bent als andere fotografen. Als je dan weet dat je kwaliteit goed is en dat je ook prijstechnisch goed in de markt staat, dan kan netwerken hier de uitkomst bieden. Een opdrachtgever kiest voor een bepaalde fotograaf, omdat de stijl van de fotograaf hem aanspreekt. Start je eigen website, waarop je je portfolio tentoonstelt. Zo weten toekomstige klanten wat ze te wachten staat wanneer ze met jou in zee gaan. De sleutel tot succes is: wacht nooit passief af, maar ga op zoek naar potentiële klanten en koester afwijzingen. Want daar leer je ook ontzettend veel van.


Foto: BrendaRoos

Wees klantgericht

Wat nog steeds heel goed werkt, is mond-tot-mondreclame. Zorg ervoor dat klanten jou gaan aanraden bij hun vrienden en zakenpartners. Dit doe je niet alleen met een mooi eindresultaat, maar ook door de algemene ervaring met jou als fotograaf zo prettig mogelijk te maken. Stel je dus vooraf en tijdens een fotoshoot sociaal en professioneel op. Daarom is klantgerichtheid ontzettend belangrijk. Zorg voor een constante, open vorm van communicatie: laat ze meekijken tussendoor, voorkom verrassingen achteraf. Het is immers belangrijk opdrachten binnen te blijven halen.


Foto: fotohela

Bepaal je prijs

Durf het geldgesprek aan te gaan, hoe ongemakkelijk dit ook kan zijn. Denk ook goed na over welk tarief je aanhoudt en of je andere activiteiten als lezingen, workshops en masterclasses wilt gaan geven. Zo kan je jezelf niet alleen beter voorzien in je levensonderhoud, je zet jezelf er ook professioneler mee in de markt. Je creëert er meer binding met je klanten mee en het houdt je werkzaamheden divers.


Foto: canipel

Wees actief op social media

Tegenwoordig is het belangrijk om actief op sociale media te zijn. Zet jezelf daar ook neer als fotograaf en als merk. Je kunt op social media gratis jouw werk laten zien, en je staat direct in contact met je doelgroep of eventuele klanten. Toon dus niet alleen het mooiste van je werk, maar laat meer zien over jezelf als fotograaf. Interactie op social media is ook erg belangrijk, dus wees actief, reageer op je volgers en zo bouw je je merk steeds verder uit!


Foto: kb

Een exclusieve online video masterclass door William Rutten
Voor het eerst in zijn carrière deelt topfotograaf William Rutten persoonlijk zijn kennis en ervaring in een unieke video masterclass. Leer in ruim twee uur exclusief videomateriaal, de belangrijkste lessen uit 33 jaar aan ervaring en expertise. Deze masterclass bevat tal van onmisbare elementen voor iedere fotograaf met ambitie.

Daarnaast geeft William vanuit Studio 34x een complete studiosessie, waarin alle onderdelen van een shoot aan bod komen. Hij bespreekt verschillende lichtopstellingen en laat zien welk effect kleine aanpassingen al kunnen hebben op je beeld. William werkt in deze sessie niet alleen met high-end studioverlichting. Een van de opstellingen bevat een eenvoudige reportageflitser, waarmee hij een vogue-achtige stijl weet neer te zetten.

Beleef het nu:
Alle informatie over de masterclass en de mogelijkheid om direct te starten vind je op: williamruttenmasterclass.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Verschillende composities bij macrofotografie

Composities voor landschapsfotografie: de gulden snede