in

Wanneer maak je de stap tot fulltime fotograaf?


28 oktober 2017, 16:00

Als de zaken beginnen te lopen, dan komt op een bepaald moment de overweging om zekerheden op te geven en de stap naar fulltime fotograaf te maken. Wat is daarvoor het beste moment?

Wat maakt een fotograaf een professionele fotograaf? In deze blog geeft Erwin Verweij daar zijn kijk op.

Wil je echt fulltime fotograaf zijn?

De meeste fotografen maken wel de stap om hun eigen bedrijf te starten, maar behouden daarbij vaak nog lange tijd hun oorspronkelijke baan. Zo werken ze ruim 60 uur per week, afwisselend in de fotografie en daarnaast meestal in een totaal ander vakgebied. Wanneer de zaken als fotograaf goed lopen en men zeker is van een stabiel inkomen, dan pas wordt de oorspronkelijke baan losgelaten.

Wat men zich niet altijd realiseert, is dat niet alleen de financiële zekerheid daarbij wegvalt, maar dat ook alle gemakken van de vaste baan verdwijnen. Onderschat niet het belang van vaste collega’s en de waarde van afwisselende werkzaamheden. In je oude baan vervloekte je misschien die gesprekken bij het koffiezetapparaat, maar als je alleen nog maar in contact komt met klanten en nauwelijks met gelijkgestemden, dan ga je op een bepaald moment je collega’s toch echt wel missen! Je bent de ‘dagelijkse sleur’ misschien voor even kwijt, maar ook die kan in je nieuwe werk gemakkelijk terugsluipen. Als je ervoor kiest om van een oorspronkelijke hobby je beroep te maken, dan moet je er goed voor waken daar het plezier niet alsnog in te verliezen. Je tweede baan behouden is een goede manier om dit te voorkomen.
martijnvandernat

Wat is het juiste moment?

Sommige fotografen kiezen ervoor om een vakopleiding te volgen en daarna direct als professional te starten. Voor jonge studenten, die nog geen enorme financiële verplichtingen hebben zoals een gezin en een hypotheek, is dat een prima moment om langzaam de zaken op te bouwen. De oudere afgestudeerden kunnen wat minder risico nemen en zullen veel sneller een fotografiegerelateerde (bij)baan aannemen om risico’s te vermijden. Veel mensen gaan bijvoorbeeld werken in een camerawinkel en bouwen daarnaast hun eigen bedrijf op.

Een andere groep volgt geen opleiding, maar weet als autodidact langzaam steeds meer opdrachten binnen te slepen. Voor die tweede groep is het lastiger om het juiste moment in te schatten. Wanneer je de sprong te vroeg maakt, kan je financieel in de knel komen en wacht je te lang, dan belemmer je je groei als fotograaf en verdoe je veel tijd in je oude baan.

Voor alle groepen geldt dat je de stap pas kan maken, als je zeker weet dat je alle zaken op orde hebt.

Je beheerst de techniek volledig.

Je hebt je administratie op orde.

Je kan je klanten garanderen dat je de opdrachten op het gewenste niveau kan afleveren.

Je beseft wat je als fotograaf allemaal moet doen, naast het maken van foto’s.

Je weet zeker dat je voldoende klanten kan binnenhalen om in je levensonderhoud te voorzien, je pensioen veilig kan stellen én onverwachte kosten kan dekken. Daarnaast wil je ook sparen voor je eigen groei.

Je weet zeker dat alle risico’s die je kan voorzien, goed gedekt zijn.


melvinvl

Het maken van de sprong

Als je inzicht wilt krijgen of je huidige opdrachtgevers in de toekomst meer werk voor je hebben, kan je ze altijd vragen om een intentieverklaring. Dat kan heel erg officieel, maar als je een beetje persoonlijk contact hebt en je situatie uitlegt, kan iedere opdrachtgever wel aangeven wat jou nog te wachten staat. Op een gegeven moment houdt het denken toch echt op en wordt je bedrijf een kwestie van doen. Sommige dingen zijn simpelweg niet te voorzien of te voorspellen. Er zijn altijd risico’s en met een goede voorbereiding, een beetje gezond verstand en een dosis geluk kan iedere fotograaf zich daaruit redden!

arx

Zelfs als de zaken goed lopen, kom je nog wel eens problemen tegen. Deze zeven problemen krijgt elke fotograaf op zijn pad!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De mooiste Zoom.nl Foto’s van de Week – Week 43

Julia’s Zoom.nl Vlog (6) – Beestenboel!