in

Zeven problemen die elke professionele fotograaf tegenkomt


27 augustus 2017, 10:00

Werk jij regelmatig voor opdrachtgevers, klanten en zakelijke partners? Dan ben je deze zeven problemen als professionele fotograaf vast wel eens tegengekomen!

Word jij als fotograaf regelmatig gevraagd om je RAW-bestanden rechtstreeks aan een klant te geven? We geven je een aantal redenen om dat nooit te doen!

De vele ‘vriendenverzoekjes’

“Ik vind jouw foto’s zo gaaf! Zou je volgende week een kinderfeestje van de dochter van mijn achterneef kunnen fotograferen? Gratis natuurlijk! Er is onbeperkte limonade en cake!’ Fotografen worden overspoeld met de vraag of ze gratis vriendendiensten kunnen doen voor (verre) vrienden en familieleden. Een uitnodiging voor een bruiloft die verandert in een onbetaalde werkklus, een paar familiekiekjes van de beste vrienden van je verste achternicht en een vakantietripje dat uitmondt in een complete fotoshoot van toevallige vriendelijke voorbijgangers. Het is een herkenbare situatie voor veel fotografen. Teveel mensen zien professionele fotografie namelijk nog altijd als een uit de hand gelopen hobby.

marloeshi

Het vaststellen van een realistisch tarief

Het inschatten van je eigen waarde blijft voor veel fotografen een heikel punt. Je moet al je kosten in berekening nemen, goede verzekeringen afsluiten, inschatten hoeveel uur je maandelijks kan werken en het liefst ook nog rekening houden met afschrijvingen en je oude dag. Dan komt je vaak op een uurtarief uit dat voor flink wat fotografen schrikbarend hoog is. Tel daar nog een bedrag bovenop om in je maandelijkse levensonderhoud te voorzien en je zal merken dat de meeste fotografen dat bedrag onderaan de streep niet voor hun werk durven te vragen. Terwijl ze zojuist uitgerekend hebben dat ze dat wel zouden moeten vragen, om rond te kunnen komen.

Technische teleurstellingen

Camera’s worden steeds beter, in de nabewerking is er steeds meer mogelijk en objectieven zijn beter dan ooit. Toch zijn er ook genoeg momenten dat de techniek ons flink in de steek laat. Iedere fotograaf kent de vreselijke momenten met crashende harde schijven, flitsers waar geen licht meer uitkomt, sd-kaartjes die niet herkend worden en lege accu’s waarvan je zeker wist dat je ze had opgeladen. De timing van deze problemen is meestal ook wonderbaarlijk slecht, waardoor menig fotograaf soms moeite heeft om aan een zenuwinzinking te ontsnappen.
groel

Jezelf voor het hoofd slaan tijdens de nabewerking

‘Oh.. had ik maar..’ zegt iedereen wel een keer tegen zichzelf tijdens het nabewerken. ‘Had ik maar mijn lens wat beter gepoetst, dan zat ik nu niet al die vlekjes eruit te clonen.’ ‘Had ik maar mijn sluitertijd iets verkort, dan had ik hier geen last gehad van bewegingsonscherpte.’ ‘Had ik maar wat meer geëxperimenteerd met mijn lichtopstelling, dan waren al mijn foto’s nu niet zo vlak en saai.’ ‘Had ik maar iets meer tijd genomen om mijn model gerust te stellen, dan keek ze minder onzeker’. Hoeveel ervaring je als fotograaf ook hebt, achteraf blijf je altijd dingen zien die je beter had kunnen doen. Wees dus lief voor je ’toekomstige ik’ en denk niet te vaak dat je zaken nog kan oplappen in de nabewerking.

mariondj

De administratieve rompslomp regelen

Als het aantal opdrachten groeit, groeit helaas ook het ‘gedoe’ eromheen. Soms heb je van die dagen dat je genoodzaakt bent om achter je bureau te kruipen om de laatste facturen te versturen, bonnetjes in te scannen, social media en je website te updaten en prints te bestellen. Dat zijn meestal de dagen dat je juist vol inspiratie zit, waarop het weer buiten geweldig is en je eigenlijk super vette fotoshoots had kunnen inplannen. Beloon jezelf op dat soort dagen en zoek online naar wat interessante zaken waaraan je dat zuurverdiende geld weer razendsnel kan uitgeven.

geppestein

Iedere werkdag opnieuw die uitputtingsslag

Een werkdag als fotograaf kan behoorlijk intensief zijn! ‘S ochtends vroeg opstaan om op tijd op locatie te zijn, uren in de auto, op locatie sjouwen met statieven, zware camera’s, enorme objectieven en uitgebreide lichtsets. Vervolgens wring je jezelf de hele dag in allerlei onmogelijke posities om maar creatieve perspectieven toe te kunnen passen. Je moet af en toe rennen om een belangrijk moment niet te missen en soms werk je uren onder de hitte van je eigen lampen. Aan het eind van de dag sjouw je alles weer naar de auto en lig je pas in de late uurtjes weer in bed. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het werken in de weekenden, tijdens vakanties en de nachtjes die je achter je computer moet doorhalen om je fotoreportage af te krijgen.

De twijfel of je wel ‘goed genoeg’ bent

Vroeger, toen er nog geen internet was, kon je jezelf als fotograaf alleen vergelijken met de fotografen uit je directe omgeving. Tegenwoordig worden we dagelijks overspoeld met prachtige beelden en weergaloze foto’s van fotografen over de hele wereld. Als je continu wordt blootgesteld aan de ongelofelijke kwaliteit van die gigantische hoeveelheden fotografen, dan kan je al snel gaan twijfelen aan je eigen kwaliteit. Het vergelijken van je eigen werk en het reflecteren daarop is voor elke fotograaf erg belangrijk, maar sla vooral niet door en blijf doorgaan met je eigen stijl en aanpak.
ronaldkoster

Lastige klanten zijn soms natuurlijk het grootste probleem voor een professionele fotograaf. Ben je deze drie lastige klanten al eens tegengekomen?

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe kun je beter flitsen via de muur?

Uit de hand: Scherpe foto’s zonder statief