in

Presenteer je werk: zo maak je je eigen website


20 maart 2020, 10:18

Een eigen website bouwen was vroeger nogal wat werk, en veel (amateur)fotografen kiezen er daarom nog steeds regelmatig voor een online dienst als Flickr of Photobucket te gebruiken om een portfolio te kunnen tonen. Maar een eigen website met een zelfgekozen domeinnaam en een uniek e-mailadres is tegenwoordig in een paar klikken geregeld.

Opslagruimte en dataverkeer

Als je een website wilt bouwen waar je je beste fotografische werk wilt showen, is het slim om een pakket te nemen met veel opslagruimte. Het grote verschil in hostingpakketten zit vaak in de ruimte die je krijgt toegewezen: meer gigabytes kosten meer geld. Heb je veel grote foto’s in hoge resolutie, dan zit je sneller aan je limiet dan je denkt. Ook de hoeveelheid dataverkeer die je krijgt is belangrijk. Dit verschilt weleens tussen de diverse aanbieders. Ook hier geldt dat je met veel of grote foto’s, of veel bezoekers op je website al snel over je limiet heen raakt. Het is dus de moeite waard om op zoek te gaan naar een partij die genoeg dataverkeer aanbiedt. Bij bekende partijen zoals TransIP krijg je zelfs onbeperkt dataverkeer bij alle pakketten.

E-mail

Hostingpakketten bieden vaak verschillende opties aan voor het aanmaken van e-mailadressen. Bij duurdere pakketten is het soms zelfs mogelijk een onbeperkt aantal e-mailadressen te maken, maar vaak heb je aan een handjevol adressen ook wel genoeg. Verschillende e-mailadressen zijn handig, zeker als je als professionele fotograaf je eigen bedrijf hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld een e-mailadres maken voor je administratie van waaruit je facturen stuurt, en een ander e-mailadres om met potentiële klanten te communiceren.

Catch-all

Misschien is het ook een slim idee om een ‘catch-all’-mailadres aan te maken. Daarbij maakt het niet uit wat er vóór de @ komt te staan, want wat daar ook staat, het komt altijd bij je gekozen catch-all-adres terecht. Als rick@jouwfotografiewebsite.nl bijvoorbeeld je catch-all is, komen mails naar ric@jouwfotografiewebsite.nl of rikc@jouwfotografiewebsite.nl daar ook terecht. Dat is handig als je bijvoorbeeld een ingewikkelde naam hebt die vaak verkeerd gespeld wordt, want ook mails naar verkeerd gespelde adressen komen gewoon bij je binnen. Aan de andere kant is het ook goed om na te denken over een duidelijke naam, die niet verkeerd gespeld kan worden.

WordPress

Als je eenmaal weet welk hostingpakket je het beste kunt kiezen, ben je er nog niet. Je moet dan de website zelf nog bouwen – maar geen nood, bij bijvoorbeeld TransIP hoef je na het bestellen van je pakket zelf niets te installeren of met HTML-code aan de slag te gaan. WordPress wordt namelijk direct geïnstalleerd en daarmee kant-en-klaar opgeleverd. Je kunt gelijk beginnen met het leuke gedeelte: het inrichten van je website en het kiezen van een passend thema. Hiermee komen je gemaakte foto’s het beste tot hun recht. Allemaal zonder één regel code te typen.

Betaald

Je kunt overwegen te betalen voor een WordPress-theme. Veel themes zijn gratis, maar hebben wel beperkingen. Als je betaalt voor een theme krijg je daar vaak een wat uitgebreider ontwerp voor, maar ook ondersteuning voor wanneer er iets mis gaat of wanneer je hulp nodig hebt. Via WordPress.org/themes kun je door honderdduizenden gratis themes scrollen, terwijl je op Themeforest.net/category/wordpress betaalde thema’s kunt vinden. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid, want gelukkig is het mogelijk om te filteren op thema, zoals ‘Creative’ of ‘Fotografie’. Zo kun je meteen zien welke thema’s geschikt zijn voor jouw portfolio of slideshow. Een trend op dit moment is de one page site, waarbij alles op een pagina staat. Je scrolt dan naar beneden om naar een andere gedeelte te gaan. Zorg er bij het kiezen voor dat je een niet te ingewikkeld theme kiest. Niet alleen is dat veel moeilijker op maat te maken, het gaat snel over de top. Klanten willen gewoon snel een indruk van je stijl krijgen, en dat gaat het best door een simpele, duidelijke site met veel foto’s.

Flickr

We hadden het eerder al over het gebruik van Flickr als portfolio, en als je toch gehecht bent aan die dienst, kun je die gewoon combineren met je eigen site. Via WordPress plug-ins is het mogelijk om foto’s van Flickr of andere diensten ook te tonen op je eigen website. Dat is handig, want zo kun je een kleiner hostingpakket met minder opslagruimte nemen en toch al je foto’s laten zien.

Zo doe je dat!

Nu je weet waar je op moet letten als je een eigen website wil bouwen, kun je snel aan de slag. Kijk bijvoorbeeld eens op transip.nl/zoom om te zien welke pakketten je hier allemaal kunt kiezen. Kies een domeinnaam, vul je gegevens in en ga naar betalen. Binnen het WordPress-dashboard ga je daarna meteen aan de slag met het aanpassen van je splinternieuwe fotografiewebsite. Overigens heeft TransIP ook een prima alternatief voor Dropbox: STACK. Deze Cloud dienst is gratis tot 1gb opslag, daar waar je bij Dropbox al 99 euro per jaar betaald voor dezelfde hoeveelheid opslag.

Zoom.nl

Snap je nou niet hoe je dit allemaal moet aanpakken en heb je liever een online profiel die je makkelijk aan mensen kunt laten zien? Dan is Zoom.nl er natuurlijk nog altijd om je foto’s te uploaden! Een profiel op onze website zorgt natuurlijk ook voor exposure, veelal onder de fotografen uit de community. Maar ook is dit profiel in te zetten om je portfolio online te kunnen presenteren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres
lieveheersbeestje

Zo maak je de beste macrofoto’s

Is een camera met meer megapixels ook beter?