in

Wat je moet weten als je de stap van hobbyist naar professioneel fotograaf wilt maken7 december 2018, 12:00

Veel fotografen dromen ervan om van hun passie hun beroep te maken. Maar hoe maak je die stap van hobbyist naar professioneel fotograaf? Hieronder geven we je een aantal tips.

Maak een verstandige keuze

Het opzeggen van je huidige baan is een grote stap. In het begin zou je ervoor kunnen kiezen je fotografiewerk met je huidige baan te combineren. Dat houdt waarschijnlijk in dat je een deel van je vrije tijd zal moeten inleveren, maar dat offer willen veel fotografen wel maken om uiteindelijk hun droombaan na te streven. Je zou ook een dag minder bij je huidige baan kunnen gaan werken om voorzichtig je eigen bedrijf op te zetten en uit te bouwen.

Wanneer je overweegt om als professioneel fotograaf aan de slag te gaan, moet je voor jezelf bepalen of het nodig is je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en of je ondernemer bent voor de belastingdienst. Zodra de zaken een beetje beginnen te lopen, zijn deze twee namelijk al snel een vereiste.

Daarnaast zijn er nog een heleboel randzaken die je op orde zal moeten brengen als je voor jezelf gaat werken. Denk daarbij aan het regelen van je pensioen, het verzekeren van je apparatuur voor professioneel gebruik, het investeren in nieuwe apparatuur, je software personaliseren en het huren van een studio. Het is ook belangrijk dat je je administratie goed bijhoudt. Vaak is dit uitbesteden aan een boekhouder voordeliger en scheelt het je een hoop uitzoekwerk. Een boekhouder weet welke kortingen en voordelen je recht op hebt en aan welke regels je moet voldoen.

Hester-Goeman

Zet jezelf uniek op de markt

Een opdrachtgever kiest voor een bepaalde fotograaf, omdat de stijl van de fotograaf hem aanspreekt. Het is dus belangrijk je te onderscheiden in je fotografiestijl. Start je eigen website, waarop je je portfolio tentoonstelt. Zo weten toekomstige klanten wat ze te wachten staat wanneer ze met jou in zee gaan.

Tegenwoordig is het belangrijk om actief op sociale media te zijn. Zet jezelf daar ook neer als fotograaf en als merk. Wat nog steeds heel goed werkt, is mond-op-mondreclame. Zorg ervoor dat klanten jou gaan aanraden bij hun vrienden en zakenpartners. Dit doe je niet alleen met een mooi eindresultaat, maar ook door de algemene ervaring met jou als fotograaf zo prettig mogelijk te maken. Stel je dus vooraf en tijdens een fotoshoot sociaal en professioneel op. Het is immers belangrijk opdrachten binnen te blijven halen.

Denk ook goed na over welk tarief je aanhoudt en of je andere activiteiten als lezingen, workshops en masterclasses wilt gaan geven. Zo kan je jezelf niet alleen beter voorzien in je levensonderhoud, je zet jezelf er ook professioneler mee in de markt. Je creëert er meer binding met je klanten mee en het houdt je werkzaamheden divers.

MirjamRosa

Houd de kwaliteit hoog

Het is natuurlijk belangrijk als je de stap van hobbyist naar professioneel fotograaf wilt maken dat je daadwerkelijk foto’s kan maken van professionele kwaliteit. Zorg ervoor dat je de techniek beheerst, voldoende ervaring hebt, in allerlei omstandigheden kan werken en je apparatuur professioneel genoeg is.

Het is belangrijk dat je hierin blijft ontwikkelen. De techniek blijft zich namelijk ook ontwikkelen en het is verstandig regelmatig met nieuwe lichtopstellingen, nieuwe nabewerkingssoftware of andere camera’s te experimenteren. Qua stijl kan je ook niet stil blijven zitten. Door regelmatig feedback te vragen aan klanten, weet je op welke punten je nog tekortschiet en waar je groeimogelijkheden liggen. Blijf daarnaast meedoen aan workshops en andere interessante evenementen.

daniellephotography

Weet dat het niet altijd gemakkelijk is

Rondkomen als fotograaf is niet altijd makkelijk, waardoor je soms ook klussen zal moeten aannemen die je niet helemaal geweldig vindt. Daarnaast is je administratie bijhouden ook geen feest en als je na een lange dag fotograferen ook nog eens een paar uur moet nabewerken, kan je jezelf afvragen waar je aan begonnen bent. Maar gelukkig zullen er genoeg momenten zijn, waar je weer heel veel energie van krijgt en ben je die minder leuke momenten zo weer vergeten.

Heb je deze klanten overwonnen, dan weet je dat professioneel fotograaf bent.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nog meer mogelijkheden – Capture One 12

De leukste decemberevenementen om te fotograferen!