in

Composities voor landschapsfotografie: de gulden snede

Binnen landschapsfotografie kun je met verschillende regels werken voor de compositie van een foto. Een daarvan is de bekende gulden snede, die we in dit artikel voor je uitleggen!

Gulden snede

De gulden snede heeft een wiskundige achtergrond en is afgeleid van de Fibonacci-reeks. Hierbij verdeel je het beeld in vlakken volgens de verhouding: 1:1,618. De verhouding van de gulden snede wordt als esthetisch ervaren, wat het dus prettig maakt om naar te kijken.

Deze compositieregel lijkt sterk op de regel van derden en wordt daar vaak mee verward. Ook hier delen twee horizontale en verticale lijnen een vlak in negen delen. Het verschil is dat niet alle vlakken even groot zijn: de lijnen zitten ten opzichte van de regel van derden meer in het midden van het beeld. Ook hierbij geldt dat beeldelementen op de lijnen of kruispunten een beeld spannender maken. Hieronder zie je het verschil, op de achtergrond zie je de regel van derden.

De gulden spiraal

Je kunt met de gulden sneden ook de volgende spiraal in je beeld tekenen:

De vlakverdeling van de gulden snede zoals we hem hier beschreven hebben, is eigenlijk een nogal sterk vereenvoudigde versie van deze best wel complexe compositieregel. In werkelijkheid is het een spiraal die over het volledig beeld loopt. Die spiraal lijkt sterk op (de eerste wending van) een wenteltrap of het binnenste van een slakkenhuis. Als je een compositie volledig volgens de gulden snede opbouwt, wordt het oog van de kijker vloeiend en op natuurlijke wijze door het volledige beeld geleidt tot het bij een rustpunt aankomt. Daar bevindt zich dan het hoofdonderwerp. Je begint als het ware onder aan de wenteltrap en loopt met een wijde boog naar ‘de eerste etage’.

De gulden spiraal kom je op veel plekken in de natuur tegen.

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je de gulden snede kunt toepassen op je foto.

Een snelle truc om het centrum van de spiraal te vinden is door een lijn vanuit 2 hoeken te trekken en vanuit 1 andere hoek een lijn haaks (90 graden) daarop te trekken. Het raakpunt is dan het punt waar de spiraal van de gulden spiraal eindigt.

Hieronder zie je dat je de spiraal ook horizontaal of verticaal mag spiegelen.

Foto: Martijn van Geloof, termijn.zoom.nl

Je mag de spiraal ook draaien of spiegelen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo breek je door als fotograaf

5 tips voor het werken met een model