in

Warmte of kou benadrukken in je fotografie


16 november 2017, 11:00

Temperatuur is niet tastbaar en in sommige situaties erg lastig over te brengen in je fotografie. Hoe kan je daar toch op inspelen, zodat de kijker alsnog de rillingen krijgt of een warme gloed voelt als hij naar je foto kijkt?

Kleurkeuze

Het begint al direct bij de kleurkeuze. Als je kiest voor een gestileerde setting, dan kan je zelf natuurlijk al extra warme kleuren en aardetinten, of kille blauw- en wittinten toevoegen aan de aankleding van het beeld. Bij portretfotografie kan je ook met make-up heel duidelijk het gevoel van temperatuur overbrengen, door ook hier goed na te denken over kleurkeuze. Het meest bekende idee is het effect van blauwe lippenstift, maar vaak is dit wel heel erg over-the-top. Een iets subtielere uitwerking van kou, krijg je als je de huid iets bleker maakt en het model een bijpassende pose laat aannemen.

Als je geen invloed hebt op de setting, dan zal je bewust moeten kaderen om opvallende elementen die niet bij jouw sfeer passen, buiten beeld te laten. Als je kou wilt benadrukken, vermijd dan de oranje- en roodtinten in je beeld. Haal hiervan de verzadiging eventueel zelfs een beetje omlaag in de nabewerking. Het omgekeerde geldt natuurlijk voor het benadrukken van warmte. Daar werken de oranje en rode tinten juist versterkend en kan je de lichte en blauwe tinten beter vermijden. Verzadigde kleuren en een hoger contrast versterken hier het idee van een zonnige dag.

Met enkel de juiste kleurkeuze kom je er echter nog niet. Blauw en wit staat inderdaad voor koelte, maar kunnen ook zo een hele zonnige setting in Griekenland weergeven. Bij temperatuur draait het dus echt om een totaalaanpak.

robvisser

robvisser

Belichting

Belichting is de tweede belangrijke factor waarmee je temperatuur kan overbrengen in je foto. Door iets te overbelichten, worden je wittinten extra wit, wat een koeler effect overbrengt. Donkere settings aangekleed met sfeervol lamplicht, geven juist een hele warme sfeer. Dat sfeervolle licht is daarbij wel extra belangrijk, want zonder die extra kleurboost heeft een donkere avond alsnog iets kouds.

gkossieris

Witbalans

Witbalans is waarschijnlijk wel de meest handige manier om snel een groot effect in gevoelstemperatuur over te brengen. Je kan namelijk de kleurtemperatuur van je witbalans verhogen of verlagen. Een lagere temperatuur geeft direct meer blauwtinten in je beeld, waarmee je oranje sfeerverlichting kan veranderen naar wit licht. Met een hogere kelvin waarde voeg je juist meer oranje toe, waarmee je de kilte uit je foto kan verdrijven!
Meer over kleurtemperatuur leer je in deze video:

Scherpte

Als je elementen hebt in je beeld die symbool staan voor een temperatuur, zoals vuur voor warmte of ijs voor kou, dan helpt het om daar juist de focus op te leggen. Vrieskou komt extra sterk in beeld als je de bevroren dauwdruppels haast van het beeld af kan krabben! De hitte vliegt je om de oren, als je alle kleine vonkjes als sterretjes kan zien. Een bewust gekozen scherpte is dan ook van groot belang om de juiste temperatuur uit te stralen!

nadine-be.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dubbele belichting nabootsen | Photoshop Quick Tip

Review: Fujifilm X-E3