in ,

Op welke momenten van de dag krijg je het mooiste licht?

Eline Sips

Je foto valt of staat bij een goede belichting. In de meeste gevallen gebruiken we daglicht, waarbij de kwaliteit daarvan sterk afhankelijk is van het weer en het juiste tijdstip. Welke momenten van de dag zorgen voor het mooiste daglicht? We zetten ze voor je op een rij!

Wil je de perfecte controle over licht en belichting van je foto’s? Bekijk dan onze Cursus Licht & Belichting (boek & online cursus)

Wil je het daglicht gebruiken om portretten te fotograferen? Lees dan eerst deze handige tips!

Het gouden uurtje

Ondanks dat ‘het gouden uurtje’ klinkt als één uur, gaat het in feite om twee momenten op de dag. Zowel het eerste uur na zonsopgang, als het laatste uur vóór zonsondergang hebben een prachtige goud/geel/oranje gloed. Dat licht zorgt voor warme en zachte sfeer in je beelden. De schaduwen zijn op dat moment ook nog mooi subtiel en het licht is zó zacht dat je mensen zelfs rechtstreeks richting de zon kan laten kijken, zonder dat ze met de ogen knijpen. Je kan met deze website heel eenvoudig achterhalen wanneer het eerstvolgende gouden uur plaatsvindt.

daniellehagens

Het blauwe uurtje

Voor het blauwe uur geldt hetzelfde als voor het gouden uur; het vindt twee maal op de dag plaats. Het is grofweg het uur vóór zonsopgang en het uur na zonsondergang waarbij de lucht niet helemaal donker is, maar nog een lichtblauwe tot donkerblauwe gloed heeft. Het licht is op dat moment bijzonder geschikt voor avondfotografie van stedelijke landschappen. De blauwe kleur contrasteert dan namelijk mooi bij de (vaak) oranje straatverlichting en warme tinten van de stad. Bovendien is er nog wat contrast zichtbaar als er wolken aan de hemel staan.

royzzz

De juiste witbalans                                                                                                                  Niet alleen de kleur van het licht is van groot belang, maar ook de juiste witbalans. Hiermee kan je de koele of warme sfeer in je foto namelijk extra benadrukken. Houd deze dus tijdens het fotograferen goed in de gaten óf fotografeer in RAW! In dat geval kan je de witbalans namelijk nog heel eenvoudig aanpassen in je nabewerking. 

anton76

Fotograferen na een flinke regenbui

Zoals gezegd is niet alleen het juiste moment van de dag, maar zijn ook de weersomstandigheden van invloed op de kwaliteit van je licht. Zo is er een heel groot verschil tussen een foto gemaakt op een warme broeierige dag en een foto die is gemaakt direct na een flinke regenbui. De lucht is dan namelijk letterlijk ‘opgefrist’. Pollen en stofdeeltjes zijn weg, waardoor je foto’s scherper worden. Ook is de lucht op dat moment nog van grote invloed op de kleur in je foto. Onweersbuien zijn vaak geel, terwijl grote regenwolken een veel koelere invloed op je foto hebben. 

ro

Blogger Bob Luijks schreef een reeks artikelen over natuurfotografie in alle maanden van het jaar. Bekijk zijn artikelen in dit overzicht.

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Waarom moet je in RAW fotograferen en niet in JPG?

7 fotolocaties voor het vastleggen van de Melkweg