in

Vijf pro-tips voor portretfotografie met natuurlijk licht

Eline Sips

Til je portretfoto’s naar een hoger niveau, door het meeste te halen uit natuurlijk licht.

Wil je alles leren over portretfotografie zoals belichting en instellingen, zowel binnen als buiten? Bekijk dan onze Cursus Binnen- en Buitenportretten (boek & online cursus)


Nog meer fotografietips?

Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!Zo kun je direct aan de slag met de cursussen LightroomPortretfotografieReisfotografie, Macrofotografie, LandschapsfotografieSmartphonefotografie en later ook Photoshop en Straatfotografie.


Licht van de beste kwaliteit

Waar je in een studio alles in de hand hebt, moet je bij natuurlijk licht simpelweg roeien met de riemen die je hebt. Gelukkig is natuurlijk licht geen dag hetzelfde en creëert het ongelofelijk mooie resultaten als je goed met die uitdaging kan omgaan.

Licht verandert op een dag voortdurend. Dat geeft je de mogelijkheid om op zoek te gaan naar het mooiste licht dat het beste bij de sfeer van je portretfoto past. Over het algemeen is zacht, verstrooid licht het meest flatterend en het makkelijkst om bij te fotograferen. Op een zeer zonnige dag vind je dit licht in de schaduw.

Natuurlijk zijn het gouden- en blauwe uurtje ook beroemd om hun sfeervolle licht. Vooral het gouden uur is voor portretfotografie erg geschikt, omdat er nog voldoende licht is om met een iets meer gesloten diafragma te fotograferen, maar waarbij je toch al die mooie avondsfeer kan vastleggen.

Toch kan ook hard licht heel sterk uitpakken bij portretfotografie. Je kan de schaduwen die daardoor ontstaan juist gebruiken om een gezicht te vormen. Gebruik eventueel een reflectiescherm als de schaduwen echt te hard of te onflatterend worden.

De juiste lichtinval

Als je het juiste licht hebt gevonden, dan is het natuurlijk belangrijk om de geportretteerde zo te plaatsen, dat het licht op een mooie manier op het gezicht valt. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Zorg ervoor dat het licht in een hoek van 45°, of iets hoger, op de neus valt. Je krijgt dan een mooie schaduw, die niet te ver over het gezicht loopt. Houd ook de ogen in de gaten, zodat er een mooie catchlight ontstaat. Zo zorg je ervoor dat de ogen meer leven. Laat de geportretteerde eventueel het hoofd subtiel naar achter kantelen, om te zorgen dat het licht meer op het gezicht valt.

Tegenlicht

Tegenlicht zorgt voor een prachtige hairlight en meer sfeer in je beeld. Zeker tijdens het gouden uurtje, waarbij de warme gloed bij tegenlicht nog meer versterkt wordt. Het gevaar schuilt hem echter in de schaduw die bij tegenlicht over het gezicht valt. Een reflectiescherm kan dit voorkomen, maar je kan natuurlijk ook altijd zachtjes met een diffusor inflitsen.

brendaroos

Raamlicht

Een mooie manier om toch een soort studio-effect te creëren, zonder flitslicht, is door een raam te gebruiken. Je krijgt dan namelijk een mooie afgebakende lichtbron. Dat zorgt weer voor mooie schaduwen! Plaats het model niet direct naast het raam. Dan krijg je bij fel licht namelijk teveel contrast tussen de twee gezichtshelften, terwijl je juist ook subtiel wat licht op het minder belichte deel wilt laten vallen. Zorg dus dat het licht vanuit een kleine hoek op het gezicht van de geportretteerde valt. Met vitrage kan je het licht mooi afzwakken, zodat de schaduwen niet te hard worden.

Licht op je achtergrond

Bij een portretfoto is de achtergrond ondersteunend aan het portret. Bij daglicht is het soms lastig om je portret mooi uit te lichten, ten opzichte van je achtergrond. Fotografeer daarom me een open diafragma, zodat het scherpteverschil dit effect overneemt. Vermijd daarnaast reflecterende en té lichte onderwerpen in je achtergrond. Het oog zal namelijk al snel naar de lichtere delen in de foto kijken.

tim

Denk bij portretfotografie goed na over je brandpuntsafstand, anders kan je vreemde vervormingen krijgen.

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zelf het weer voorspellen voor je fotografie

Macrofotografie inspiratie: dit fotografeer je in de tuin