in

Expertuitdaging: Warmte5 december 2019, 09:39

De koude wintermaanden zijn weer aangebroken. Juist in deze tijd van het jaar denken we aan gezelligheid, sfeer en lampjes thuis. Deze behaaglijke sfeer kun je proberen vast te leggen in een foto. Dus gun de camera geen winterstop, want we dagen jullie uit om sfeervolle beelden te maken met het thema ‘warmte’!

Kleuren

Warmte is iets wat een foto kan uitstralen. Het is een gevoel van gezelligheid, saamhorigheid en liefde. De kleuren in het beeld kunnen de sfeer enorm beïnvloeden. Zo stralen geel en oranje warmte uit, terwijl blauwtinten een foto koeler laten lijken. Speel met de witbalans als je fotografeert in jpeg. Fotografeer je in raw, dan kun je in de nabewerking nog de witbalans verschuiven om de foto wat warmer of juist koeler te laten lijken.

Instellingen

Omdat de wintermaanden wat donkerder zijn, kan het een uitdaging zijn de juiste instellingen te vinden. Zeker als je werkt met felle lichtbronnen in een donkere omgeving is de balans tussen licht en schaduw lastig te vinden. Let goed op de contrasten en zorg ervoor dat de foto niet plaatselijk overbelicht raakt. Experimenteer met verschillende soorten lichtmeting, zoals spot- of matrixmeting. Pas daarnaast op dat de iso-waarde van je camera niet automatisch te hoog gaat: dat geeft ruis in de donkere delen van je foto.

Sfeer

Als je een foto wilt maken die warmte uitstraalt, is sfeercreatie erg belangrijk. Let daarbij op de compositie die je neerzet. Alle elementen in beeld vormen samen de sfeer in de foto. Probeer eens een foto te maken met maar één onderwerp en bouw dan daarop voort. Zo kun je sfeervolle beelden maken van enkel een paar lampjes. Of maak een tableau met meerdere elementen voor een prachtig stilleven.


Foto: Carla34

Aan de slag!
Tijdens de wintermaanden blijf je vaak binnen omdat het buiten koud, nat of grauw is. Juist in deze maanden kun je het binnenshuis lekker gezellig en sfeervol maken! Doe met jouw meest sfeervolle warmtefoto mee aan de Zoom.nl-fotowedstrijd ‘Expertuitdaging – Warmte’. De uiterste inzenddatum is zondag 12 januari. Wie weet wordt jóúw foto wel gepubliceerd in de volgende editie van Zoom.nl! Daarnaast ontvangt de winnaar een Case Logic-cameratas ter waarde van € 72,95.

Klik hier om mee te doen aan deze fotowedstrijd!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste composities voor architectuurfotografie

Ben jij al lid van ‘De Fotografen Marktplaats’?