in

Waarom je als fotograaf ook in series moet denken


1 maart 2020, 09:12

Je hebt een foto gemaakt waar een verhaal in zit. Maar dat verhaal is te mooi of te groot om maar in één foto te vatten. Daarvoor heb je series.

Je bent tijdens het fotograferen vaak bezig met het schieten van die ene foto, maar wat komt er daarna? Is het dan klaar? Als je tevreden bent met de foto is het makkelijk om op dat punt te stoppen. De uitdaging zit hem echter juist in het maken van goede bijpassende foto’s, zodat je een sterke, indrukwekkende serie weg kunt zetten.


Foto: fotostad

Beelddenkers

Veel fotografen maken foto’s, geen verhalen. Daar is niks mis mee, we houden immers ook van mooi beeld, maar we houden misschien nog wel meer van een goed verhaal. Wij mensen zijn beeldend ingesteld. We hebben maar een klein beetje nodig en dan beginnen onze hersenen al verhalen achter dat beeld te zoeken. Vaak is tekst daar helemaal niet voor nodig. Als fotograaf kun je goed inspelen op deze behoefte. Je kunt een verhalende serie maken of een meer poëtische serie.


Foto: PeterFM

Verhalend of poëtisch

Het verschil tussen een verhalende serie en een poëtische serie is eigenlijk heel voor de hand liggend. Bij een verhalende serie is het verhaal in de foto’s erg duidelijk, er zit een goede rode lijn in. Bij een poëtische serie moet je als kijker iets meer nadenken wat de fotograaf hiermee wil zeggen.


Foto: PeterFM

Aan de slag

Als je besluit een serie te maken van een onderwerp is het belangrijk dat je op een aantal dingen let. Zo moet je eerst voor jezelf beslissen wat voor soort serie je gaat maken. Ook is het slim om bij voorbaat al een opzet te maken van wat je allemaal ongeveer op de foto wil hebben. Natuurlijk hoef je je niet strikt aan dat schema te houden, als er iets moois of interessants voorbij komt hoef je dat zeker niet te laten liggen, maar het is fijn om iets van een houvast te hebben.

Maak ook detailfoto’s. Als je enkel foto’s van het grote geheel maakt, wordt het al snel saai, terwijl het maken van een serie het perfecte moment is om mooie detailfoto’s te maken. Een foto die je normaal niet zou maken, omdat je niet direct ziet wat het is, is in een serie des te interessanter.


Foto: PeterFM

Stijl

Let wel op dat iedere foto echt iets toevoegt aan het verhaal. Eén foto is makkelijk gemaakt, maar maak maar eens een tweede en derde die echt onderscheidend is. Foto’s die ongeveer hetzelfde vertellen, heb je niks aan, hoe mooi ze ook zijn. Aan de andere kant is het ook dat foto’s die op het eerste gezicht niet zo bijzonder lijken, in een serie vaak heel mooi zijn. Samenhang is belangrijk, houd dus ook rekening met de vorm die je gebruikt.

Ook de stijl is belangrijk. Kies bijvoorbeeld óf voor zwart-wit of voor kleur, maar wissel niet af. Gebruik ook steeds dezelfde verhouding, dit zorgt voor samenhang in je serie.


Foto: goosveenendaal

Waarom je écht eens een serie moet maken

Het maken van een serie is ten eerste al een hele goede oefening en het is ook nog eens enorm leuk. Je leert op een heel andere manier denken en naar je beelden kijken. Daarbij leer je hoe je een goed verhaal vertelt. Verder geeft een serie vaak veel meer diepte dan een enkele foto. Je kunt zo veel meer aan je publiek overbrengen en je publiek kan er langer van genieten. Professionele fotografen kiezen er niet voor niets vaak voor om een serie te maken!


Foto: fotostad

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit zijn de mooiste foto’s op Zoom.nl van februari 2020

Dit is de winnaar van de Panasonic fotowedstrijd ‘zwart-wit’!