11 augustus 2020, 14:40
Veel fotografen hebben naast een standaardobjectief of een groothoek ook nog een tele-objectief in de fototas zitten. We geven je een aantal tips over hoe je zo’n objectief het beste in kunt zetten.
Onderwerpen dichtbij halen
Deze eerste is voor de hand liggend. Doordat je met een lange brandpuntsafstand werkt kun je onderwerpen die ver weg zijn dichterbij halen. Dit is erg handig als je niet op een andere manier dichtbij het onderwerp kunt komen, als het onderwerp gevaarlijk of als je zelf niet gezien wilt worden. Hoe dichtbij je een onderwerp kunt halen is afhankelijk van je tele-objectief, de camera-objectiefcombinatie en de afstand tot je onderwerp. Natuurlijk kun je ook altijd nog croppen in je beeld, waardoor je nóg dichter op je onderwerp kunt kruipen als dat nodig is.
Portretten met een onscherpe achtergrond
Een tele-objectief is uitermate geschikt voor portretwerk, want door de lange brandpuntsafstand kun je een onderwerp prachtig isoleren van de achtergrond. Een portret wordt daarmee al snel bijzonder. Je legt de focus écht op je model, waardoor de kijker meteen weet welk element in je beeld het belangrijkste is. Normaal gesproken heb je voor zo’n portret een enorm lichtsterk objectief nodig, maar door de grote afstand die je met een tele standaard hebt is het eenvoudig om ook met een gemiddeld lichtsterk objectief de achtergrond (en de voorgrond) onscherp op de foto te zetten. Als zich bovendien fraaie kleurrijke of glinsterende elementen in de achtergrond bevinden, vormen die interessante onduidelijke elementen in de achtergrond. Als je een objectief gebruikt met een fraai bokeh dan kun je daar dankbaar gebruik van maken.
Vogels en dieren
Vogel- en dierenfotografie is ook een genre dat uitstekend te beoefenen is met een tele-objectief. Bij dit soort werk is het vaak van belang dat je de dieren niet stoort, waardoor de lange brandpuntsafstand goed van pas komt. Je kunt een vogeltje prima fotograferen van een grote afstand, waardoor de vogel niets in de gaten heeft en rustig blijft zitten. Dat geldt natuurlijk ook voor andere dieren of wildlife in de natuur. Een bijkomend voordeel is dat je – net zoals bij portretten – je onderwerp mooi kunt isoleren van de achtergrond en op die manier visueel sterke en aantrekkelijke foto’s maakt.
Werk waarin het perspectief moet kloppen
Soms moet je een onderwerp fotograferen waarbij een kloppend perspectief van groot belang is. Hoe dichterbij een onderwerp je fotografeert en hoe korter je brandpuntsafstand vaak is, hoe ingewikkelder het wordt om de juiste verhoudingen weer te geven. Een rond voorwerp lijkt al snel ovaal en een perfect symmetrische tafel lijkt snel juist asymmetrisch. Afstand is in dat geval meestal de oplossing en het gebruik van een tele-objectief zorgt daarvoor. Neem afstand en opeens klopt het perspectief van je onderwerp weer helemaal!
Beeldvullend werken
Een leuke toepassing van een tele-objectief is beeldvullend fotograferen. Stel je voor: je staat voor een flatgebouw met leuke repeterende raampartijen. Dan kan het leuk zijn om een foto te maken waarop je enkel die ramen ziet, waardoor een welhaast abstract beeld ontstaat. Dat is met een groothoek niet mogelijk, maar met een tele is dat juist geen enkel probleem. Beeldvullend werken geeft rust in je beeld en zorgt vaak voor een interessante abstractie.